مهمترین مشکلات ورزش از دیدگاه وزیر ورزش و جوانان
نداشتن شفافیت مالی، پاسخگو نبودن مدیران!
وزیر ورزش و جوانان با تاکید بر تلاشهایش برای مبارزه با فساد در ورزش عنوان داشت: پول هنگفتی وارد ورزش شده که به نسبت آن توسعه فرهنگی نبوده و حتی شاهد تنزل آن نیز بودهایم.
سرویس ورزشی-
پس از تاکید برخی کارشناسان اهل فن بر لزوم اتخاذ تصمیم قاطع و عملی برای مبارزه با فساد در ورزش، حالا محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان از تلاشهایش برای مبارزه با فساد در ورزش میگوید. وی روز گذشته در گفتوگویی اظهار داشت: پیرو چالشهای ما مسئله عدم شفافیتهای مالی در ورزش وجود داشت که این از مسائلی بود که من در دانشگاه هم کار تحقیقی درباره آن انجام دادم. آن موقع 75 درصد کسانی که در جامعه آماری ما بودند اعتقاد داشتند در ورزش فساد مالی و اداری هست. بررسیهایی کردیم و دیدیم بله. نه اینکه فساد وجود دارد بلکه عدم شفافیت و عدم پاسخگویی درباره مسائل مالی مطرح است. دیدیم مشکلاتی وجود دارد و این هم به دلیل عدم شفافیت است که منجر به کار و بررسی شد. لیستهایی آماده شد که مشخص کرد آنچه واقعیت است با آنچه به جامعه گفته میشود دو گونه است. تعارض وجود داشت بین این دو موضوع. به نظر من عواملی باعث ایجاد فساد در ورزش میشود که اول ضعف قوانین است. قوانین روشنی درباره فرآیندها نداریم که از آنها برای جلوگیری از تخلف استفاده کنیم. اکنون یک گروه گسترده حقوقی در حال کار بر روی این موضوع هستند.
وی افزود: دومین عامل عدم توسعه فرهنگی ورزشی است. موضوع دیگر پول است. پول هنگفتی وارد ورزش شده که به نسبت آن توسعه فرهنگی نبوده و حتی شاهد تنزل آن نیز بودهایم. در این یک سال تلاش کردهام درخصوص روابط اداری، اجرایی، قوانین و مسائل مالی شفاف عمل کنم. در همین راستا نیز به باشگاهها و فدراسیونها ورود کردیم ولو اینکه بگویند استقلال فدراسیون رعایت نشده است. هرجا دولت یک ریال کمک کند تمام دستگاههای ناظر چون قوه قضاییه، مقننه، اصل 90، دیوان محاسبات اداری، بازرسی و وزارت ورزش میتوانند ورود و بازرسی کنند.
وزیر ورزش ادامه داد: بسیاری از فدراسیونها پولی که وارد فدراسیون میشود را ثبت نمیکنند. یعنی پولها بدون ثبت شدن، هزینه میشده و انشاءالله در ارتباط با ورزش هزینه شده اما موظف هستند که تمام این موارد و پولها را ثبت کنند. فدراسیون باید اعلام کند چقدر از اسپانسر گرفته است و چقدر دولت کمک کرده است. باید اعلام کند این پولها چطور هزینه شده است. درباره هزینه کردن هم حق ندارند بیدلیل پولها را خرج کنند.
گودرزی در بخش دیگری از صحبتهایش به وجود چالشی بزرگ در ورزش اشاره میکند و میگوید: ورزش ما یک چالش عمده بعد از انقلاب داشته که هرچه گذشته عمیقتر شده است و آن هم نگاه غیر تخصصی به ورزش است. همیشه از سمت حاکمیت نگاه سیاسی به ورزش بوده و از سمت مدیریت نیز نگاهی غیرتخصصی. به عبارتی مدیریت ورزش کشور عموما در اختیار کسانی بوده که نگاه غیر فنی و غیر کارشناسی به این امر داشتهاند. این نگاه مسائلی پیش آورده که نمیتواند با روح ورزش و پهلوانی همسان باشد. این اصلیترین چالش است. وقتی این نگاه باشد تدوین سیاستها و استراتژیها نیز غیر فنی و غیر تخصصی میشود. در دورههای مختلف استراتژیها یکسو یا یک بعدی بودند. یک مدیریت نهضت ساختمانسازی داشته و اصل فعالیت ورزشی مغفول واقع میشده و در یک دوره ورزش قهرمانی اولویت میشده و در دوره دیگر حرفهایگری در سطح نازل و بدون پیشبینی محور قرار میگرفته است. وقتی استراتژیها درست و جامع نباشد و مبنای نظری قوی و علمی در پشتوانه نباشد نتیجه مطلوب نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: این اصلیترین چالش بود که به طبع آن حرفهایگری افسارگسیخته ایجاد میشود. در ادامه چند باشگاه بزرگ که تمام حرفشان پول است محور قرار میگیرند. زمانی که پول یک جا جمع شود یکسری افراد در آنجا جمع میشوند که اهداف ناصواب دارند. این افراد که در محل جمع شدن پول حاضر میشوند افرادیاند که میخواهند یک شبه به پول برسند و در این محیط پیدا میشوند. جمع شدن این آدمها فساد، زد و بند، تبانی و رشوه را در پی خواهد داشت. این هم میشود چالش دیگر که ناشی از تبیین یک استراتژی غیر کارشناسانه است. نگاه غیر تخصصی هنوز هم در ورزش ادامه دارد، مثلا در فدراسیونها بسیاری افراد با حداقل تخصص و تنها به دلیل نگاه سیاسی، متصل بودن به جریانهای سیاسی یا به مراکز قدرت وارد فدراسیون شدند. اینها میشود چالش و تا جلو پیش میرود و کل ورزش را در بر میگیرد. این مبنا است و این موضوع ورزش، فدراسیون، رسانه و مردم را دچار چالش میکند. نگاه غیرتخصصی، تصمیمهای غیرتخصصی و عدم توجه به مبنای تئوری و عملی باعث میشود در اولویتبندیها اشتباه رخ بدهد و اولویت پنجم جای اولویت اول را بگیرد و در نهایت تصمیم و برنامهریزی مناسب نباشد.
اساسنامه فدراسیون فوتبال و عدم نظارت وزارت ورزش بر این رشته پرطرفدار نیز از دیگر موضوعات مهم ورزش است، تا جایی که سرویس ورزشی روزنامه کیهان در شماره 20946 روز دوشنبه به این موضوع پرداخت و خواهان اعمال تغییرات در اساسنامه فدراسیون فوتبال شد. گودرزی در خصوص این موضوع نیز گفت: برای جلوگیری از جزیرهای شدن فدراسیونها بهترین راهکار اصلاح اساسنامه است. اساسنامه برخی فدراسیونها باید اصلاح شود و سهم کوچکی برای دولت در آن قائل شوند تا اجازه نظارت و دخالت در حد معقول داشته باشد. این نظارت و دخالت هم بر جلوگیری از تخلف قانونی است.