کد خبر: ۳۲۱۶۹۷
تاریخ انتشار : ۱۳ آبان ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۴

از منفی کردن رشد اقتصادی تا اشک تمساح برای معیشت مردم



روزنامه زنجیره‌ای شرق پس از یک‌ سال دمیدن در حباب مذاکره 
و ده سال ارائه اخبار فریبنده برجامی، ناگهان نگران سفره و معیشت مردم شد!
این روزنامه از جمله بزک‌کنندگان مذاکره و اعتماد به آمریکا بود که تیتر «امضای کری تضمین است» را در صفحه اول خود گنجاند و ضمناً مدعی بود که تحریم‌ها به واسطه توافق با آمریکا می‌رود و چاره مشکلات اقتصادی در بستن با آمریکاست. ماجرا آن‌قدر شور شد که مدیر این روزنامه بعدها اذعان کرد برای جا انداختن برجام، ناچار به اغراق و دروغ شده‌اند!
ده سال بعد از آن دروغ بزرگ درباره برجام و یک‌سال پس از دمیدن دوباره در حباب مذاکره، حالا شرق در یادداشتی با عنوان «صدای قابلمه‌های خالی را بشنویم»، می‌نویسد: «اقتصاد ایران به‌جای ثروت، فقر تولید می‌کند و آن‌گاه دولت مانند رابین هود ظاهر می‌شود و بین فقرا یارانه و کالابرگ و... توزیع می‌کند. این قاعده امروز و دیروز نیست، بلکه حدیث سالیان این سرزمین است. قاعده‌ای که البته به‌ مدد منابع عظیم نفتی و گازی و... و قدری عقلانیت در دوره‌هایی از تاریخ و باور نسبی به علم و آرمان ترقی و توسعه، از شدت آن کاسته شده اما با افول درآمدهای نفتی و کاهش عقلانیت اقتصادی و سیاسی همان قاعده حاکم شده و اقتصاد هرچه بیشتر فقر زائیده و دولت در مقام منجی به توزیع فقر در قالب کوپن و کالابرگ و... پرداخته است.
آخرین پرده نمایش این وضعیت ناگوار و پیش‌روندگی فقر و افزایش فقرا، گزارش اخیر مرکز آمار از تورم 48.6درصدی مهر امسال نسبت به مهر پارسال و افزایش پنج‌درصدی همین نرخ نسبت به ماه گذشته و دردناک‌تر تورم اقلام خوراکی است؛ لوبیا 255درصد، برنج ایرانی 155درصد، لپه 135درصد، سیب‌زمینی 82 درصد و... درحالی‌که درآمد خانوارها و دستمزد حقوق‌بگیران هیچ نسبتی با این افزایش‌ها ندارد.
در این میان اما دولت و مجلس و... دست به کار شده‌اند تا از طریق کیسه شن کالابرگ، جلوی سیل خروشان و درهم‌شکننده امواج سهمگین تورمی را بگیرند. امواج سهمگینی که با رکودی عمیق و ترسناک همراه شده است (رشد منفی 0.4درصدی بهار امسال و پیش‌بینی رشد منفی 1.7درصدی پایان سال و منفی 2.8درصدی سال آینده- بانک جهانی). 
رئیس سازمان برنامه و بودجه می‌گوید: «برنج را با ارز 28هزار و 500 تومانی تأمین می‌کنیم تا به قیمت 60 تا 70هزار تومان باشد، اما قیمت آن وقتی به دست مردم می‌رسد 100 تا 200هزار تومان می‌شود» این حجم از اشتباه محاسبه و ناکارآمدی و فساد و... که برآمده از اقتصادی دولتی و دستوری و غیر آزاد و غیررقابتی است، قرار است با پروژه کالابرگ سروسامان یابد و مانیفست دولت برای مقابله با فقر شود».
درباره این یادداشت شرق، گفتنی است که سقوط رشد اقتصادی در دو دولت روحانی و پزشکیان و عواقب آن در قالب رکود تورمی، نتیجه بی‌عملی و سوءتدبیر مدیران و فرصت‌سوزی ناشی از نگاه متوهمانه نسبت به آمریکاست وگرنه رشد اقتصادی 5 درصد در دولت شهید رئیسی در حالی ثبت شد که او درباره سؤال خبرنگار مبنی بر احتمال دیدار با رئیس‌جمهور آمریکا قاطعانه جواب «نه خیر» داد و اهتمام خود را بر کاهش مشکلات تولیدکنندگان و احیای هشت‌هزار کارخانه گذاشت. در همین دولت بود که تورم با وجود نرخ بالای آن، از رکورد 45 درصد به 33 درصد
کاهش یافت.