چالشهای تخصیص ارز ترکیبی به واردات روغن خوراکی
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی معتقد است تخصیص ارز ترکیبی به جای ارز ترجیحی برای واردات روغن نباتی، موجب جهش قیمت این کالای خوراکی در بازار میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، علیرضا شریفی؛ دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران با تشریح تبعات ناشی از زمزمههای اخیر مبنی بر تخصیص ارز ترکیبی به جای ارز ترجیحی برای واردات روغن، اظهار داشت: میانگین قیمت فروش هر کیلوگرم روغن با ارز ترجیحی 92 هزار و 500 تومان، با ارز ترکیبی ۱۳۵ هزار تومان و با ارز توافقی (تالار دوم) ۱۶۵ هزار تومان است.
بنابرگفته این فعال صنعت روغن نباتی در صورت تخصیص ارز ترکیبی به جای ترجیحی به واردات روغن، قیمت این محصول در بازار نزدیک به 50 درصد افزایش خواهد یافت که فشار دیگری بر معیشت مردم است.
گفتنی است، اصرار بر برخی تصمیمات با وجود شکست چندباره و ایجاد مشکلات بزرگ برای کشور را دیگر نمیتوان ندانمکاری دانست. اصرار بر حذف ارز نیمایی که به بهانه حذف رانت صورت گرفت فقط به جهش قیمت ارز و به تبع آن، گرانی شدید همه چیز انجامید اما رانت را حذف نکرد.
این مسئله را کارشناسان، صاحب نظران، گروههای مردمی و...، قبل از حذف ارز نیمایی فریاد زدند اما دولت، بنابر نظر یکی دو نفر فاجعه آفرید. حالا هم بدون اینکه سازوکار حذف ارز ترجیحی؛ همچون ثبات نرخ ارز، افزایش قدرت خرید مردم و... فراهم باشد هر روز برخی دولتمردان صحبت از حذف ارز ترجیحی میکنند؛ آنهم در حالی که شنیده شده که برخی اقلام خوراکی که حتی با ارز توافقی وارد شده هم با قیمت ارز آزاد دوباره صادر یا قاچاق میشود.
بنابراین، حذف ارز ترجیحی، مانع رانت نمیشود بلکه تک نرخی شدن ارز به رانت پایان میدهد که همه دولتها در تحقق آن (به دلائل مختلف از جمله منافع افراد و جریانهای ذینفوذ) شکست خوردند و فقط فشار حذف امثال ارز نیمایی به مردم وارد شد.
نکته دیگر اینکه خودکفایی در تولید نهادههای دامی و دانههای روغنی و تبلیغ برای بازگشت ذائقه مردم از مصرف روغن (که وارداتی است) به کره (که صادر میشود)، از جمله راهکارهای کاهش مصرف روغن و ارز واردات آن و نهادههای دامی است. به گفته قدیمیها، ایرانیها قبل از ورود روغن نباتیهای وارداتی، کره تولید داخل مصرف میکردند و قلب و عروقی سالمتر از حالا داشتند.