کد خبر: ۳۱۱۸۸۹
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۵
رئیس قوه قضائیه:

کوتاه‌کردن فرآیند‌های قضائی یک اصل اساسی در تسریع دسترسی مردم به عدالت است

 
 
 
رئیس قوه قضائیه ضمن تشریح روش‌های جلوگیری از اطاله دادرسی و کاهش حجم ورودی پرونده‌ها گفت:کوتاه کردن فرآیند‌های قضائی یک اصل اساسی در راستای تسهیل و تسریع دسترسی مردم به عدالت
است.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای، طی سخنانی در اختتامیه همایش رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور با محوریت نحوه نظارت و ایجاد وحدت رویه قضائی دیوان‌عالی کشور ضمن تبیین و تشریح روش‌های جلوگیری از اطاله دادرسی و کاهش حجم ورودی پرونده‌ها به مراجع قضائی اظهار داشت: کوتاه کردن فرآیند‌های قضائی یک اصل اساسی در راستای تسهیل و تسریع دسترسی مردم به عدالت است. برخی از این تقلیل فرآیند‌ها نیازمند وضع و اصلاح قانون است، اما بسیاری از آنها را نیز می‌توان با اتخاذ تدابیر و تمهیداتی، انجام داد.
محسنی اژه‌ای بیان داشت: بعضاً به قضات ما، دو الی سه ابلاغ مضاعف می‌شود و قاضی ما با این حجم از پرونده‌هایی که زیر دست دارد باید با دقت، سرعت و جامعیت مبادرت به صدور رأی کند؛ اینجاست که ارزش روحیه جهادی یک قاضی و دلسوزی و دغدغه‌مندی و علم او آشکار می‌شود. ما نیز در این میان موظفیم که شرایط را برای ارائه آموزش‌های روزآمد و آموزش‌های حین‌خدمت به قضات فراهم ‌آوریم. 
باید در ارائه آموزش به قضات، نوآوری و ابتکار به خرج دهیم و اقتضائات فناورانه روز را در نظر بگیریم؛ نمی‌توان با شیوه‌های 
۱۰ سال پیش، قضات را آموزش داد.
به کارگیری افراد خوشفکر و جوان
نباید ننگ و‌ نقص باشد
وی افزود: ما در ساختار قضائی به صورت صددرصدی فضا را باز می‌کنیم تا افراد خوش‌فکر، جوان، پرانرژی و آگاه به مقتضیات زمان به روی کار بیایند. ما این اعتقاد را داریم که لزوماً فردی که در یک سِمت بالاتر قضائی است از درک و فهم قضائی و حقوقی بیشتری نسبت به همکاران خود برخوردار نیست.
انتقاد مهم رئیس قوه قضائیه
 به مسائل پیرامون درخواست ماده ۴۷۷
رئیس دستگاه قضا با آسیب‌شناسی مقوله‌ ارائه درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷، گفت: همواره به تمامی مقامات قضائی ذی‌صلاح تاکید دارم که وقتی مراجع قضائی زیر مجموعه‌شان به کرات آرای خلاف بیّن شرع صادر می‌کنند و به موجب آن، درخواست‌های اعمال ماده ۴۷۷ ازدیاد می‌یابد، حتماً موضوع را آسیب‌شناسی متقن کنند و به راحتی از مقابل آن نگذرند. بعضاً درخصوص آنکه آیا یک رأی صادر شده، خلاف بیّن شرع است یا خیر، میان مرجع صادر‌کننده و مرجع بالاتر، اختلاف‌نظر وجود دارد؛ باید با بحث و فحص زیاد، از دامنه این اختلافات کاست.
فرآیندها را کوتاه کنیم
محسنی اژه‌ای بیان داشت: یکی از روش‌های کوتاه کردن فرآیند‌های دادرسی و جلوگیری از اطاله دادرسی‌ها، اتقان امور در تعیین صلاحیت‌ها است. نباید این‌گونه باشد که یک قاضی پرونده‌ای را دو ماه نزد خود نگه دارد و پس از آن اعلام کند که رسیدگی به این پرونده در صلاحیت او نیست! خُب در همان ابتدا که پرونده به قاضی ارجاع می‌شود، او بررسی دقیق به عمل آورد که آیا رسیدگی به پرونده مزبور در صلاحیت او می‌باشد یا خیر؟ 
عمل به مصوبات سفرهای استانی را
 از بنده ‌پیگیری کنید
وی در پایان به ارائه توصیه‌هایی خطاب به مقامات قضائی پرداخت و گفت: همه مقامات، مسئولان و همکاران قضائی به امر صیانت از مجموعه قضائی توجه ویژه داشته باشند؛ چنانچه دیدیم همکار ما در آستانه لغزش قرار دارد، دست او را بگیریم و به او تذکر دهیم و این کار را نه با هدف مچ‌گیری و زمین زدن او بلکه با نیت خیرخواهانه انجام دهیم. 
گفتنی است،همایش رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور از روز چهارشنبه ۷ خرداد با چهار کارگروه «نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم»، «ایجاد وحدت رویه قضائی»، «بررسی آسیب‌ها و چالش‌های فرآیند رسیدگی» و «دعاوی خانواده»، کار خود را آغاز کرده بود و در روز پایانی، گزارش مباحث مطرح‌شده در این کارگروه‌های چهارگانه
ارائه شد.