کد خبر: ۳۱۳۶۸۲
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۲
روند بازار در دوران جنگ و پساجنگ نشان داد

افت قابل توجه رفتارهای هیجانی در بازار ارز

تحلیل روند بازار ارز در دوران جنگ و پساجنگ نشان می‌دهد در این مدت بازار ارز با افت شدید رفتار هیجانی رو‌به‌رو 
بوده است.
به گزارش خبرنگار ما، نرخ ارز با وجود جنگ تحمیلی 10 روزه، نوسان زیادی نداشت و حدود ۱۰ درصد بالا رفت و مجددا عقب نشست. البته نوسان افزایشی در روزهای اخیر دوباره به‌وجود آمده که به اعتقاد برخی فعالان بازار، موقتی است. ضمن اینکه تقاضای واقعی هم در بازار آزاد زیاد نیست و حجم معاملات کم است.
کارشناسان می‌گویند نیازهای واقعی و وارداتی به سرعت در بازار ارز تجاری تامین می‌شود و به همین علت دلیل بنیادی برای افزایش نرخ‌ها وجود ندارد. تامین ارز کالاهای اساسی و دارو سرعت قابل توجهی داشته و در هفته اول جنگ بیش‌از یک میلیارد دلار تامین ارز انجام شده است و همچنان هم ادامه دارد.
واردات گسترده طلا نیز بخصوص در سال گذشته رونق گرفت به طوری که بیش‌از ۱۰۰ تن و معادل هشت میلیارد دلار طلا وارد کشور شد و بخش زیادی از آن را بانک مرکزی خرید. این ذخایر استراتژیک پشتوانه خوبی برای مدیریت بازار ارز و طلا و پشتوانه پول ملی محسوب می‌شود.
ناگفته نماند که همدلی و همراهی مردم، انسجام ملی و عدم تقاضای سرمایه‌ای هم در کنار هماهنگی کامل دستگاه‌های اقتصادی دولت به‌ویژه بانک مرکزی و وزارت اقتصاد باعث شکست توطئه دشمن در جنگ اقتصادی و برهم خوردن آرامش بازار ارز و طلا و حتی بازار کالاها شد.
در مجموع تحلیل روند بازار ارز در دوران جنگ و پساجنگ نشان می‌دهد اگرچه بانک‌مرکزی ورود مؤثری با بازار داشته، اما در این مدت بازار ارز با افت شدید رفتارهای هیجانی رو‌به‌رو بوده است.
 بازار ارز مدیریت شده است
به گزارش ایرنا، «عبدالکریم‌هاشمی نخل ابراهیمی» عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه بازار ارز در زمان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و پس از آن مدیریت شده است، گفت: تامین بموقع و مناسب ارز مورد نیاز فعالان اقتصادی موجب شد تا نه تنها مشکلی در تامین کالاهای اساسی پیش نیاید، بلکه در بازار ارز نیز جهش قیمتی رخ ندهد.
وی با بیان اینکه در جنگ اخیر یک آرامش نسبی بر بازار ارز حاکم بود و نرخ دلار جهش بالایی را تجربه نکرد، افزود: افزایش قیمت اونس جهانی و شرایط جنگی، قیمت دلار را تا حدود ۱۲ درصد افزایش داد که این افزایش بیشتر جنبه روانی و هیجانی داشت.
هاشمی نخل ابراهیمی با یادآوری اینکه پس از اعلام آتش‌بس نرخ‌ها ارزها در بازار غیررسمی به سطوح قبلی بازگشت و قیمت دلار که به 
۹۵ هزار تومان هم رسیده بود، به کانال ۸۴ هزار تومان برگشت، ادامه داد: در چند روز اخیر افزایش اندکی را مجدداً تجربه کرد و امیدواریم مانند دو ماه گذشته که نرخ دلار در محدوده کمتر از ۹۰ هزار تومان نوسان داشت، شاهد ثبات نسبی در بازار باشیم.
این نماینده مجلس تصریح کرد: همان‌طور که بانک مرکزی در شرایط جنگی به خوبی بازار ارز را کنترل کرد، سایر دستگاه‌ها نیز در همکاری و تعامل با بانک مرکزی باید به تقویت رونق و رشد اقتصادی در کشور کمک کنند تا سایر بازارها همچون بورس نیز به آرامش برسند و شاهد رشد بازار سرمایه و سایر بازارها و کسب و کارهای خرد به رونق مطلوب می‌رسد.
 سربلندی مردم در آزمون اقتصادی
به گزارش ایسنا، «محمد ربیع‌زاده» کارشناس پولی و بانکی هم ضمن اشاره به اقدامات سیاست‌گذار پولی، از رفتار مردم نیز تمجید کرد و گفت: یکی از نقاط قوت این دوره، رفتار منطقی و همدلانه مردم بود. نه شاهد هجوم به فروشگاه‌ها بودیم، نه خریدهای هیجانی در بازار ارز و طلا و در واقع دادوستدها کنترل‌شده و عقلانی انجام شد. یک نوع وحدت ملی شکل گرفت که بسیار ارزشمند است و باید آن را سرمایه اجتماعی بزرگی برای کشور دانست.
ربیع‌زاده افزود: بازار و کسب‌وکارها نیز در این مدت خوب عمل کردند و چرخه فعالیت‌های اقتصادی، با وجود بحران جنگ، مختل نشد. در واقع هماهنگی و آرامش نسبی مردم در مواجهه با بحران، یک عامل تعیین‌کننده در جلوگیری از هرج‌ومرج احتمالی بود.
وی در پایان با اشاره به نقش گروه‌های اجتماعی در ایجاد آرامش و اطمینان میان مردم، توصیه کرد: برای آینده، باید همین مسیر را ادامه داد. اعتماد، انسجام و هم‌صدایی ملی، مهم‌ترین ابزار در برابر تهدیدهای اقتصادی و روانی است. جامعه‌ای که با اطمینان و آرامش عمل می‌کند، حتی در دل بحران هم می‌تواند از اقتصادش محافظت کند.