قرارداد گازی پوشش بود، جولانی در باکو با صهیونیستها دیدار کرده است
سرویس خارجی-
کانال عبری فاش کرد که «ابومحمد الجولانی»، سرکرده گروه تروریستی تحریرالشام و رئیس موقت سوریه، حدأقل در یک جلسه با مقامات صهیونیست در جمهوری آذربایجان شرکت کرده است!
روز گذشته در همین صفحه روزنامه و در پی اعلام خبر سفر «ابومحمد الجولانی»، سرکرده تروریستهای حاکم بر سوریه، به باکو این جملات را خواندید: «تحرکات به ظاهر عادی حاکمان خودخوانده سوریه، که البته میتواند در پس پرده محمل خطراتی باشد، ادامه دارد... مشخص نیست هدف از این منطقهگردیِ الجولانی چیست؛ اما یادآوری این نکته خالی از فایده نیست که جمهوری آذربایجان در سالهای اخیر میدان نفوذ رژیم آپارتاید اسرائیل شده است.» خیلی زود هویدا شد که چرا «یادآوری این نکته خالی از فایده» نبوده است! دیروز خبر آمد که «الهام علیاف»، رئیسجمهور آذربایجان، در دیدار با ابومحمد الجولانی در باکو گفت که گاز آذربایجان در آینده نزدیک به سوریه صادر خواهد شد؛ اما گویا این اتفاق، اتفاقِ فرعیِ این دیدار بوده است که خواندن سطور پیشرو چرایی این مسئله را هم روشن میکند.به گزارش «ایسنا» به نقل از «آی-24»، «احمد الشرع» معروف به «ابومحمد الجولانی» حدأقل در یک جلسه با مقامات صهیونیست در جمهوری آذربایجان شرکت کرده است، اگرچه منابعی در دمشق ادعا کردند که او در این جلسه شرکت نکرده است. یک منبع سوری نزدیک به احمد الشرع به این رسانه عبریزبان گفت: «این جلسه مجموعهای از دو یا سه جلسه بین دوطرف است که در آن «اسعد الشیبانی»، وزیر امور خارجه سوریه، به همراه «احمد الدالاتی»، هماهنگکننده دولت سوریه برای جلسات امنیتی با اسرائیل، حضور داشتهاند.» این رسانه عبری اشاره کرد که هیئت اسرائیلی علاوه بر چهرههای امنیتی و نظامی، شامل یک فرستاده ویژه «بنیامین نتانیاهو» نیز میشد. گفته میشود که هدف از این جلسات، بحث درباره جزئیات بیشتر در زمینه توافقنامه امنیتی که قرار است بین اشغالگران و سوریه امضا شود و همچنین سایر مسائل مربوط به ایران، حزبالله، گروههای فلسطینی و آینده فلسطینیها در نوار غزه مورد ارزیابی قرار گرفت. این رسانه همچنین اشاره کرد که در این دیدار «احتمال افتتاح دفتر هماهنگی اسرائیل در دمشق، بدون جایگاه دیپلماتیک» مورد بحث قرار گرفته است.
خوشرقصی برای رژیم آپارتاید
مقامات جدید سوریه عبارت «سوری» را برای فلسطینیهای سوری لغو کردهاند و عبارت «مقیم فلسطینی» را به کار گرفتهاند. این فلسطینیها همچنین در سوابق رسمی خارجی محسوب میشوند و هرگونه ارتباط جغرافیایی با سوریه، جایی که در آن متولد شدهاند، حذف میشود. این موضوع سوالات متعددی را در مورد دلیل این اقدام مطرح میکند؛ اقدامی که همزمان با تلاشهای جاری برای عادیسازی روابط بین دولت سوریه و رژیم صهیونیستی، با میانجیگری چندین طرف که آمریکا نقش محوری در آن ایفا میکند، صورت میگیرد. طبق گزارش «الاخبار»، اصلاحاتی که در اسناد تازه منتشرشده مشاهده میشود شامل حذف عبارت «فلسطینی-سوری»
و استفاده از عبارت «مقیم فلسطینی» و گنجاندن کلمه «خارجی»
به جای نام استان سوری است که فرد موردنظر در آن متولد شده است. موارد فوق عملاً به معنای تدوین یک تعریف قانونی جدید برای فلسطینیهای سوریه است که پیش از این از حقوق برابر با شهروندان سوری در زمینه اشتغال، آموزش، خدمات پزشکی
و سایر خدمات، بدون اعطای تابعیت سوری، برخوردار بودند.
سوریه، یک منطقه حائل
خبر دیگر آنکه «ژاک نریه»، سرهنگ ذخیره در ارتش رژیم صهیونیستی، به شبکه «۱۲» تلویزیون این رژیم گفت: «مذاکراتی با سوریه در حال برگزاری است. به نظر میرسد که باید بین عدم جنگ و یک توافق امنیتی جدید یکی را انتخاب کرد.» وی افزود که «تزاخی هانگبی»، رئیس شورای امنیت داخلی، نماینده اسرائیل در مذاکرات است. «مرهف ابوقصره»، وزیر دفاع دولت موقت سوریه، نیز نماینده سوریه است. رژیم اسرائیل اهمیت زیادی برای رسیدن به یک حل وفصل با دمشق قائل است. این سرهنگ که مشاور سابق نخست وزیر رژیم صهیونیستی بوده، مدعی شد: «اسرائیل به دلیل ماهیت خصمانه نظام کنونی سوریه نسبت به تهران، بدون مداخله مستقیم، موفق شده است مرزهای خود را از ایران دور کند. اکنون مرزهای ما مقابل مرزهای عراق است. این به دلیل این مسئله است که سوریه به یک منطقه حائل بین ما و ایران تبدیل شده است و این امر بسیار مهمی است. این مسئله تمام معادله منطقهای را تغییر میدهد.»
کمربند حائل از شبعا تا قنیطره
همچنین منابع محلی در جنوب سوریه از طرح رژیم صهیونیستی برای ایجاد کمربند امنیتی از شبعا تا قنیطره برای تقویت سیطره خود در مرزهای فلسطین اشغالی با سوریه و لبنان، خبر دادند و آن را زمینهساز بروز تنش جدید دانستند. آنطور که «ایرنا» نوشته است، منابع محلی در جنوب سوریه از تحرکات رژیم صهیونیستی با هدف ایجاد منطقه حائل در مثلث مرزی مشترک میان سوریه، لبنان و فلسطین اشغالی خبر دادند. این منابع اعلام کردند که این گام تلاشی برای ایجاد کمربند امنیتی از مزارع شبعا تا قنیطره با هدف ممانعت از هرگونه حمله احتمالی از سمت اراضی لبنانی یا سوری است. در این میان خبر میرسد که برخی منابع محلی در سوریه از نفوذ گروهی از نظامیان رژیم صهیونیستی به ۲ روستا در حومه قنیطره واقع در جنوب این کشور خبر دادند. این منابع محلی بامداد یکشنبه اعلام کردند که گروهی از اشغالگران صهیونیست وارد روستاهای «عین زیوان» و «سویسه» در حومه قنیطره شدند. به گزارش وبگاه شبکه خبری «المیادین»، این منابع اظهار کردند: با ورود اشغالگران اسرائیلی به روستای عین زیوان، تیراندازی در روستا آغاز شد. ۲ روز قبل نیز برخی منابع محلی سوریه گزارش دادند که نیروهای اشغالگر صهیونیستی عامدانه زمینهای کشاورزی واقع در غرب روستای الرفید در حومه جنوبی قنیطره را آتش زدند که موجب آتشسوزی بزرگی در این منطقه شد و دهها دونم (هر دونم معادل ۱۰۰۰ مترمربع) از این زمینها را دربر گرفت و همینطور باعث انفجار یک مین در نزدیکی منطقه حائل شد. گفتنی است، تحولات اخیر پیرامون دیدارهای غیررسمی برخی مقاماتِ خودخوانده سوری با مقامات رژیم اسرائیل، بهویژه در باکو، نشانهای روشن از گسترش دیپلماسی پنهان و عبور از الگوهای سنتی تعاملات منطقهای است. این رویدادها در بستری رخ میدهد که در آن جمهوری آذربایجان، به واسطه روابط گستردهاش با تلآویو، به محملی برای تسهیل مذاکراتِ بدنامها با بدنامها بدل شده است، مذاکراتی که ابعاد آن از بررسی آینده نوار غزه تا احتمال ایجاد دفاتر هماهنگی در دمشق را دربر میگیرد؛ به زبانی صریح یعنی: «علیاف دلال رابطه یک رژیم تروریستی تکفیری با یک رژیم تروریستی آپارتاید است.» همزمان، تغییرات حقوقی در اسناد شناسایی فلسطینیان مقیم سوریه و حذف واژه «سوری» از هویت آنان، فراتر از یک اصلاح اداری، نشانهای از تلاش برای قطع پیوندهای تاریخی و اجتماعی این جامعه با بافت ملی سوریه و در عین حال بخشی از روندی است که به بازتعریف موقعیت سوریه در قبال مسئله فلسطین منتهی میشود. در سطح میدانی نیز گزارشهایی از تلاش برای ایجاد یک کمربند امنیتی در جنوب سوریه، همراه با اقدامات نظامی چون نفوذ مرزی، آتشزدن زمینهای زراعی و تغییر در ترکیب ساکنان مناطق مرزی، حکایت از آن دارد که طرحی فراگیر برای بازسازی ژئوپلیتیک جنوب سوریه در جریان است، طرحی که با اتکا به مذاکره، فشار میدانی و مهندسی هویتی، به دنبال تغییر قواعد بازی در این منطقه حساس است و احتمالاً واکنش یا عدم واکنش مؤثر در برابر آن، در تعیین آینده موازنه منطقهای نقشی تعیینکننده خواهد داشت.