کد خبر: ۳۲۸۰۶۸
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۴

کشف مقادیر زیادی بمب و موشک از داعش در عملیات مشترک حشدالشعبی و ارتش عراق

سرویس خارجی-
نیروهای حشدالشعبی و ارتش عراق عملیات امنیتی گسترده‌ای را در استان نینوا برای تعقیب بقایای داعش آغاز کرده‌اند؛ همچنین نیروهای حشد در جدیدترین عملیات ضدتروریستی خود تعداد زیادی موشک و بمب‌های دستی در غرب الانبار کشف کردند.
نبرد علیه داعش همچنان در عراق ادامه دارد و هنوز هم داعش یکی از مسائل مهم امنیتی و چالش‌های دولت و نیروهای مسلح عراق است. نیروهای حشد‌الشعبی و ارتش عراق عملیات امنیتی گسترده‌ای را در صحرای استان نینوا برای تعقیب هسته‌های پنهان داعش آغاز کرده‌اند. به گزارش «ایسنا»، سازمان حشد‌الشعبی عراق اعلام کرد با هماهنگی ارتش این کشور و فرماندهی عملیات حشد در استان نینوا، عملیات امنیتی گسترده‌ای را در صحرای این استان برای تعقیب هسته‌های پنهان داعش آغاز کرده است. بنابر گزارش پایگاه خبری حشد، این سازمان، اهداف اصلی عملیات را نابود کرد منابع تروریسم، تعقیب هسته‌های خفته و جلوگیری از هرگونه تحرکات دشمن در مناطق بیابانی اعلام کرد.
همچنین، به گزارش «مهر» به نقل از «المعلومه»، یک منبع امنیتی در استان الانبار اعلام کرد که نیروهای حشد‌الشعبی موفق شدند در عملیات مهم خود در مناطق غربی این استان تعدادی موشک و بمب‌های دستی کشف و ضبط کنند. وی در ادامه افزود: «بعد از دریافت گزارش‌های اطلاعاتی مبنی بر وجود این تسلیحات در مناطق بیابانی غرب رمادی عملیات مذکور صورت گرفت. علاوه‌بر این تسلیحات، اجسام بمب‌گذاری شده حاوی مقادیر زیادی تی‌ان‌تی با قدرت انفجاری بالا کشف و ضبط شد. مواد ضبط شده از تسلیحات باقی‌مانده متعلق به عناصر داعش است.»
هشداری مهم و البته پر‌تکرار
«حیدر حامد»، نماینده پارلمان عراق، تأکید کرد که تحولات اخیر در سوریه به‌ویژه درگیری‌های مسلحانه میان عناصر رژیم جولانی و نیروهای کرد سوریه دموکرات در کنار فرار تعداد زیادی از سرکردگان داعش از زندان‌های این کشور به مکان‌های نامعلوم تهدید مستقیمی علیه امنیت عراق به‌شمار می‌رود. وی اضافه کرد: «مناطق مرزی شاهد تحرکات عناصر تروریست است. تروریست‌هایی که از سوریه به عراق منتقل می‌شوند باید تحت محاکمه قرار بگیرند. عناصر خطرناکی که از اردوگاه الهول فرار کرده‌اند می‌توانند مجددا دست به اجرای عملیات‌های تروریستی در آینده چه در عراق و چه در سوریه بزنند.»
«محمد علاوی»، وزیر پیشین عراقی، نیز نسبت به خطرات مداوم مرتبط با پرونده زندان‌ها هشدار داد و گفت: «هرگونه تصمیم درباره انتقال زندانیان- اگر با نهایت دقت مدیریت نشود- می‌تواند پیامدهای امنیتی پیچیده‌ای داشته باشد. این موضوع همچنان خطرات بزرگی در خود دارد و فرارهای قبلی از برخی مراکز بازداشت نشان‌دهنده حجم چالش‌های موجود است و ضرورت نظارت و توجه حداکثری را تأکید می‌کند.»
نکته‌‎ای که باید پیش چشم باشد
گفتنی است، با کاهش چشمگیر حضور میدانی گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه، چنین به نظر می‌رسد که تقابل با این جریان نه به پایان رسیده و نه خاموش شده، بلکه صرفاً ماهیت و ابزارهای آن دگرگون شده است. داعش که زمانی با تصرف سرزمین‌ها و کنترل جغرافیا قدرت‌نمایی می‌کرد، امروز عرصه فعالیت خود را به فضای مجازی منتقل کرده و بسترهای آنلاین را به میدان اصلی تحرکاتش بدل ساخته است؛ به‌گونه‌ای که صفحات اینترنتی به سکوی تبلیغ و جذب نیرو و شبکه‌های اجتماعی به محفل‌های بسته و پنهانی برای سازمان‌دهی و سربازگیری تبدیل شده‌اند. تحلیلگران بر این باورند که عضوگیری اینترنتی دیگر یک روند حاشیه‌ای یا محدود نیست، بلکه به یکی از نگران‌کننده‌ترین و خطرناک‌ترین دگرگونی‌ها در شیوه عمل گروه‌های افراطی تبدیل شده است؛ گروه‌هایی که با اتکا به ابزارهای فناورانه نوین توانسته‌اند از محدودیت‌ها و نظارت‌های امنیتی عبور کنند و با جوانانی در آن سوی مرزهای جغرافیایی ارتباط برقرار کرده و آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهند.
داعش در شرایط کنونی با تکیه بر فناوری‌های نوظهور، بسترهایی برای ارتباطات مخفیانه و جذب نیروهای تازه فراهم کرده و از ادبیات تبلیغاتی به‌روز و هدفمند برای تأثیرگذاری بر جوانان بهره می‌گیرد؛ سپس این افراد را وارد چرخه‌ای سازمان‌یافته از القائات ایدئولوژیک می‌کند که در قالب محتوای افراطی و دوره‌های آموزشی آنلاین در حوزه‌های گوناگون ارائه می‌شود. این رویکرد در واقع تلاشی برنامه‌ریزی‌شده برای احیای ساختار و بازسازی شبکه‌های این گروه از طریق شیوه‌هایی نوین و غیرسنتی به‌شمار می‌رود.
کاهش حضور نظامیان آمریکایی
خبر دیگر از عراق آن‌ که مقامات ستاد کل ارتش عراق، مشاور امنیت ملی و یک مشاور دولتی می‌گویند تعداد کل نیروهای آمریکایی از حدود ۲۵۰۰ سرباز به کمتر از ۱۱۰۰ سرباز کاهش یافته است که در بغداد و اربیل توزیع شده‌اند و تجهیزات دفاعی و زرادخانه‌ها برای انجام هیچ عملیات تهاجمی در نظر گرفته نشده‌اند. این کاهش تعداد نیروهای آمریکایی، باعث می‌شود تا آمریکا کمترین حضور نظامی خود در عراق از سال ۲۰۱۴ را داشته باشد. خروج آمریکا از پایگاه هوائی عین‌الاسد در غرب الانبار، حداقل جدیدترین اقدام علنی اعلام شده است. منابع عراقی اعلام کردند که این عقب‌نشینی‌ها بر حضور نظامی آمریکا در مناطق دیگر نیز تأثیر گذاشته است و پرسنل، مربیان و تجهیزات در روزهای اخیر از بغداد خارج و تخلیه شده‌اند.