آمادگی کامل کشور برای تأمین کالاهای اساسی
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با تأکید بر نبود نگرانی در تأمین کالاهای اساسی، از برنامهریزی دقیق برای تنظیم بازار، تأمین نیاز ایام محرم و حرکت همزمان به سمت خودکفایی در تولید محصولاتی همچون برنج خبر داد.
«اکبر فتحی» معاون امور برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به وضعیت مناسب ذخایر کالاهای اساسی اظهار کرد: اگر در روزهای آینده مجدداً با بحران مواجه شویم، مشکلی در تأمین کالاها نخواهیم داشت. خوشبختانه اکنون وضعیت ذخایر بسیار عالی است و هیچگونه نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
وی درباره قیمت برنج که این روزها افزایشی بوده و اینکه چگونه روند آن کاهشی خواهد شد؟ گفت: علاوهبر واردات، برداشت برنج داخلی نیز آغاز شده و همین موضوع به افزایش عرضه و متعادل شدن قیمتها کمک خواهد کرد. در حال حاضر، با استفاده از برنج تولید داخل و واردات هدفمند، بازار به سمت آرامش حرکت میکند.
فتحی با اشاره به برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه چرا همزمان با تأکید بر خودکفایی، واردات انجام میشود، گفت: خودکفایی هدفی نیست که در یک سال محقق شود. همانطور که وزیر جهاد نیز اشاره کردند، خودکفایی در برنج بهصورت برنامهریزیشده و در افق چند سال آینده دنبال میشود.
وی ادامه داد: با توجه به محدودیت منابع آبی و تمرکز کشت برنج در استانهای شمالی، تمرکز ما بر افزایش عملکرد در واحد سطح و اصلاح ارقام برنج است. با انجام این اقدامات، بهتدریج واردات کاهش مییابد و سهم تولید داخلی افزایش پیدا میکند. هرچند همچنان باید پاسخگوی نیاز مصرفی کشور باشیم و این نیاز را از طریق ترکیبی از تولید داخل و واردات تأمین میکنیم.
بازار گوشت قرمز تحت کنترل است
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره نوسانات اخیر در بازار گوشت قرمز و مرغ نیز توضیح داد: افزایشی که در برخی موارد مشاهده شد، ناشی از گرانی غیرمنطقی غیررسمی بود، نه افزایش رسمی قیمت. گوشت قرمز از جمله کالاهایی است که قیمت آن تثبیت شده و افزایش نداشته است.
وی تصریح کرد: بالای ۹۲ درصد نیاز کشور به گوشت قرمز از محل تولید داخلی تأمین میشود و در عمل میتوان گفت که ۱۰۰ درصد آن نیز از داخل قابل تأمین است. تنها حدود هفت درصد واردات داریم که هدف از آن، تعدیل قیمتهاست؛ چرا که قیمت تمامشده داخلی با قیمت جهانی تفاوت دارد.
بازگشت به شرایط عادی
فتحی با اشاره به تحولات اخیر ناشی از درگیریهای منطقهای، اظهار کرد: در سیاست تنظیم بازار مقرر شده که افزایش قیمت نداشته باشیم و حتی روند کاهش قیمت در برخی اقلام دنبال شود. هدف این است که به قیمتهای پیش از بحران
۱۲ روزه بازگردیم. کالاهایی که مشمول قیمتگذاری هستند یا از طریق افزایش عرضه باید تعدیل شوند، هماکنون در شرایط متعادلتری قرار گرفتهاند.
وی افزود: درخصوص کالاهای اساسی و مواد غذایی پرمصرف مردم، ما شاهد افزایش قیمت محسوسی نبودهایم و شرایط به حالت قبل بازگشته است. هرچند در برخی استانها به دلیل افزایش سفرها و تقاضا، نوساناتی رخ داد، اما با عادی شدن شرایط، بازار نیز متعادل شده است.
تأمین ویژه برای ایام محرم
فتحی با اشاره به اقدامات انجامشده برای تأمین کالاهای مورد نیاز ایام محرم گفت: همکاران ما در شرکت پشتیبانی امور دام و شرکت بازرگانی دولتی ایران، سهمیههای ویژهای برای تأمین اقلام اساسی مانند برنج، گوشت قرمز، گوشت مرغ و سایر کالاهای پرمصرف در این ایام اختصاص دادهاند.
وی در نهایت افزود: همانند سالهای گذشته، این اقلام از طریق استانها و با هماهنگی نهادهای مسئول در اختیار هیئات مذهبی، دستهجات و عموم مردم قرار گرفته و هیچگونه نگرانی بابت تأمین مواد پروتئینی در این ایام وجود ندارد.
تداوم فعالیت ۹۰ درصد واحدهای تولیدی
در شرایط جنگی
«ابوالفضل حجازی»، از اعضای اتاق بازرگانی و فعال صنعتی هم با اشاره به مشاهدات خود طی 12 روز جنگ گذشته عنوان کرد: در این مدت که کاملاً در تهران حضور داشتم و برای سرکشی به شهرک صنعتی شکوهیه به قم سفر کردم، شاهد تداوم فعالیت بیش از 90 درصد واحدهای تولیدی کشور، حتی در شرایط جنگی بودم. به ویژه در صنایع غذایی، تولید با سرعت مناسبی ادامه داشت که این موضوع نشاندهنده همبستگی و انسجام ملی بود. به نظر میرسد دشمن در محاسبات خود درخصوص توقف تولید کشور دچار اشتباه شده است.
به گزارش تسنیم، وی افزود: در این ایام، کارفرمایان و صاحبان صنایع با وجود همه مشکلات اقتصادی، حقوق پرسنل خود را بموقع پرداخت کردند. از سوی دیگر، در حوزه تأمین مواد اولیه نظیر فولاد، پتروشیمی و صنایع خودروسازی کمبودی مشاهده نشد. حتی در روزهای ابتدائی که ازدحام در پمپ بنزینها ایجاد شده بود، وضعیت به سرعت به حالت عادی بازگشت.
این فعال اقتصادی ادامه داد: این شرایط فرصتی بود برای دولت تا ارزیابی کند کدام مدیران کشور در چنین موقعیتهایی توانایی مدیریت مؤثر دارند. عملکرد بخش خصوصی هم در این بحران بسیار موفق بود و نشان داد که این بخش نه تنها در کنار نظام و ولایت قرار دارد، بلکه از کشور نیز دفاع میکند. حتی کسانی که شاید با برخی از اصول موافق نباشند، اما در دفاع از ایران تردیدی به خود راه نمیدهند. این وحدت ملی که شکل گرفت، بسیار ارزشمند است.
تجربه موفق گذشته
حجازی با اشاره به تجربیات موفق دوران گذشته گفت: در برخی دولتهای پیشین، به ویژه در دورهای که به اعتقاد من یکی از طلاییترین دورههای تولید کشور بود، فرآیند ترخیص کالا بسیار سادهتر و کارآمدتر انجام میشد. ما به گمرک شهید رجایی نامهای مینوشتیم با این مضمون که مثلا شرکت تندر شهاب تعهد میکند بارنامه شماره فلان و ثبت سفارش به ارزش مشخص ظرف مدت شش ماه تسویه شود. با همین تعهد و بدون نیاز به ضمانتنامه بانکی، کالا ترخیص میشد.
وی افزود: این روش موجب تسریع در واردات مواد اولیه و تداوم تولید میشد. بر اساس اطلاعات مستندی که از یکی از رؤسای سابق گمرک شهید رجایی که اکنون بازنشسته شده است دریافت کردهام، در آن زمان کمترین مشکل در وصول مطالبات دولت وجود داشت و این سیستم به خوبی کار میکرد.
ایستادگی جبهه صنعت
«سیدمحمد اتابک» وزیر صمت نیز دیروز چهارشنبه مصادف با «روز ملی صنعت و معدن» ضمن گرامیداشت این روز گفت: «صنعت و معدن» در روزهای اخیر تهاجم دشمن صهیونی؛ در کنار همه رشادتها، کارنامهای درخشانی در حمایت از معیشت و رفاه مردم از خود به جا گذاشت.
وی در نشست با تولیدکنندگان و صاحبان صنایع آسیب دیده از تهاجم ناجوانمردانه دشمن به مراکز غیرنظامی گفت: دشمن متجاوز مراکز تولیدی را با هدف به تعطیلی کشاندن تولید و اشتغال مورد حمله قرار داد که این توطئه با ایستادگی جبهه صنعت و تولید مواجه شد.
اتابک با تقدیر از روحیه فعالان و کارکنان واحدهای تولیدی در خوشههای صنعتی و دیگر مراکز تولیدی سراسر کشور گفت: وحدت فرماندهی مقام معظم رهبری علاوهبر ایجاد انسجام در نیروهای مسلح، تقویت روحیه مردم و صنعتگران برای پشتیبانی از مدافعان میهن و مقاومت در برابر دشمن را تقویت کرد و صنایع با وجود حملات دشمن، سنگر تولید را حفظ کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت طرح حمایت از تولید را گرهگشا دانست و افزود: همانگونه که با همدلی و همراهی نقشه دشمن در ایجاد تفرقه و نارضایتی را خنثی ساخته و با پاسخ کوبنده او را از تجاوز کوردلانه، پشیمان کردیم؛ با همان روحیه و با کمک هم و طرح حمایت، آسیبها را جبران خواهیم کرد.
گفتنی است در طرح حمایت از تولید، تسهیلات ارائه شده در حوزه بیمه، مالیات، اعتبار بانکی و سرمایه در گردش برای صنایع آسیبدیده از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه در نظر گرفته شده است.
رکورد تاریخی مصرف بنزین
گفتنی است بخشهای مختلف اقتصاد کشور در زمان جنگ 12 روزه، برای تأمین نیازهای مردم پای کار بودند به طوری که در این روزها رکوردهای بینظیری ثبت شد؛ از جمله اینکه بر اساس اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، توزیع روزانه ۲۰۰ میلیون لیتر بنزین و افزایش
۵۰ درصدی عرضه نسبت به روزهای عادی به وقوع
پیوست.
در این ۱۲ روز که آسمان جنوب داغتر از همیشه بود و دمای هوا در جزیرهها و سکوهای میدان مشترک گازی پارس جنوبی به ۵۰ و حتی ۶۰ درجه رسید، شبکه تأمین و توزیع سوخت کشور، از عهده تأمین نیازهای مردم برآمد.