جولانی مشغول «منطقهگردی»، اسرائیل در حال بمباران سوریه
سرویس خارجی-
رئیس گروه تروریستی حاکم بر سوریه، یا همان سرکرده گروه تروریستی تحریرالشام، در دیداری رسمی وارد جمهوری آذربایجان شد و این در حالی است که صهیونیستها تقریباً هر روز مشغول تجاوز به نقاط مختلف این کشورند.
تحرکات به ظاهر عادی تروریستهای حاکم بر سوریه، که البته میتواند در پس پرده محمل خطراتی باشد، ادامه دارد. «احمد الشرع»، رئیس این تروریستها معروف به «ابومحمد الجولانی»، که حالا کتوشلوارپوش شده است، دیروز نیز وقتی به جمهوری آذربایجان رفت، کشورش آماج حملات و انفجار از سوی رژیم صهیونیستی بود، صهیونیستهایی که گفته میشود همین روزها، جولان اشغالی را رسماً از همین جولانی تحویل و برای خود خواهند کرد! خبرگزاری «آپا» اعلام کرد «باکو»، متحد نزدیک رژیم صهیونیستی، که به افتخار این مهمان عالیرتبه(!) گارد تشریفاتی در فرودگاه بینالمللی «حیدر علیاف»، جایی که پرچمهای دولتی هر دو کشور در اهتزاز بودند، حضور یافت. جولانی مورد استقبال «یعقوب ایوبوف»، معاون اول نخستوزیر آذربایجان، «فریز رضایف»، معاون وزیر خارجه و دیگر مقامات این جمهوری قرار گرفت. مشخص نکردهاند هدف واقعیِ این منطقهگردیِ جولانی چیست؛ اما یادآوری این نکته خالی از فایده نیست که جمهوری آذربایجان در سالهای اخیر میدان نفوذ رژیم آپارتاید اسرائیل بود است.
قرارداد گازی
ساعاتی بعد خبر آمد که «الهام علیاف»، در باکو گفته که گاز آذربایجان در آینده نزدیک به سوریه صادر خواهد شد. خبرگزاری آپا با انتشار این مطلب گزارش داد: «اهمیت همکاری میان آذربایجان و سوریه، بهویژه در حوزه انرژی در این دیدار مورد توجه قرار گرفته و مطرح شد که سوریه در حال حاضر، با مشکل جدی انرژی مواجه است.» در همین مورد، تأکید شد که پروژهای نیز برای صادر کردن گاز آذربایجان از ترکیه به سوریه در آینده نزدیک به اجرا درخواهد آمد...! رژیم صهیونیستی، ترکیه، آمریکا و همین جمهوری آذربایجان، در تحمیل رژیم تروریستی جولانی به سوریه، نقش داشتند.
زمینهسازی رسانه برای باز کردن پای رژیم اسرائیل
خبر دیگر نیز آنکه یک رسانه عبریزبان در گزارشی مفصل به زمینهسازی برای حضور صهیونیستها در سوریه پرداخته است. همزمان با افزایش گمانهزنیهای پیرامون حرکت تروریستهای حاکم بر سوریه به سمت عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی، رسانه عبری در حال مقدمهچینی برای حضور گسترده صهیونیستها در این کشور است. در حالی که رژیم صهیونیستی بخشهایی از سوریه را در اشغال خود دارد و تقریباً همهروزه حملاتی را به زیرساختهای این کشور انجام میدهد، وبگاه عبری «والا» در گزارشی مفصل به بررسی جاذبههای گردشگری این کشور پرداخته و نوشته است: «علاوهبر ثروتهای تاریخی و باستانی، تنوع مناظر طبیعی در سوریه، از سواحل و جنگلهای لاذقیه گرفته تا مناظر خیرهکننده جبل قاسیون، این کشور را به مقصدی امیدوارکننده برای گردشگری بومشناسی یا اکولوژیک، از جمله اقامتگاههای لوکس و سفرهای ماجراجویانه، تبدیل کرده است.»
آتشافروزی عمدی رژیم آپارتاید
همچنین، منابع رسانهای از آتشافروزی عمدی ارتش رژیم صهیونیستی در اراضی سوریه در نزدیکی حصار مرزی با جولان اشغالی پرده برداشتند. منابع رسانهای گزارش دادند که ارتش رژیم صهیونیستی روز جمعه به طور عمدی آتشسوزی گستردهای را در اراضی سوریه در حومه استان قنیطره، در نزدیکی حصار مرزی با جولان اشغالی، ایجاد کرد. به گزارش رسانههای رسمی سوریه، این آتشسوزی دهها دونم (هر دونم معادل ۱۰۰۰ مترمربع) از اراضی را در غرب روستای الرفید در حومه قنیطره، در جنوبغربی سوریه، دربر گرفت. شبکه خبری «الاخباریه السوریه» گزارش داد که نیروهای سازمان ملل متحد در حال تلاش برای خاموش کردن آتش با امکانات اولیه هستند، اما با مشکلات زیادی مواجهاند. رژیم صهیونیستی تاکنون واکنش رسمی به این اقدام نشان نداده است، اما این رفتار در چارچوب تجاوزات و نقضهای فزاینده این رژیم علیه خاک سوریه از زمان سقوط نظام بشار اسد در اواخر سال ۲۰۲۴ و روی کار آمدن حکومت جدید در سوریه صورت میگیرد.
گفتنی است، از سال ۱۹۶۷، رژیم صهیونیستی بخش عمدهای از بلندیهای جولان سوریه را اشغال کرده است. این رژیم پس از سرنگونی حکومت «بشار اسد» از وضعیت استفاده کرد و منطقه حائل را اشغال و به استانهای قنیطره، حومه دمشق و درعا نفوذ کرد. همچنین، این رژیم فروپاشی توافقنامه جداسازی نیروهای سال ۱۹۷۴ را اعلام و جبلالشیخ که یک منطقه راهبردی در خاک سوریه بهشمار میرود را اشغال کرد. رژیم اسرائیل، پس از سقوط اسد، بیش از 8 پایگاه نظامی در شمال استان قنیطره تا حوضالیرموک، در داخل منطقه حائل تعیینشده در توافقنامه جداسازی نیروهای امضاشده در سال ۱۹۷۴، ایجاد کرده است.
انفجار و تیراندازی عجیب
خبر دیگر از این اراضی بحرانزده و مردم سختیکشیده سوریه آنکه، به گزارش «مهر» به نقل از شبکه «المیادین»، منابع محلی در سوریه اعلام کردند که، جمعهشب و بامداد شنبه، صدای چندین انفجار و تیراندازی در نزدیکی منطقه «قدسیا» واقع در حومه پایتخت، دمشق شنیده شده است. جزئیات بیشتری درباره علت یا ماهیت این انفجارها هنوز منتشر نشده و منابع رسمی سوری نیز تاکنون واکنشی به این گزارشها نشان ندادهاند. قدسیا در غرب دمشق واقع شده و از مناطق حساس از نظر امنیتی بهشمار میرود.
نقشه آمریکا برای سوریه
همچنین حالا که دیگر اسدی نیست، آمریکا به دنبال فرصت دادن به سوریه است! به گزارش «ایسنا»، «توماس باراک»، فرستاده آمریکا به سوریه به «العربی الجدید»، گفت: «هدف چشمانداز دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا دادن فرصتی به سوریه است. با توجه به توافق سایکس-پیکو و تقسیم جهان به دولت-ملتها و پیامدهای آن، مداخلات غرب در این منطقه از جهان، از سال ۱۹۱۹، به نتایج خوبی منجر نشده است. چشمانداز ترامپ متفاوت است.» اظهارات این مقام آمریکایی در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی مطرح شد که در نیویورک با روزنامهنگاران خارجیِ دارای مجوز از دفتر رسانهای وزارت امور خارجه ایالاتمتحده در نیویورک برگزار کرد.
گفتنی است، در شرایطی که ساختار سیاسی سوریه پس از سقوط دولت پیشین وارد مرحلهای مبهم و ناپایدار شده، روندهای اخیر در تحرکات منطقهای بازیگران غیردولتی، دخالتهای نظامی خارجی و پروژههای ژئوپلیتیکی جدید، حاکی از شکلگیری نظمی نوظهور و شکننده در این کشور بحرانزده است. سفر رسمی احمد الشرع، مشهور به ابومحمد الجولانی، به جمهوری آذربایجان با ظاهری دیپلماتیک، اگرچه در سطح رسانهای به عنوان تحرک یک «دولت موقت» بازنمایی شده، اما در سطح دیگری بازتابی است از نهادینهشدن یک نظم شبهنظامی بر بستر فروپاشی نهادهای حکمرانی مشروع. نکته مهم آن است که این دیدار در کشوری انجام میشود که طی ماههای اخیر به یکی از کانونهای نفوذ فزاینده اسرائیل در منطقه بدل شده است. در همین چارچوب، تحرکات همزمان رسانهای اسرائیل برای القای امکان بازگشت گردشگران صهیونیست به سوریه، در کنار بمباران روزانه زیرساختهای سوریه و عملیاتهایی همچون آتشسوزی عمدی در حومه جولان، نشان میدهد که رژیم صهیونیستی با استفاده از خلأ قدرت و فقدان انسجام درونی در سوریه، در پی اجرای نوعی مهندسی ژئوپلیتیک در مرزهای جنوبی خود است. در این میان، اظهارات تازه مقام آمریکایی درباره «فرصتسازی» برای سوریه در ظاهر دعوت به بازسازی و مصالحه است اما در واقع، امتداد همان سیاست تاریخی مداخلهگرانهای است که بر پایه تثبیت شکافهای قومی، طایفهای و ایدئولوژیک بنا شده است. در مجموع، این وقایع به وضوح از همافزایی میان پروژههای امنیتی اسرائیل، مهندسی سیاسی آمریکا و استراتژیهای منطقهای گروههای شبهدولتی پرده برمیدارند؛ سهضلع یک ساختار پیچیده که آینده سیاسی سوریه را در غیاب سازوکارهای مشروع داخلی، به میدان رقابت نیروهای بیثباتکننده بدل کرده است.