کد خبر: ۳۱۱۴۳۱
تاریخ انتشار : ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۰

طنین فریاد «لبیک یا نصرالله» در ورزشگاه بیروت در اعتراض به ورود نخست وزیر لبنان

 
 
سرویس خارجی-
نخست‌وزیر لبنان که در مراسم تشییع بزرگ‌شهیدِ مقاومت، «سید حسن نصرالله»، غایب بود، این‌بار در ورزشگاه محل برگزاری آن مراسم حاضر شد، اما با واکنش شدید تماشاگران مواجه شد که شعار «لبیک یا نصرالله» سر می‌دادند.
مراسم تشییع «سید حسن نصرالله»، سومین دبیرکل حزب‌الله لبنان، ملقب به «سید مقاومت»، در ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ (۵ اسفند ۱۴۰۳) برگزار شد. او در حمله هوائی به مرکز فرماندهی حزب‌الله در ضاحیه جنوبی بیروت توسط اسرائیل در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ (6 مهر 1403) ترور شد و به شهادت رسید. چند روز پس از او «سید‌هاشم صفی‌الدین» که سمت رئیس شورای اجرائی حزب‌الله را بر‌عهده داشت، به ‌عنوان جانشین نصرالله درنظر گرفته شده بود اما پیش از اعلام رسمی جانشینی، او نیز در ۳ اکتبر ۲۰۲۴ (12 مهر همان 1403) ترور شد و به مقام شهادت نائل آمد. مراسم تشییع باشکوه پیکر سید مقاومت، سید حسن نصرالله، در بیروت برگزار شد؛ مراسمی که به صحنه‌ای کم‌نظیر از حضور گسترده مردمی و عاشقان مقاومت از سراسر جهان بدل شد. هزاران نفر از اقشار مختلف مردم لبنان، همراه با هیئت‌هایی از کشورهای گوناگون، از فلسطین، عراق، ایران، یمن، سوریه، بحرین و دیگر مناطق غرب آسیا در این مراسم شرکت کردند و با شعارهایی در تجلیل از نقش رهبری و استقامت نصرالله، وفاداری خود را به آرمان مقاومت ابراز داشتند. با این حال، غیبت پرسش‌برانگیز و معنادار دو چهره کلیدی دولت لبنان– رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر‌– در این مراسم، واکنش‌های گسترده‌ای را در فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور به دنبال داشت و بار دیگر فاصله میان جریان‌های دولتی و بدنه مردمی وفادار به مقاومت را آشکار کرد. این تشییع تاریخی، نمادی از جایگاه عمیق نصرالله در قلب ملت‌های منطقه بود، فراتر از مرزهای جغرافیایی و سیاسی.
در جریان مسابقه بین دو تیم فوتبال «النجمه» و «الأنصار» که روز جمعه در ورزشگاه بازسازی‌‌شده‌ «کمیل شمعون» بیروت برگزار شد، تماشاگران با سر دادن شعار «لبیک یا نصرالله» به حضور نخست‌وزیر لبنان، «نواف سلام»، واکنش نشان دادند. این مسابقه که با حضور هزاران نفر برگزار شد، نخستین دیدار رسمی پس از بازسازی این ورزشگاه قدیمی بود. نواف سلام نیز برای زدن ضربه آغازین به‌صورت نمادین در میدان حاضر شد، اما تماشاگران با سر دادن شعارهای «لبیک یا نصرالله» و «نواف سلام صهیونیست است» به استقبال او رفتند. آن ‌طور که «فارس» نوشته است، بخشی از مردم لبنان نسبت به عملکرد دولت این کشور در قبال حملات مکرر اسرائیل ناراضی هستند. این نارضایتی‌ها به‌ویژه پس از نقض‌های مکرر آتش‌بس توسط اسرائیل افزایش یافته که به بیش از 3 هزار و 100 نقض رسیده است. برخی از شهروندان لبنانی معتقدند که دولت این کشور در برابر تجاوزات اسرائیل واکنش مناسبی نشان نداده و این موضوع باعث افزایش نگرانی‌ها در میان مردم شده است. این نقض‌ها نگرانی‌های جدی در مورد پایداری آتش‌بس و امنیت ساکنان جنوب لبنان ایجاد کرده است.
گفتنی است، نواف سلام پیش از این به عنوان نماینده لبنان در سازمان ملل (۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷) بارها مواضعی هماهنگ با سیاست‌های غربی اتخاذ کرده بود و در محافل دیپلماتیک به داشتن دیدگاه‌هایی منتقدانه نسبت به حزب‌الله شهرت دارد. همچنین انتصاب او از سوی ائتلافی متشکل از احزاب ۱۴ مارس و جریان المستقبل، که مواضع ضد‌مقاومت دارند، گواهی بر جایگاه سیاسی اوست. نواف سلام در اظهارات خود، از ضرورت «یکپارچه‌سازی سلاح در دست دولت» سخن گفته و بارها تلویحاً بر خلع سلاح حزب‌الله، سلاحی که توانست اراضی اشغال شده لبنان را از چنگ رژیم آپارتاید اسرائیل در‌آورد، تأکید کرده است؛ مواضعی که او را در صف مخالفان سنتی مقاومت در لبنان قرار می‌دهد. همچنین «ژنرال ژوزف عون»، رئیس‌جمهور کنونی لبنان که پیش از این به‌ عنوان فرمانده ارتش لبنان شناخته می‌شد، چهره‌ای مورد حمایت آمریکا و متحدان غربی آن در لبنان به شمار می‌رفت. او در دوران فرماندهی ارتش، روابط نزدیکی با پنتاگون و فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) برقرار کرد و از دریافت کمک‌های تسلیحاتی و آموزش‌های نظامی غربی برای ارتش لبنان استقبال کرد. ژوزف عون همواره کوشید خود را از منازعات داخلی لبنان دور نشان دهد، اما مواضع او در قبال مقاومت و به‌ویژه حزب‌الله، اغلب در چارچوب سیاست خلع ‌سلاح گروه‌های مسلح خارج از ارتش تفسیر شده است. در جریان بحران‌های مرزی و جنگ غزه نیز سکوت یا مواضع خنثای او در قبال تجاوزات رژیم اسرائیل، از نگاه بسیاری به ‌مثابه همراهی تلویحی با رویکردهای غربی و ضد‌محور مقاومت تعبیر شد.
انتخابات مهم
خبر دیگر نیز آن‌که مرحله چهارم و پایانی انتخابات شهرداری‌ها در ۲ استان جنوب و النبطیه آغاز شد. شعبه‌های اخذ رأی صبح روز شنبه درهای خود را به روی رای‌دهندگان گشودند و چهارمین و آخرین دور انتخابات شهرداری‌ها و شهرداران را آغاز کردند که شامل استان‌های جنوب لبنان و النبطیه می‌شود. مقاومت به لطف اجماع بین دو حزب امل و حزب‌الله اکثر کرسی‌ها را به دست آورده است. «محمود قماطی»، معاون رئیس شورای سیاسی حزب‌الله لبنان، در گفت‌وگو با سایت «العهد» اظهار کرد: «انتخابات در جنوب نشان‌دهنده حمایت همه‌جانبه و کامل از خون شهدا و مقاومت است. ملت لبنان و حامیان مقاومت با انتخابات شهرداری‌ها حمایت خود را از گزینه مقاومت نشان می‌دهند.»