کد خبر: ۳۱۵۲۴۹
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۹
همه چیز تحت کنترل یمنی‌ها

4 عملیات یمن علیه اهداف اسرائیل در یک شب اکونومیست: آنها بر باب المندب نیز مسلط شده‌اند

سرویس خارجی-
سخنگوی نیروهای مسلح یمن از حمله، در یک شب، به 4 هدف حیاتی رژیم صهیونیستی در عمق سرزمین‌های اشغالی خبر داد. همزمان «اکونومیست» نوشت: «حجم ترانزیت کالا از باب‌المندب، در نتیجه حملات انصارالله، یک‌ششم شده است.»
از زمان آغاز بحران یمن در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴ شمسی) و دخالت ائتلاف به رهبری رژیم سعودی، تصور غالب این بود که انصارالله، جنبشی محلی و منزوی باقی خواهد ماند. اما روند تحولات به‌‌ویژه از سال ۲۰۲۰ به بعد، خلاف این تصور را ثابت کرد. با گسترش توان موشکی، پهپادی و دریایی، مقاومت یمن از یک گروه مقاومتِ داخلی به بازیگری منطقه‌ای تبدیل شد. نقطه عطف این تحول، آغاز جنگ غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) بود، زمانی که مقاومت یمن آشکارا وارد جنگ اعلام‌شده با رژیم آپارتاید اسرائیل شد. حملات موشکی و پهپادی به بندر ایلات، عسقلان، حیفا، بئرالسبع و پایانه‌های نفتی رژیم اسرائیل تنها بخشی از توان عملیاتی آن بود؛ اما وجه مهمتر ماجرا، کنترل کامل یا دست‌کم مختل‌سازی تنگه حیاتی باب‌المندب بود. طبق گزارش مستند نشریه معتبر «اکونومیست»- که در سطور آتی خواهید خواند- تا ژوئیه ۲۰۲۵ (تیر ۱۴۰۴)، حجم ترانزیت کالا از این تنگه به یک‌ششم کاهش‌یافته و کشتی‌ها مسیر ۲۰‌روزه‌ و پُرهزینه‌تری را از دماغه امید نیک
 (Cape of Good Hope) انتخاب کرده‌اند، تغییری که با افزایش ۳۳‌درصدی هزینه سوخت، فشار آشکاری بر اقتصاد جهانی وارد‌کرده و توان دریایی اروپا و غرب را، به ‌گفته خود اکونومیست، «نقش بر‌‌ آب» کرده است. همچنین طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول (IMF)، این اختلال ممکن است رشد اقتصادی جهان را تا ۰.۹‌درصد کاهش دهد و به افزایش تورم جهانی تا ۰.۵‌درصد منجر شود. اکنون دیگر سخن از انصارالله، نه به‌ عنوان یک گروه مقاومت محدود، بلکه به‌ عنوان قدرتی با بازدارندگی فرامرزی است که می‌تواند همزمان اسرائیل را هدف موشک‌های‌ هایپرسونیک خود قرار دهد و شریان انرژی و تجارت جهانی را فلج کند؛ آن‌هم از خاک کشوری که پیش‌تر تحت شدیدترین تحریم‌ها و بمباران‌ها قرار داشت.
حملات سنگین مقاومت یمن
رسانه‌های صهیونیستی، جمعه‌شب، از به صدا درآمدن آژیرهای هشدار در اراضی اشغالی در پی رصد شلیک موشک از یمن خبر دادند. رسانه‌های عبری اعلام کردند که آژیرهای هشدار در مناطق بحر‌المیت و الخلیل واقع در کرانه باختری به صدا درآمده است. «المنار» به نقل از رسانه‌های رژیم صهیونیستی اعلام کرد که صدای انفجارها بعد از شلیک موشک‌های رهگیری در راستای تلاش برای مقابله با موشک یمنی شنیده ‌شد. ساعاتی بعد، به گزارش ایسنا، «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن بامداد یکشنبه اعلام کرد ارتش این کشور در حمایت از مردم و مقاومت فلسطین و در پاسخ به نسل‌کشی در غزه، عملیات‌هایی را علیه رژیم صهیونیستی انجام داده است. طبق اعلام «یحیی سریع»، نیروی موشکی ارتش یمن، یک عملیات منحصربه‌فرد را انجام داد و با موشک بالستیک ‌هایپرسونیک «فلسطین-۲» یک هدف حیاتی در بئرالسبع را هدف گرفت. این عملیات اهداف خود را محقق کرد. افزون‌بر این، نیروی پهپادی ارتش یمن سه عملیات با سه پهپاد را علیه اهداف حیاتی رژیم صهیونیستی در ایلات، عسقلان و جنوب حیفا انجام داد که اهداف آنها نیز محقق شد. سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد که ارتش این کشور به عملیات‌های خود تا پایان تجاوزگری و رفع محاصره غزه ادامه خواهد داد.
باب‌المندب در کنترل انصارالله
نشریه انگلیسی «اکونومیست» (The Economist)‌ 
– که یکی از تأثیرگذارترین منابع خبری و تحلیلی جهان در حوزه‌های اقتصاد، سیاست، فناوری، فرهنگ و روابط بین‌الملل شناخته می‌شود‌– در مطلبی نوشت: «حجم ترانزیت کالا از باب‌المندب یک‌‌ششم شده است. حملات یمنی‌ها سبب‌شده مسیر ترانزیت کالای اروپا از آفریقا جایگزین شود که ۲۰ روز سفر و ۳۳‌درصد افزایش هزینه سوخت را به سفر رفت‌و‌برگشت اضافه می‌کند. یمن ادعاهای اروپایی‌ها در مورد قدرت دریایی را نقش بر آب کرده است.» گفتنی است، مسیر سابق دریایی که حدود ۱۴- ۱۵‌درصد تجارت دریایی جهانی را از آسیا به اروپا منتقل می‌کرد، عملاً به دلیل تهدید یمنی‌ها مختل شد. در دو ماه اول سال ۲۰۲۴، عبور از کانال سوئز تا حدود ۵۰‌درصد کاهش یافت و ناگزیر کشتی‌ها به ‌ناچار دور آفریقا (رود کاپ) مسیری سه ‌هفته‌ای طولانی‌تر را در پیش گرفتند. این تغییرات باعث افزایش آشکار هزینه‌های حمل‌ونقل و حتی فشار بر رشد اقتصادی جهانی و تورم شد که ممکن است باعث کاهش رشد تا ۰.۹‌درصد و افزایش تورم تا حدود ۰.۵‌درصد شود. بیکاری در بنادر و افزایش هزینه‌های سوخت و کار نیز در زنجیره‌های تأمین تأثیرگذار بود. همچنین حملات مقاومت یمن به کشتی‌ها در دریای سرخ، به‌‌ویژه آنهایی که به بندر ایلات رژیم اسرائیل متصل بودند، باعث شده است تا فعالیت بندر ایلات تقریباً ۹۰‌درصد کاهش یابد.
در پایان گفتنی است، آنچه امروز در دریای سرخ، باب‌المندب و آسمان فلسطین اشغالی رخ می‌دهد، صرفاً یک درگیری موضعی یا یک اعلام همبستگی سیاسی نیست؛ این، نمود کامل بازتعریف قدرت در غرب آسیا است. ارتشی که تا چند سال پیش حتی در رسانه‌های غربی هم جدی گرفته نمی‌شد، حالا نه‌‌تنها سامانه‌های پدافندی اسرائیل را وادار به واکنش اضطراری در کرانه باختری کرده، بلکه با حملات دقیق به بئرالسبع و ایلات، تمام نقشه‌های امنیتی-اقتصادی تل‌آویو را مختل کرده است. در چنین شرایطی، ارتش یمن توانسته الگویی از بازدارندگی را تعریف کند که نه مبتنی بر تعداد سرباز یا بودجه نظامی، بلکه بر هوش عملیاتی، دقت هدف‌گیری و قدرت اختلال در اقتصاد جهانی استوار است. این بازدارندگی، برخاسته از محاصره‌شدگان است، نه محاصره‌کنندگان. مسیر جایگزین آفریقا، هزینه‌سازترین گزینه برای غرب و رژیم اسرائیل، با حمایت لجستیکی از سوی مقاومت طراحی و تحمیل شده است. دیگر روشن است که باب‌المندب، نه‌‌تنها تنگه‌ای دریایی، بلکه جبهه‌ای استراتژیک در نقشه جدید «خاورمیانه» است، جبهه‌ای که در آن، یمن دیگر صرفاً نقطه‌ای در جنوب عربستان نیست، بلکه بازیگری تعیین‌کننده در توازن قدرت جهانی است؛ آن‌هم در عصری که به نظر می‌رسد آسمان‌های اشغالی و آب‌های آزاد، همزمان عرصه تقابل اراده‌ها شده‌اند.