کد خبر: ۳۱۳۸۱۱
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۱
اگر اروپا به کی‌یف کمک نکند

پیش‌بینی «فایننشال تایمز» از فروپاشی اوکراین ظرف 6 ماه آینده

روزنامه انگلیسی گزارش داده اگر اوکراین حمایت‌های نظامی جدید و قابل‌توجهی دریافت نکند، احتمالاً ظرف ۶ ماه به نقطه شکست و فروپاشی می‌رسد.
بیش از 3 سال از جنگ اوکراین می‌گذرد جنگی که تاکنون ده‌ها هزار کشته‌، صد‌ها هزار زخمی‌، میلیون‌ها آواره و کشوری ویران برجای گذاشته است. طی این مدت بارها کارشناسان اعلام کرده‌اند که اوکراین به دلیل عدم توازن راهبردی مؤلفه‌های قدرت خود با روسیه در این جنگ امکان پیروزی ندارد. همین روزهای اخیر رسانه‌ها اعلام کردند که ارتش روسیه به طور کامل منطقه لوهانسک در شرق اوکراین را تصرف کرده و در حال آماده شدن برای حمله به شهر «سومی» در شمال اوکراین است. علی‌رغم این وضعیت و آگاهی از شکست اوکراین در جنگ، اروپا و آمریکا طی 3 سال گذشته بیش از 200 میلیارد دلار کمک نظامی به کی‌یف ارسال کرده‌اند با بازگشت دوباره ترامپ به کاخ‌سفید آمریکا رسماً بسیاری از کمک‌های خود به کی‌یف را قطع کرد همین دیروز نشریه آمریکایی پولیتیکو در گزارشی به نقل از سه مقام آمریکایی که خواستند نام آنها فاش نشود، نوشت: وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به دلیل نگرانی از کاهش شدید ذخایر مهمات و تسلیحات آمریکا، ارسال برخی از موشک‌های دفاع هوائی و سایر مهمات دقیق به اوکراین را متوقف کرده است. بر اساس گزارش پولیتیکو، تصمیم اولیه برای توقف ارسال برخی از کمک‌های وعده داده شده در دوران دولت بایدن به کی‌یف در اوایل ماه ژوئن(تیر) گرفته شد. به نوشته این نشریه، این تصمیم در حالی اجرائی شده که اوکراین با موجی از بزرگ‌ترین حملات موشکی و پهپادی روسیه به اهدافی در پایتخت و سایر مناطق این کشور رو‌به‌رو است. چندی پیش هم رسانه‌ها نوشتند ترامپ به زلنسکی در اجلاس ناتو خبر داده است که دیگر به اوکراین کمک نظامی نخواهد کرد. زلنسکی پیش‌تر هم اعلام کرده بود که بیش از ۲۰ هزار موشک ضد پهپاد آمریکایی که قرار بود به کی‌یف ارسال شود، به خاورمیانه منتقل شده است. در همین ارتباط پیت هگست وزیر دفاع آمریکا نیز پیش از این در اظهاراتی با بیان اینکه واشنگتن به دنبال برقراری صلح در اوکراین است، تاکید کرده بود که در بودجه نظامی سال ۲۰۲۶ کمک‌های نظامی ما به اوکراین کاهش می‌یابد.
رهبران ناتو نگرانند
همزمان با کاهش گسترده کمک‌های نظامی آمریکا به اوکراین روزنامه «فایننشال‌تایمز» هم در گزارشی با اشاره به وضعیت وخیم اوکراین در میدان جنگ می‌نویسد: «برخی از رهبران ناتو نگران هستند که وضعیت در خط مقدم تا پاییز امسال به‌طور جدی وخیم شود و این بسیار مهم‌تر از هرگونه تعهد روی کاغذ در بیانیه اخیر ناتو خواهد بود» این روزنامه انگلیسی می‌افزاید: «ارزیابی‌های نظامی نشان می‌دهد که ارتش‌های روسیه و اوکراین به نقطه خستگی نزدیک می‌شوند. اما در حالی‌که روسیه احتمالاً می‌تواند سطح فعلی عملیات را برای یک سال دیگر حفظ کند، اوکراین ممکن است ظرف شش ماه به نقطه شکست برسد اگر حمایت نظامی جدید قابل‌توجهی دریافت نکند»
فایننشال‌تایمز در رابطه با رابطه «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین و «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و همچنین چشم‌انداز کمک‌های جدید واشنگتن به کی‌یف استدلال می‌کند: «پس از دیدار مثبت زلنسکی و ترامپ، امیدهایی وجود دارد که اوکراین شاید از آمریکا تجهیزات جدیدی مانند سیستم‌های دفاع موشکی پاتریوت و موشک‌های توپخانه‌ای هیمارس دریافت کند. با توجه به اینکه دفاع هوائی اوکراین ضعیف شده، پاتریوت‌ها شدیداً موردنیاز هستند. اما مثل همیشه، ترامپ در مورد ارائه مهمات جدید موضع مبهمی داشته و می‌تواند به راحتی نظر خود را تغییر دهد یا فراموش کند.»
این رسانه انگلیسی در ادامه ضمن تاکید بر ضعف‌های اوکراین در میدان جنگ، می‌گوید: «برخی کمبودها نیز به ویژه در تعداد نیروهای اوکراینی وجود دارد که متحدان غربی این کشور نمی‌توانند آنها را برطرف کنند. اکنون تصور می‌شود که روسیه بیش از یک میلیون سرباز خود را در این درگیری از دست داده است، کشته یا زخمی شده‌اند. اما تلفات اوکراین نیز سنگین بوده و جمعیت روسیه حدود چهار برابر جمعیت اوکراین است. علاوه‌بر این، بدون چشم‌انداز روشنی نسبت به پیروزی یا دست‌کم پایان جنگ، حس ناامیدی بر اوکراین سایه افکنده است.»
به گزارش ایسنا، فایننشال‌تایمز در این گزارش می‌افزاید: «تغییر در روحیه دولت اوکراین که اکنون به‌طور خصوصی خواستار آتش‌بس شده، منعکس شده است. یک یا ۲ سال پیش چنین درخواست‌هایی به عنوان شکست تلقی می‌شد اما اکنون این درخواست‌ها با اصرار فزاینده‌ای در جلسات پشت درهای بسته بین رهبران اوکراین و غرب مطرح می‌شوند. با این حال، سیاست‌گذاران اروپایی مدعی هستند که روسیه تمایل چندانی به توافق آتش‌بس ندارد و آنها می‌گویند که هدف اصلی روسیه در حال حاضر تصرف اودسا است؛ شهری که ولادیمیر پوتین آن را یک شهر تاریخی روسی می‌داند و از طرفی، بدون اودسا، اوکراین دسترسی به بندر اصلی خود را از دست خواهد داد.»
این رسانه انگلیسی در پایان می‌افزاید: «البته، جنگ‌ها غیرقابل پیش‌بینی هستند و موقعیت می‌تواند تغییر کند و برخی هم در غرب استدلال می‌کنند که اوکراین می‌تواند در طول سال آینده خود را حفظ کند»
روسیه همچنان می‌تازد
روزنامه نیویورک‌تایمز هم در مطلبی، با مرور تحریم‌های وضع‌شده علیه روسیه در دولت «جو بایدن»، فقدان تحریم‌های جدید در دولت «دونالد ترامپ» را سبب پیشروی بیشتر ماشین جنگی کرملین در خاک اوکراین دانست. به گزرش ایرنا از این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، ترامپ در سال‌جاری میلادی هیچ محدودیت جدیدی علیه روسیه وضع نکرده و در عوض به مسکو اجازه داده است تا پول و تجهیزات مورد نیاز را برای جنگ علیه اوکراین به‌دست آورد. 
به نوشته این روزنامه، از زمان بازگشت دوباره ترامپ به کاخ‌سفید در ماه ژانویه (یکم بهمن‌ماه)، آمریکا هیچ تحریم جدیدی علیه روسیه وضع نکرده است و حتی در برخی موارد، محدودیت‌ها را هم کاهش داده است. از همین رو تحلیلگران معتقدند بدون اقدامات تازه، تحریم‌های جاری قدرت خود را از دست می‌دهند. نیویورک‌تایمز از جمله نتایج وضعیت به وجود آمده در دولت ترامپ را فراهم شدن زمینه برای ایجاد شرکت‌های جعلی جدید دانسته تا مسکو بتواند از آن طریق بودجه و قطعات مهم از جمله تراشه‌های کامپیوتری و تجهیزات نظامی را وار کند. مطابق تحلیل این روزنامه، دولت بایدن در ماه‌های پایانی فشار بیشتری وارد ساخت و حدود سه برابر میانگین ماهانه علیه روسیه تحریم وضع کرد. اما اثرات تحریم‌های آن دوره از همین حالا شروع به از بین رفتن کرده است.
چتر هسته‌ای اروپا
از سوی دیگر اقدامات ترامپ بسیاری از سران اروپا را متقاعد کرده است که در زمان بروز خطر آمریکا حمایتی از قاره سبز نخواهد کرد به همین دلیل آنها به دنبال یک چتر هسته‌ای اروپایی روی اتحادیه اروپا هستند. «فریدریش مرتس» صدراعظم آلمان در همین رابطه از آمادگی کشورش را برای آغاز گفت‌وگوهای بلندمدت درباره ایجاد چتر هسته‌ای اروپایی خبر داد. به گزارش ایرنا به نقل از دویچه‌وله، در یکی از مهم‌ترین نشست‌های خبری اخیر در برلین، فریدریش مرتس صدراعظم آلمان، ضمن تاکید بر حفظ وابستگی دفاعی اروپا به چتر هسته‌ای ایالات‌متحده در کوتاه‌مدت، از احتمال شکل‌گیری یک سازوکار دفاع هسته‌ای اروپایی در بلندمدت خبر داد.
وی اظهار داشت: «ما باید در سال‌های پیش‌رو هرآنچه در توان داریم برای حفظ اشتراک هسته‌ای با ایالات‌متحده انجام دهیم. اما این مانع از آن نمی‌شود که در سطح اروپا به‌ طور مستقل به چگونگی سازمان‌دهی چتر هسته‌ای خود نیز نیندیشیم.» مرتس در ادامه به پیشنهاد اخیر امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه، اشاره کرد؛ پیشنهادی که هدف آن گسترش پوشش بازدارندگی هسته‌ای فرانسه به سایر کشورهای اتحادیه اروپاست. به گفته مرتس، این موضوع هنوز وارد مرحله عملیاتی نشده اما شایسته بررسی و گفت‌وگوی جدی در سطح سران اروپاست.