هشدار وزارت بهداشت نسبت به خطرات نگهداری سگ و گربه
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: بالای 50درصد از سگهایی که افراد را مورد گزش قرار میدهند سگهای صاحبدار هستند که بسیاری از آنها واکسیناسیون دریافت نکردهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، قباد مرادی در نشست خبری اظهار داشت: 60درصد بیماریهای واگیر از حیوان به انسان منتقل میشوند و 80درصد بیماریهای بازپدید و نوپدید مانند مرس و آنفلوانزای پرندگان در چهار دهه گذشته در جهان بیماریهای مشترک بین انسان و دام بودهاند.
مرادی افزود: کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و دام فقط در حوزه سلامت نیست و نیازمند هماهنگ بین بخشهای مختلف از جمله نهادهای مرتبط با محیطزیست و دامهاست. پیش از آغاز واکسیناسیون عمومی اطفال، کزاز و فلج اطفال به فراوانی در کشور دیده میشد، نظام بهداشتی کشور اقدام به واکسیناسیون گسترده کرد که منجر به کاهش بسیار چشمگیر بیماریها شد. از 25 سال پیش، فلج اطفال در کشور بروز پیدا نکرده و این بیماری با واکسیناسیون کنترل شده اما در زمینه بیماریهای مشترک انسان و حیوان هنوز مشکلاتی در کنترل آنها داریم، زیرا برای مثال تب مالت از طریق مصرف شیر یا تماس با دام آلوده به انسان منتقل میشود و راهکار مقابله با آن، کنترل بیماری در دامهاست.
وی ادامه داد: دو بیماری در کشور ما مهماند که یکی تب مالت است، در سال گذشته 19 هزار و 972 مورد تب مالت در کشور شناسایی شده است، عامل اصلی ابتلا به این بیماری مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و تماس با دام است. واکسن این بیماری باید به دام تزریق شود و متولی این موضوع سازمان دامپزشکی است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه بیش از 409 هزار مورد حیوانگزیدگی طی سال گذشته رخ داده است، اعلام کرد: سال گذشته 24 مورد فوت ناشی از هاری در کشور داشتهایم. هزینه هر واکسن هاری 7 یورو است و هر فرد دچار حیوانگزیدگی باید سه نوبت واکسن هاری دریافت کند.
مرادی تصریح کرد: بسیاری از این موارد حیوانگزیدگی توسط حیوانات خانگی انجام میشود بنابراین توصیه میکنیم در صورت بروز هرگونه حیوانگزیدگی و خراش توسط حیوان مردم به مراکز مراقبت هاری مراجعه کنند.
وی تأکید کرد: باید قواعدی برای افرادی که حیوانات خانگی نگهداری میکنند از نظر بهداشتی در نظر گرفته شود زیرا سالانه هزینه زیادی بابت درمان هاری انجام میشود در حالی که بسیاری از افراد میلیونها تومان صرف نگهداری حیوانات خانگی میکنند.
خطر نگهداری سگ و گربه
در بروز ناهنجاری نوزادان
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت همچنین ضمن هشدار نسبت به نگهداری حیوانات خانگی نظیر سگ و گربه گفت: انگل توکسوپلاسموز در بدن برخی از گربهها زندگی میکند و در مادران بارداری که به این بیماری مبتلا میشوند جنینشان ممکن است دچار سندرمی به نام تورچ شود که باعث ناهنجاریهایی مانند عقبماندگی ذهنی میشود. سگها نیز تا حدودی میتوانند ناقل این انگل باشند بنابراین خانوادههایی که حیوانات خانگی نگهداری میکنند حتماً از نظر عدم ابتلای حیوان خود به این بیماری مطمئن شوند تا فرزندانشان دچار مشکلی نشوند.
مرادی همچنین درباره آمار ابتلا به تب کریمه کنگو بیان داشت: سال گذشته 79 مورد ابتلای قطعی تب کریمه کنگو داشتیم که بیشترین موارد در استانهای سیستانوبلوچستان و کرمان و یزد بودهاند. کنه هیالوما باعث ابتلا به تب کریمه کنگو میشود. 5 مورد فوتی نیز بر اثر ابتلا به تب کریمه کنگو در سال گذشته به ثبت رسیده است.
95درصد از موارد حیوانگزیدگی
مربوط به سگ و گربه است
در ادامه این نشست خبری، محمد زینلی، رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با بیان این که 95درصد از موارد حیوانگزیدگی مربوط به سگ و گربه است، گفت: 5درصد دیگر مربوط به حیوانات اهلی است که از طریق وحوش مانند شغال و گرگ دچار هاری شدهاند. حدود 80درصد از حیوانگزیدگیها، سگگزیدگی توسط سگهای ولگرد و خانگی است و 15درصد مابقی نیز گزش توسط گربه است که عمدتاً این گربهها خانگی هستند. بالای 50درصد از سگهایی که افراد را مورد گزش قرار میدهند سگهای صاحبدار هستند که بسیاری از آنها واکسیناسیون دریافت نکردهاند.