آلبرایت: از توافق ژنو خیلی خرسندیم اما نبرد اصلی در پیش است (خبر ویژه)
کارشناسان غربی میگویند توافق نهایی هستهای میان ایران و آمریکا دور از انتظار بوده و تعارض اصلی در پیش است.
دیوید آلبرایت بازرس سابق آژانس در مصاحبه با المانیتور گفت: ما از توافق موقت ژنو خیلی رضایت داریم اما نبرد واقعی در راه است. دستیابی به توافق جامع به شدت سخت است.
وی میافزاید: دولت آمریکا از ایران میخواهد که سانتریفیوژهای خود را از 19 هزار عدد به 5 هزار عدد کاهش دهد. این در حالی است که ایران میخواهد تعداد سانتریفیوژهای فعلی را حفظ کند که از جمله شامل 8 هزار سانتریفیوژ نصب شده اما غیرفعال میشود.
المانیتور همچنین مینویسد: واشنگتن همچنین به دنبال باقی ماندن این محدودیتها به مدت 20 سال است اما ایران گفته است که در بهترین حالت با 10 سال موافقت میکند و ظریف وزیر خارجه ایران نیز از 3 تا 5 سال سخن گفته است.
در همین حال مارک فیتز پاتریک مدیر برنامه خلع سلاح در انستیتو مطالعات استراتژیک لندن نیز معتقد است لغو تحریمهای اصلی علیه ایران به اعتبار دشمنی کنگره آمریکا با ایرانیها بسیار سخت است.
وی در مصاحبه با رادیو فردا گفت: من به دستیابی به توافق جامع خوشبین نیستم. من نسبت به این خوشبینم که این وضعیت توافق ششماهه حفظ شود و حتی تمدید شود. اما دستیابی به یک توافق جامع بسیار هدف سختی است و من درباره آن خوشبین نیستم.
فیتز پاتریک درباره آغاز اجرای توافق ژنو و توقف بخشهایی از برنامه هستهای ایران گفت: این یک روز مهم است. اولین روز از شش ماهی است که گسترش توانایی هستهای ایران متوقف میشود. منظورم از توقف این است که اینها توسعه پیدا نمیکند.
وی میگوید: این مسئله خصوصا در واشنگتن کار سختی است که تحریمها را بخواهند رفع کنند آن هم با توجه به دشمنیای که در میان اعضای کنگره علیه ایران وجود دارد.
یادآور میشود جی کارنی سخنگوی کاخسفید در بیانیهای که در مورد اجرای توافق ژنو منتشر کرد، خاطر نشان نمود: ما به تعهد تخفیف اندک در تحریمها عمل خواهیم کرد در عین حال، به اعمال تهاجمی تدابیر مربوط به تحریمهای اصلی در طول این 6 ماه ادامه خواهیم داد. این توافق راه توافق بلندمدت برای مهار برنامه هستهای ایران را هموار خواهد کرد.
از سوی دیگر سایت وزارت خارجه آمریکا ضمن انتشار بیانیهای خاطر نشان کرد: ما با ایران به توافق اولیهای بر مبنای عقبگرد در بخشهای کلیدی برنامه هستهای این کشور دست یافتهایم همان طور که در برنامه اقدام مشترک نیز قید شده است، تفاهم اولیه شامل اولین محدودیتهای معنیدار در مورد برنامه هستهای ایران در یک دهه گذشته است. گروه 5+1 در ازای گامهای مهم برای محدودسازی برنامه هستهای ایران، کاهش محدود، هدفمند و قابل بازگشت تحریمها را در شش ماه آینده پذیرفته است.
در همین حال و در حالی که رئیسجمهور کشورمان امروز در اجلاس گروههای جهانی اقتصاد (داووس) شرکت میکند، کلاس شواب بنیانگذر و رئیس این مجمع به آسوشیتدپرس گفت: هنوز خیلی زود است، که رئیسجمهور و وزیر خارجه ایران در داووس مذاکراتی را برای سرمایهگذاری اقتصادی در این کشور آغاز کنند. به گفته شواب در گام نخست آنها باید اعتماد جامعه جهانی را در مورد احترام خود به توافق اتمی به دست آورند.