وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج به مسیر نزولی وارد شد!
وزیر جهاد کشاورزی در حالی از کاهش قیمت برنج با آغاز فصل برداشت این محصول خبر داد که با وجود نگرش تقدم تجارت بر تامین نیاز مردم، امکان رفع گرانی محصولات کشاورزی و غذایی وجود ندارد.
به گزارش رسانهها؛ غلامرضا نوری قزلجه در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره دلیل افزایش قیمت برنج داخلی، اظهار کرد: حدود نصف برنج مصرفی از طریق واردات با ارز ترجیحی تامین میشود که با قیمت مشخص توزیع میگردد. نیمی دیگر از برنج مصرفی، داخلی است که خارج از ارز ترجیحی و خارج از شمول قانونگذاری است. وی ادامه داد: به دلیل اینکه در پایان فصل موجودی برنج داخلی هستیم و فصل برداشت آن در حال آغاز است؛ قیمت آن مقداری غیرمتعارف افزایش یافته، ولی پیشبینی این است که با برداشت محصول داخلی و ورود به بازار، قیمت آن متعادل شود. وزیر جهادکشاورزی افزود: قیمت برنج وارداتی از ۵۶ تا ۷۰ هزار تومان در فروشگاههای زنجیرهای در سراسر کشور وجود دارد و به وفور در اختیار استانها قرار گرفته بود و بسیاری از آنها هم هنوز مصرف نشده است. نوری درباره میزان کالاهای اساسی در کشور، اظهار کرد: هیچ کمبودی حتی جزئی در کالاهای اساسی نداریم. واردات گوشت هم در حال انجام است که البته به خاطر مشکل پروازها اختلالی ایجاد شد ولی چون مقدار آن پایین است خیلی محسوس نبود.
افزایش 4 برابری قیمت برنج در یک سال
به گزارش خبرگزاری فارس، قیمت برنج ایرانی که سال گذشته کیلویی 90 هزار تومان بود به 350 هزار تومان رسیده و خرید این کالای اساسی که سالانه سه میلیون و 200 هزار تن مصرف میشود را برای طبقه متوسط جامعه هم بسیار سخت کرده، چه برسد به اقشار کم درآمد.
دولت، واردات برنج خارجی را که پیش از این در فصل برداشت به مدت چهار ماه ممنوع بوده را آزاد کرد تا افزایش عرضه، قیمت را کاهش دهد. البته خروج اتباع خارجی غیرمجاز هم مصرفکننده برنج خارجی بودند؛ مصرف آن را کاهش داده که در برخی آمارها، روزانه دو تن اعلام شده است.
گفتنی است، با توجه به اینکه برنج در استانهای ساحلی کشت میشود؛ خودکفایی در تولید این محصول، شدنی است و حتی امکان کشت برنج در استانهای جنوبی هم وجود دارد اما به بهانههای مختلف از جمله خشکسالی، مانع کشت این محصول میشوند که نتیجه آن سیلابهای هر ساله در خوزستان و دیگر نقاط برنجخیز کشور و چهار برابر شدن قیمت برنج از ابتدای روی کار آمدن دولت چهاردهم است. البته وجود معاونانی در وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صمت که تجارت را مقدم بر تامین نیاز مردم میدانند و گویا قدرتشان بر وزیران هم میچربد؛ بسیار بیش از کم بارشی، موجب افزایش سرسامآور قیمت مواد غذایی از نان و لبنیات تا گوشت، میوه و برنج و... شده و منفعتی هم برای کشاورزان، شالیکاران، باغداران و نانوایان و... جز افزایش هزینهها بیش از درآمدشان نداشته است. بنابراین، سفرههای مردم به نفع یک اقلیت کوچک دلال، کوچکتر شده است. اقلیتی که یا کم بارشی را بهانه مخالفت با خودکفایی کشاورزی کرده و در پی واردات است یا در صورت افزایش تولید، با صادرات بیرویه، به سفره مردم ضربه میزنند که انگیزههای سیاسی و امنیتی هم در عملکرد آنها دخیل است. سؤال اینجاست که اگر آب کم است چرا به جای تامین نیاز داخل، صادرات کشاورزی صورت میگیرد و چرا آب موجود، به کشت محصولات اساسی برای کاهش واردات این اقلام اختصاص نمییابد؟!