2 روزنامه آمریکایی تاکید کردند
رویکرد واشنگتن به توافق ژنو دوگانه است
واشنگتنتایمز و واشنگتنپست طی مطالب جداگانهای، رویکرد آمریکا در قبال توافق ژنو را دوگانه دانستند.
واشنگتنتایمز و واشنگتنپست طی مطالب جداگانهای، رویکرد آمریکا در قبال توافق ژنو را دوگانه دانستند.
روزنامه آمریکایی واشنگتنتایمز در مقالهای با عنوان «دو چهره آمریکا در قبال ایران» نوشت: «سیاست چماق و هویج دولت اوباما در مورد ایران در روز دوشنبه به طور کامل نمایان شد.»
از طرفی کاخسفید از تهران به خاطر تعلیق بخشی از برنامه هستهای تشکر و تمجید کرد و از سوی دیگر مقامات آمریکایی با موفقیت پشت صحنه باز پسگیری دعوت بانکیمون از ایران برای شرکت در کنفرانس سوریه را بازی کرد.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: «آمریکا دو روی خود را که یکی حاوی صلح و دیگری حاوی جنگ با ایران بود در روز دوشنبه نشان داد و اختلاف بین این دو رویکرد آمریکا توسط مقامات آمریکایی این طور بیان شد که این رویکردها نشان میدهد که ایران باید عمیقتر در سیاستها و استراتژیهای گسترده آمریکا برای حل بحران سوریه همکاری کند. همچنان بیاعتمادیهایی بین ایران و غرب مخصوصا آمریکا وجود دارد و آمریکا نیز به شدت نگران نقشآفرینیهای ایران در سوریه است.
مقامات آمریکایی بعد از تمجید از تعلیق بخشی از برنامه هستهای ایران و اجرایی توافقات هستهای توسط ایران و تمجید آمریکا از ایران و از آن طرف فشار به بانکیمون برای پس گرفتن دعوتش از ایران برای شرکت در کنفرانس ژنو 2 ادعا کردهاند که این دو مقوله کاملا جدای از همدیگر است.»
عبارت «هویج» برای توافق هستهای در حالی است که با توجه به نامتوازن این توافق، سیاست آمریکا را باید «چماق و چماق» خواند!
در همین حال روزنامه آمریکایی واشنگتنپست نیز روز گذشته، در سر مقاله خود با اشاره به اجرایی شدن توافق موقت ژنو نوشت؛ آمریکا، شکاک اصلی برنامه و ادعاهای هستهای ایران و نیز هدایتکننده اصلی تحریمهای بینالمللی علیه این کشور با احساس و رویکرد دوگانه «خوشبینی توأم با تردید» مسیر توافق هستهای را میپیماید.
این روزنامه مینویسد: واشنگتن ضمن آنکه توافق هستهای را «گامی مهم رو به جلو» مینامد اما در عین حال هشدار میدهد تحریمهای لغو شده هر زمان که ایران از عمل به تعهداتش سرپیچی کند مجددا به جریان خواهد افتاد.
این موضعگیری دوگانه را در اظهارات جی کارنی سخنگوی «کاخسفید» که روز دوشنبه در واکنش به اقدام عینی ایران در عمل به توافق ژنو ایراد شد به وضوح میتوان دریافت.
کارنی اعلام کرده قدرتهای جهانی امروز به حکم تعهداتشان طبق توافقهای به عمل آمده جزییترین تحریمها را بر میچینند اما همزمان ما به تقویت تحریمها در مدت دوره ششماه توافق موقت ادامه خواهیم داد.
واشنگتنپست اشاره میکند که در واقع این رفتار دوگانه «خوشبینی توأم با شکاکی» دولت اوباما حربهای است برای آسوده کردن خاطر منتقدان داخلی آن و اسرائیل که میگویند توافق هستهای بسیار برای تهران سخاوتمندانه است.
یکی از اصول قابل بحث طبق توافق ژنو این است که در چارچوب لغو تحریمها ایران حدود 4/2 میلیارد دلار از داراییهای توقیف شدهاش را باز پس میگیرد.
اما این میزان دارایی عودت داده شده به ایران فقط جزیی کوچک از میلیاردها دلار دارایی توقیف شده ایران است که در اثر تحریمها در بانکهای خارجی در توقیف مانده است.
یکی از مقامات برجسته دولت اوباما اعاده این میزان دارایی ایران را «قطرهای به درون سطل» نامیده است.
به نوشته روزنامه واشنگتنپست، تهران نیز واکنشی دوگانه به تعلیق غنیسازی داشته است.
واشنگتنپست نوشت: «حسین شریعتمداری» سردبیر روزنامه «کیهان» نوشته آنچه که ما آن را متوقف کردهایم نه تنها قابل قیاس با آنچه که به دست آوردهایم نیست بلکه بسیار هم کمتر از آن چیزی است که آن را وضعیت برد-برد میخوانیم.