کد خبر: ۳۱۱۳۶۰
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۵
بر اساس آمارهای سازمان ملل

شکاف درآمدی در ایران کمتر از ۸۴ کشور جهان شد

 

جدیدترین برآورد سازمان ملل نشان می‌دهد ایران از نظر شکاف درآمدی در رتبه ۷۷ جهان قرار دارد و در وضعیت بهتری نسبت به آمریکا، چین، ترکیه، قطر و مالزی از این نظر قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سازمان ملل در جدیدترین گزارش خود از سلسله گزارش‌های توسعه انسانی، ضریب جینی 161 کشور جهان از جمله ایران را اعلام کرده است.
ضریب جینی ارقامی بین صفر تا 100 را در برمی‌گیرد که هرچه این رقم بیشتر باشد دلالت بر شکاف و نابرابری درآمدی بیشتر در یک کشور دارد.
سازمان ملل در گزارش توسعه انسانی 2025 متوسط ضریب جینی ایران بین سال‌های 2010 تا 2023 را 34 و هشت دهم اعلام کرده است.
ایران در بین 161 کشوری که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته‌اند از نظر میزان ضریب جینی در رتبه 77 قرار گرفته است.
بر این اساس شکاف درآمدی در ایران از 84 کشور دنیا کمتر است که برخی از این کشورها جزو کشورهای صنعتی و اروپایی هستند.
برای مثال شکاف درآمدی در ایران کمتر از بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا است. سازمان ملل ضریب جینی آمریکا را 41 و سه دهم اعلام کرده است که بسیار بیشتر از ایران است.
 چین با عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا نیز شکاف درآمدی بیشتری نسبت به ایران دارد. ضریب جینی در این کشور 35 و هفت دهم واحد اعلام شده است.
برخی دیگر از کشورها که شکاف درآمدی بیشتری نسبت به ایران دارند عبارتند از: ترکیه با ضریب جینی 44 و چهار دهم، قطر با ضریب جینی 35 و یک دهم، روسیه با ضریب جینی 36 و یک دهم‌، مالزی با ضریب جینی 37، بلغارستان با ضریب جینی 39، و اندونزی با ضریب جینی 36 و یک دهم.
شکاف درآمدی در ایتالیا نیز برابر با ایران و در حد 34 و هشت دهم واحد محاسبه شده است.
از طرفی آفریقای جنوبی با ضریب جینی 63 و دو دهم بیشترین شکاف درآمدی و اسلواکی با عدد 24 و یک دهم به عنوان کشوری شناخته شده است که کمترین شکاف درآمدی را طی سال‌های 2010 تا 2023 داشته است.
 اوج نابرابری درآمدی در دولت‌های رفسنجانی و خاتمی 
بر اساس گزارش مرکز آمار، در بین دولت‌های پس از انقلاب، بهترین عملکرد را بر مبنای شاخص ضریب جینی، دولت سیزدهم داشته چراکه متوسط این شاخص در دو سال اول عملکرد دولت سیزدهم سه دهم بوده و در این دو سال ضریب جینی نزولی بوده است.
بدترین عملکرد را هم از لحاظ برابری توزیع درآمد، دولت‌های خاتمی و رفسنجانی داشتند که متوسط شاخص ضریب جینی در آن دولت‌ها 
42 صدم بوده است. شاخص ضریب جینی در دولت احمدی‌نژاد 40 صدم و در دولت روحانی 39 صدم بوده است.
اندازه این شاخص بین صفر (معرف جامعه‌ای با برابری کامل توزیع درآمد) 
و یک (نمایانگر عدم برابری توزیع درآمد در جامعه) تغییر می‌کند.
از لحاظ تغییر ضریب جینی در انتهای هر دولت نسبت به ابتدای آن، بدترین عملکرد را دولت روحانی داشت چراکه در اول دولت یازدهم ضریب جینی در کشور سه دهم بود اما در پایان دولت دوازدهم به چهار دهم افزایش یافت و در آن هشت سال جامعه ایرانی با بیشترین رشد نابرابری درآمدی مواجه شد.
برعکس دولت‌های نهم و دهم بهترین عملکرد را در کاهش نابرابری درآمد داشتند و پس از آن دولت سیزدهم قرار دارد.
 پیش‌بینی بانک جهانی از رشد اقتصادی و تورم
بانک جهانی هم در جدیدترین گزارش خود از چشم‌انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه رشد منفی یک و شش دهم درصدی را برای اقتصاد ایران در سال 2025 پیش‌بینی کرده است.
این نهاد بین‌المللی کاهش درآمدهای نفتی ایران به دلیل افت قیمت جهانی نفت به همراه اثرات ناترازی انرژی بر صنایع را به عنوان دو دلیل افت شدید رشد اقتصادی ایران در سال 2025 عنوان کرده است.
بر اساس برآورد بانک جهانی، اقتصاد ایران در سال گذشته سه درصد رشد کرده بود. این گزارش همچنین انتظار دارد در سال 2026 اقتصاد ایران از رکود یکساله خارج شده و رشد شش دهم درصدی را تجربه کند.
بانک جهانی همچنین تورم 42 درصدی را برای اقتصاد ایران در سال جاری پیش‌بینی کرده است که بیشتر از تورم 35 و چهار دهم درصدی ثبت شده برای سال 2024 است.
تراز حساب‌های جاری ایران (تفاوت میان درآمد و هزینه‌های جاری کشور) در سال 2024 معادل یک و هفت دهم درصد تولید ناخالص داخلی بوده که بر اساس پیش‌بینی بانک جهانی این رقم به منفی یک و شش دهم درصد تولید ناخالص داخلی در سال 2025 خواهد رسید.
تراز مالی دولت نیز از معادل منفی سه و یک دهم درصد تولید ناخالص داخلی در سال 2024 به معادل منفی چهار و شش دهم درصد تولید ناخالص داخلی در 2025 می‌رسد.