kayhan.ir

کد خبر: ۳۳۰۱۷
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۶

انتظار از نقش‌آفرینی ایران برای واقعی کردن قیمت نفت

قیمت نفت با هماهنگی آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان در حالی رو به سقوط است که با اقدام موثر ایران در متحد کردن اکثریت اعضای اوپک می‌تواند جلوی پایین آمدن قیمت را بگیرد و به حداقل 100 دلار در بشکه بازگرداند.


به گزارش خبرنگار کیهان، تحلیلگران از حدود 20 روز پیش که سقوط قیمت نفت شدت گرفت به نقش عربستان در این کاهش‌ها اشاره کردند و آن را هم‌راستا با سیاست‌های آمریکا علیه ایران، روسیه و حتی ونزوئلا اعلام کردند. این در حالی است که کشورهایی چون اندونزی، اکوادور و کشورهای آفریقایی تولیدکننده نفت هم از توطئه محور عربی- غربی علیه اقتصاد کشورهای مخالف سلطه آمریکا، از کاهش قیمت نفت بسیار متضرر شده‌اند.
کارشناسان و تحلیلگران معتقدند که اقدام موثر ایران در اوپک برای هماهنگ کردن کشورهای مخالف سقوط قیمت نفت که قبلا هم تجربه شده، می‌تواند جلوی کاهش بیشتر قیمت‌ها را گرفته و حتی به بشکه‌ای 100 دلار نزدیک کند.
در حالی که عربستان اعلام کرده ممکن است نفت به زیر 20 دلار هم برسد اما وزیر نفت اسبق جمهوری اسلامی ایران و عضو کنونی کمیسیون انرژی مجلس به خبرگزاری فارس گفت: ایران یکی از کشورهای موسس اوپک است و راه مقابله با سقوط قیمت نفت حضور پررنگ اوپک است.
مسعود میرکاظمی درباره اهمیت نقش ایران در اوپک افزود: بعضی کشورها نظیر ونزوئلا، اکوادور و غیره از این کاهش قیمت ناراضی هستند و برای برگزاری جلسه اوپک پیگیری کردند ولی نقش ایران خیلی موثر است.وی ادامه داد: سال 1986 میلادی قیمت‌های نفت دچار سقوط و یک‌رقمی شد، آن زمان هم ایران تلاش و پیگیری کرد و اوپک تشکیل جلسه داد و با کاهش تولید، قیمت‌ها واقعی شد.
وزیر اسبق نفت به تجربه تلخ عمل نکردن وزیران نفت عضو اوپک به نظرات کارشناسی اشاره کرده و افزود: سال 1998 که بازار با افزایش 2/5 میلیون بشکه نفت مواجه بود، قیمت‌ها سقوط کرد که جلساتی در اوپک تشکیل شد اما در آن زمان با وجود تمام نظرات کارشناسان که بر کاهش تولید تاکید داشتند، وزرا به نظرات کارشناسی عمل نکردند و به صورت مدیریت شده‌ای کاهش مجدد قیمت نفت را پذیرفتند و این باعث شد قیمت نفت پایین بماند.
میرکاظمی تصریح کرد: اگر اوپک به موقع تشکیل جلسه دهد و تصمیم درستی بگیرد قطعا روی قیمت‌ها تاثیر خودش را می‌گذارد.
وی کاهش بیش از حد قیمت نفت را موجب افزایش پایه پولی، نقدینگی و تورم در کشور دانست و ادامه داد: دولت برای جلوگیری از کاهش قیمت نفت باید یکسری اقداماتی انجام بدهد، اول همین دیپلماسی فعال رئیس‌جمهوری است. باید با روسای جمهوری اعضای اوپک تماس حاصل شود و صحبت‌های آنها به دیدار مرتب وزرای نفت منجر شود.
وزیر اسبق نفت درباره تجربه خود از هماهنگی در اوپک گفت: زمانی که ما اقداماتی را می‌خواستیم در اوپک انجام بدهیم، از قبل با وزرا هماهنگ می‌شدیم و نماینده ما در اوپک می‌رفت با نماینده‌های سایر کشورهای عضو صحبت می‌کرد و هماهنگی‌های لازم انجام می‌شد؛ دو سه نفر از وزرا قرار می‌گذاشتیم در رابطه با آن موضوع مشخص، قبل از اوپک چند دقیقه‌ای، قبل از اجلاس یا حتی در محل پذیرایی صحبت می‌کردیم یا قراری می‌گذاشتیم در هتل، صحبت می‌کردیم، هماهنگ می‌کردیم و هماهنگ می‌شدیم و وقتی وارد جلسه می‌شدیم، کاملا هماهنگی‌ها صورت می‌گرفت.
آقای رئیس‌جمهوری می‌تواند ضرورت این کار را با سایر روسای جمهوری مطرح کند، بعضی کشورهای آفریقایی و بعضی کشورهای آمریکای لاتین و حتی بعضی کشورهای منطقه خودمان، با ایران در اوپک همراه هستند و آن را عضو موثر می‌بینند و منتظر اقدام ایران هستند بنابراین بدون هیچ تعارفی واقعا جای تاسف دارد که چرا ایران پیشتازی نکرده است.
میرکاظمی با اشاره به اینکه سؤال جدی از وزیر نفت در مجلس داریم و در مجلس مطرح خواهیم کرد گفت: اعتقاد دارم که برخی مسئولان دولت و وزارت نفت کوتاهی کرده‌اند. در همان سال 1998 که قیمت‌ها سقوط کرد و وزرای اوپک به نظر کارشناسان عمل نکردند هم آقای زنگنه وزیر نفت بود و به کاهش قیمت نفت رای داد.
عزم مسئولان
 برای افزایش قیمت نفت
در همین حال رئيس جمهور در سفر به استان خراسان‌جنوبی در زمینه سقوط قیمت نفت گفت: شرایط جهانی و به ویژه توطئه برخی کشورها قیمت نفت را کاهش داده است.
حسن روحانی چندی قبل هم کاهش قیمت نفت را یک توطئه سیاسی خوانده بود.
وی در سفر اخیر به خراسان‌جنوبی پیش‌بینی کرد که قیمت نفت افزایش خواهد یافت. لحن رئیس جمهور نشان می‌دهد که خواهان اقدام موثر ایران در بازگرداندن قیمت نفت به وضعیت واقعی است.
همچنین علی لاریجانی رئيس مجلس شورای اسلامی در سفر به عراق درباره شیطنت نفتی عربستان گفت: افزایش سطح همکاری‌های ایران و عراق و دیگر کشورهای صادرکننده نفت به‌ویژه با شیطنت‌های اخیر برخی کشورها برای کاهش قیمت نفت و زیان‌های وارده به صادرکنندگان نفت، بسیار اهمیت دارد.
گزارش‌های القایی محور عربی- غربی درباره قیمت نفت
در حالی که عربستان و امارات شدیداً در پی کاهش قیمت نفت هستند و از نفت 40 و حتی 20 دلاری صحبت می‌کنند برخی کشورهای عربی نظیر کویت و عراق با این کاهش قیمت مخالف هستند. چندی پیش امیر کویت به کاهش بیش از حد قیمت‌ها اعتراض کرده بود و دولت عراق نیز با سقوط قیمت‌ها مخالف است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز اعلام کرد: درآمد کشورهای عضو اوپک با سقوط قیمت نفت 121 میلیارد دلار کاهش یافت.
این گزارش افزوده است که این رقم سال آینده میلادی به 375 میلیارد دلار کاهش نسبت به سال 2013 خواهد رسید.
اداره اطلاعات آمریکا پیش‌بینی کرده که میانگین قیمت نفت در سال 2015 به 68 دلار در هر بشکه می‌رسد که پایین‌تر از قیمت 100 دلار سال 2014 و 109 دلاری سال 2013 خواهد بود.
خبرگزاری انگلیسی رویترز هم در گزارشی با پیش‌بینی از بین رفتن قدرت اوپک در قیمت‌گذاری انحصاری نفت نوشت: تعیین قیمت زیر 50 دلار در هر بشکه برآوردی منطقی است.
این خبرگزاری انگلیسی چندین دلیل ارائه کرده که قیمت نفت بین 20 تا 50 دلار در هر بشکه باشد. این القاء قیمت نفت در حالی صورت می‌گیرد که اکثریت اعضای اوپک به قیمت 50 تا 120 دلاری می‌اندیشند.
رویترز فشارهای فنی و محیطی که تقاضای طولانی مدت برای نفت را کاهش می‌دهد، برداشته شدن تحریم ایران و روسیه و پایان جنگ داخلی عراق و لیبی را به عنوان دلایل کاهش بیشتر قیمت اعلام کرده است.
در مقابل نشریه فارین پالیسی در گزارشی، پایین آمدن قیمت نفت را اقدامی از سوی عربستان برای تضعیف ایران و روسیه قلمداد کرد.
این نشریه آمریکایی افزود: برخلاف تحلیل‌های صورت گرفته مبنی بر اینکه اقدام عربستان در پایین آوردن قیمت با هدف ضربه زدن به صنعت نفت «شیل» آمریکا صورت گرفته، این اقدام در حقیقت، ایران و روسیه را هدف گرفته است.
ضررهای عاملان
 سقوط قیمت نفت
عربستان در حالی قیمت نفت را کاهش داده که با یک کسری بزرگ در بودجه 2015 خود و کاهش دستمزدها مواجه شده است.
شورای وزیران عربستان روز پنجشنبه اعلام کرد: بودجه این کشور با کسری 145 میلیارد ریالی برابر با 38 میلیارد دلار در سال 2015 روبرو خواهد شد.
درآمد عربستان در سال 2015 بالغ بر 715 میلیارد ریال سعودی و هزینه‌هایش 860 میلیارد ریال خواهد بود. جلسه شورای وزیران عربستان به ریاست سلمان بن عبدالعزیز ولی‌عهد این کشور و دیگر اعضا در ریاض برگزار شد.
همچنین راشاتودی خبر داد: عربستان برای کاهش کسری بودجه سال آینده خود، دستمزدها را کاهش خواهد داد.
بنابر این گزارش: دو سوم نیروی کار عربستان، کارمند دولت بوده و 50 درصد بودجه این کشور، صرف حقوق و دستمزد و هزینه مستمری‌بگیران می‌شود.
قیمت جهانی نفت دیروز با کاهش یک دلار و 45 سنت به 60 دلار رسید.
قیمت نفت برنت 24/60 دلار و وست تگزاس آمریکا 84/55 دلار به فروش رفت.