kayhan.ir

کد خبر: ۳۲۹۷۹
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۷
در نامه‌ای به همتایان در کشورهای مختلف

ظریف: رفع تمام تحریم‌ها جزء اساسی هر توافقی است

ظریف در نامه‌ای به همتایان خود با تأکید بر اینکه رفع تمام تحریم‌ها جزء اساسی هر توافقی است،تصریح کرد تعلق خاطر شدید به تحریم‌ها در مسیر حصول به یک توافق جامع درازمدت ایجاد مانع کرده است.


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان طی نامه‌های جداگانه‌ای به وزرای امور خارجه کشورهای مختلف جهان مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در خصوص مذاکرات هسته‌ای را تشریح کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این نامه تاکید کرد: همانگونه که در این مذاکرات در مقابل مطالبات نامشروع و تحقیرآمیز ایستادگی کرده و آن را قاطعانه رد می‌کنیم. جمهوری اسلامی ایران در همین راستا راه حل‌هایی عملی، متوازن و واقعگرایانه ارائه کرده است، اما عزم و اراده راسخ جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافقی عادلانه و عاقلانه براساس منافع و احترام متقابل را نیز به نمایش گذاشته‌ایم.
وی خاطرنشان کرد: در برنامه اقدام مشترک ما یک هدف مشترک را برای این مذاکرات در نظر گرفتیم که عبارت بود از «نیل به یک راه حل جامع درازمدت و مورد توافق که تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران منحصرا صلح‌آمیز خواهد بود» و «منجر به رفع کامل تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد و نیز تحریم‌های چند جانبه و ملی مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران بشود».
ظریف در مورد هدف اول برنامه اقدام مشترک تصریح کرد: دستیابی به هدف اول کار دشواری نیست، چرا که ایران نه خواهان سلاح‌های هسته‌ای است و نه به آنها نیاز دارد. از دید ما سلاح‌های هسته‌ای ابزارهایی هستند متعلق به گذشته، که کارایی خود را از دست داده‌اند و از  ایجاد امنیت خارجی یا ثبات داخلی عاجز هستند. این موضوع به ویژه در مورد ایران صدق می‌کند، ایرانی که از وسعت، جغرافیا، منابع طبیعی و سرمایه انسانی خود خرسند است و در تمام سه قرن گذشته آغازگر هیچ جنگی نبوده است، یک ارزیابی راهبردی هوشیارانه نشان خواهد داد که سلاح‌های هسته‌ای مضر به امنیت ایران هستند.
وزیر امور خارجه افزود: ایران بر مبنای آموزه‌های دینی خود دارای سابقه‌ای ثابت و مستحکم در مخالفت با تمامی سلاح‌های کشتار جمعی است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای مقام معظم رهبری همانند سلف خویش حضرت امام خمینی ( ره ) اعلام کرده‌اند که تمام سلاح‌های کشتار جمعی موکدا در اسلام حرام هستند. به همین دلیل وقتی که صدام حسین،نیروهای نظامی و شهروندان ما را در مقیاسی که از جنگ جهانی اول به این سو مشاهده نشده بود مورد حمله شیمیایی قرار داد، ایران حتی برای مقابله به مثل نیز از سلاح‌های شیمیایی استفاده نکرد.
ظریف در مورد برنامه غنی‌سازی کشورمان نیز تاکید کرد: محدودیت‌ها نباید شامل محدودیت‌های بی‌دلیلی که هدف از آن محدود کردن برنامه غنی‌سازی ایران تا حد یک برنامه نمایشی است بشود. چنین چیزی نه عملی و نه واقعگرایانه است.
وی در مورد دومین هدف برنامه اقدام مشترک نیز خاطرنشان کرد: رفع تمام تحریم‌ها جزء اساسی هر توافقی است، اما برخی نسبت به دست کشیدن از این ابزار غیرانسانی، غیرقانونی و غیرسازنده حتی به بهای مخاطره افکندن تمام فرایندی که ایجاد اطمینان کرده و شفافیت را تضمین می‌کند، تردید دارند. تعلق خاطر شدید به تحریم‌ها نه تنها در مسیر حصول به یک توافق جامع دراز مدت ایجاد مانع کرده، بلکه موجب شده حتی پس از انعقاد برنامه اقدام مشترک نیز نتواند اعتماد مردم ایران را مجددا جلب کند.
ظریف در ادامه از برخی تلاش‌ها در آمریکا و اروپا که به جای پایبندی به تعهدات خود مبنی بر سهل کردن تحریم‌ها، کوشیده‌اند تا اقدامات بیشتری را برای حفظ و تقویت رژیم تحریم‌ها تحمیل کنند ابراز تاسف کرد و افزود: این در حالی است که ایران با اجرای تعهدات خود، حسن نیت لازم را نشان داده است.
وزیر امور خارجه در پایان این نامه خطاب به همتایان خود در کشورهای مختلف جهان تاکید کرد: من اطمینان دارم که توافق جامع کاملا در دسترس می‌باشد. آنچه مورد نیاز است، آینده‌نگری، اراده سیاسی و قبول واقعیت‌ها و نیز جسارت برگزیدن یک انتخاب صحیح می‌باشد تا به جای تسلیم شدن در برابر منافع خاص و امیال گروه‌های فشار پر سر و صدایی که بطور فزاینده محبوبیت خود را از دست داده‌اند، تمامی جامعه جهانی از آن منتفع شوند.
توقف برنامه هسته‌ای ایران؛ دستاوردی چشمگیر
از سوی دیگر «مری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روزانه خود در ارتباط با مسئله هسته‌ای ایران و مذاکرات هسته‌ای با گروه 1+5 گفت: «اگر به جایگاه کنونی که در آن قرار داریم، نگاهی بیاندازیم می‌بینیم، وقتی سال را شروع کردیم، برنامه هسته‌ای ایران فریز نشده بود، برنامه اقدام مشترک هنوز اجرایی نشده بود. ما بر سر میز مذاکرات نشستیم تا ببینیم که آیا می‌توانیم به توافق جامع دست پیدا کنیم و هم‌اکنون بیش از هر زمانی به توافق جامع هسته‌ای نزدیک شدیم و این در حالی است که برای اولین بار در یک دهه، برنامه هسته‌ای ایران متوقف شده است. این چیزی است که من فکر می‌کنم یک دستاورد بسیار چشمگیر بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تکرار ادعاهای دیگر مقامات آمریکایی تصریح کرد که تحریم‌ها بود که ایران را به میز مذاکرات و جایی که امروز در آن قرار داریم، آورد.
تحریم‌های مشروط
در همین حال شبکه «ای‌بی‌سی» آمریکا در گزارشی با موضوع اهداف سیاست خارجی دولت این کشور در سال جدید میلادی، رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران را جزء لیست آرزوهای «جان کری» وزیر خارجه آمریکا دانست.
در بخشی از این گزارش آمده است: «اغلب نمایندگان جمهوری‌خواه اعلام کرده‌اند که هرگونه توافقی را که از این دور از گفت‌وگوها به دست آید، سد می‌کنند. آنچه که به نظر محتمل‌تر می‌رسد، رأی به تحریم‌های مشروط علیه ایران است.»
به گزارش خبرگزاری‌ها، تازه‌ترین دور از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5، هقته گذشته در شهر ژنو سوئیس، جایی که برنامه اقدام مشترک در سال 2013 به دست آمد،‌ برگزار شد. در حالی که بیش از یک سال از توافق موقت ژنو می‌گذرد، طرفین هنوز موفق به توافق جامع نشده‌اند و مهلت مذاکرات را که قرار بود سوم آذر به پایان برسد، برای هفت ماه دیگر، تا 9 تیر ماه سال آینده تمدید کرده‌اند.