کد خبر: ۳۱۴۶۳۲
تاریخ انتشار : ۲۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۹:۲۵

راهکارهای رسیدن به موفقیت و سعادتمندی (2)(پرسش و پاسخ)

پرسش:
از منظر آموزه‌های وحیانی اسلام چه علل و عوامل و راهکارهایی موجب می‌شود تا انسان بتواند در دنیا و آخرت به اهداف موردنظر خود برسد، و در زندگی احساس موفقیت، سربلندی و سعادتمندی کند؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به این سوال به مباحثی همچون: جایگاه و اهمیت موفقیت و سعادتمندی، لزوم انتخاب هدف، نقش هدف‌گذاری در کسب موفقیت و سعادتمندی و طبقه‌بندی انسان‌ها براساس اهداف پرداختیم.
اینک در بخش دوم پاسخ به سوال دنباله مطلب را پی می‌گیریم:
چگونگی موفقیت در رسیدن به اهداف
اصول کلی موفقیت و رسیدن به اهداف عبارتند از:
 1- شکست را فراموش کنید 2- خود را بشناسید 3- فکر کنید و بر تفکر خود مسلط باشید 4- تصمیم درست و منطقی اتخاذ کنید 5- به خودتان اعتماد کنید 6- به پیروزی ایمان بیاورید و باور کنید خواستن، توانستن است 7- وقت‌تان را صرف کارهای مثمر ثمر کنید و هر کجا که نیازی به کار مثبتی بود، درنگ نورزید 8- با تغییر و تحولات زمانه و مقتضیات زمان و مکان خود را همخوان و هماهنگ کنید 9- با پشتکار و استقامت و تحمل انواع سختی‌ها جلو بروید 10- با اعتماد به نفس بالا حرکت کنید 11- از تجربه شکست‌ها برای رسیدن به اهداف در آینده استفاده کنید 12- با تلقین به خود که من می‌توانم و تمام سعی و تلاش خودم را به کار می‌بندم پیش ببرید 13- تمامی توان و انرژی خود را برای دستیابی به هدف متمرکز کنید 14- با افراد متخصص و صاحب‌نظر و موفق مشورت کنید 15- از تجارب ارزشمند دیگران استفاده کنید 16- راز و رمز موفقیت‌های دیگران را بشناسید و از آنها یاد کنید و همواره آنها را به کار گیرید 17- از الگوهای موفق در مسیر دستیابی به اهداف استفاده کنید و...
نقش دین در شناخت هدف غایی انسان
دین و آموزه‌های وحیانی نقش مؤثر و تعیین‌کننده‌ای در شناخت هدف واقعی و اصیل از خلقت انسان دارد. هدف نهایی و برتر از منظر آموزه‌های وحیانی اسلام، وصول به مقام قرب الهی و رضوان خدای متعال است. قرآن کریم می‌فرماید: خداست که شما را آفرید، آنگاه روزی بخشید و سپس شما را می‌میراند و دوباره زنده می‌کند(روم-40) 
بنابراین مبدأ خلقت و هستی انسان خدای متعال است، که بازگشت همه نیز به سوی او خواهد بود. «انا لله و انا الیه راجعون»(بقره-156) 
قرآن کریم همچنین بر این حقیقت تصریح دارد که، ای انسان! تو با رنج و تلاش خود به سوی پروردگارت سیر می‌کنی و سرانجام او را ملاقات خواهی کرد. (انشقاق-6) 
در دین مبین اسلام علاوه بر تبیین هدف غایی انسان، احکام و دستورالعمل‌هایی نیز به انسان ارائه شده که در صورت عمل خالصانه به آنها، مسلمان با موفقیت و سربلندی به خشنودی و رضوان خدا و مقام قرب الهی نایل خواهد شد. بنابراین راز و رمز موفقیت و سعادتمندی دنیا و آخرت از منظر آموزه‌های وحیانی، تسلیم محض خدا و عمل خالصانه به او‌امر و نواهی او خواهد بود: «ما جن و انس را خلق نکردیم مگر اینکه عبودیت ما را انجام دهند.» (ذاریات- 56)  همچنین در سوره ملک آیه 2 می‌فرماید: «او کسی است که مرگ و حیات را بیافرید تا بیازماید کدام‌یک از شما بهترین رفتار را دارید.»
راهکار رسیدن به موفقیت و سعادتمندی
عوامل و رموز موفقیت و سعادتمندی هر‌کسی بستگی به نوع هدفی دارد که در زندگی خود آن را انتخاب کرده و سرلوحه کار خود قرار داده است. در یک طبقه‌بندی کلی اهداف انسان را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد:
 1- اهداف دنیوی 2- اهداف اخروی 3- جمع میان اهداف دنیوی و اخروی.
 از طرفی علل و اسباب تأثیرگذاری در این دنیا به دو نوع تقسیم می‌شوند:
 1- علل و اسباب مادی 2- علل و اسباب معنوی که هر کدام دنیای مادی و معنوی ما را احاطه کرده است.
 بنابراین انسان موفق و سعادتمند کسی است که یک‌بعدی و تک‌ساحتی عمل نکند و هدف‌گذاری او باید به‌گونه‌ای باشد که همه علل و اسباب عالم هستی اعم‌ از مادی و معنوی را در کنار هم برای رسیدن به هدف غایی خلقت خود که جمع میان حسنات دنیا و آخرت است را در‌ ‌برداشته باشد. علل و اسباب مادی را باید دانش و علوم و تجارب بشر در این دنیا به دست آورد و اما علل و اسباب معنوی را نیز باید از متن آموزه‌های وحیانی شامل آیات قرآن و روایات معصومین(ع) اخذ نمود. 
سنت الهی بر این است که هر‌کسی اگر فقط بر طبق قوانین و سنت‌های حاکم بر این دنیا عمل کند به نتایج و اهداف مورد نظر خود می‌رسد، اما از نعمات و برکات آخرت محروم می‌ماند، و هر‌کسی هم که به سنت‌های معنوی و اوامر و نواهی الهی عمل کند، هم از سنت‌ها و حسنات دنیا بهره‌مند می‌شود و هم از حسنات آخرت: «برای هر دو گروه (دنیاپرست و آخرت‌طلب) زمینه رسیدن به خواسته‌هایشان را فراهم می‌کنیم.» (اسراء- 20)
(ادامه دارد)