کد خبر: ۳۱۱۱۷۵
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۵۰
وزیر دفاع پیشین آمریکا:

هیچ بمبی نمی‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را نابود کند

 
 
 
وزیر دفاع پیشین آمریکا با ابراز نگرانی از اینکه برنامه موشکی ایران قرار نیست بخشی از مذاکرات تهران-واشنگتن باشد، گفت که اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران، مشکل اصلی را برطرف نمی‌کند.
رابرت گیتس که در دولت‌های «جورج دابلیو بوش» و «باراک اوباما» از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ به صورت پیوسته وزیر دفاع آمریکا بود، در گفت‌وگویی مدعی شد که با توجه به تضعیف جایگاه ایران در منطقه در پی جنگ غزه و درگیری‌های رخ‌داده میان رژیم صهیونیستی، حماس و حزب‌الله، تنها فرصتی که برای یک توافق هسته‌ای با ایران وجود دارد، اکنون و از طریق مذاکرات عمان است.
به گزارش ایسنا،‌ گیتس که تنها وزیر دفاع تاریخ آمریکا محسوب می‌شود که به طور پیوسته در ۲ دولت از احزاب مخالف جمهوری‌خواه و دموکرات عهده‌دار مسئولیت پنتاگون بوده، در گفت‌وگو با شبکه سی‌بی‌اس نیوز در پاسخ به این که از نظر او یک توافق هسته‌ای با ایران باید چه ویژگی‌هایی برای موفقیت‌آمیز بودن داشته باشد، درخواست «غنی‌سازی صفر» را تکرار کرده و گفت: من با نظر افرادی در سنا و دیگر جاها موافقم که ایران واقعا باید برنامه هسته‌ای خود را متوقف کند. آنها باید به‌کلی غنی‌سازی را متوقف کنند.
تکرار درخواست‌هایی که ایران آنها را غیرقابل مذاکره می‌داند
با وجود اینکه مقام‌های ایرانی تاکید کرده‌اند غنی‌سازی طبق پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی حق مسلم ایران و غیرقابل مذاکره است و ایران وارد کردن سوخت هسته‌ای از کشورهای خارجی را نخواهد پذیرفت، وزیر دفاع پیشین آمریکا این درخواست را تکرار کرد که «اگر آنها می‌خواهند برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای داشته باشند، باید اورانیوم غنی‌شده را به این منظور وارد کنند، اما همچنین باید ذخایر اورانیوم خود را نیز کنار بگذارند.»
او افزود: آنها قرار بود زودتر از این بخش بزرگی از ذخایر خود را کنار بگذارند، اما به گمانم با توجه به ماهیت برنامه هسته‌ای آنها و مخفیانه بودن کل این برنامه، باید به منظور نظارت بر پایبندی آنها به نوعی برنامه هسته‌ای آنها برچیده شود که کارشناسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یا هر کسی دیگر بتواند بر آن نظارت کند.
گیتس درباره برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کرده و با زیاده‌خواهی درباره برنامه دفاعی ایران گفت: یکی از نگرانی‌های من که ظاهرا قرار نیست در این توافق به آن پرداخته شود، ضرورت کنار گذاشتن برنامه موشک‌های بالستیک آنهاست. به نظرم آنها قرار نیست به این بخش در یک توافق احتمالی بپردازند.
باید اطمینان حاصل شود 
که ایرانی‌ها تقلب نمی‌کنند!
وزیر دفاع پیشین آمریکا در ادامه این گفت‌وگو درباره اظهارات ضدونقیض مقام‌های دولت ترامپ درباره غنی‌سازی در ایران و شیوه محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران و رویکرد رئیس‌جمهور آمریکا در این باره گفت: به گمانم رویکرد او(رئیس‌جمهور آمریکا) این است که چند مسیر مختلف را امتحان کنیم تا ببینیم تا کجا می‌توانیم پیش برویم و اگر بتوانیم به توافقی دست پیدا کنیم که منجر به خلاص شدن از کل برنامه غنی‌سازی باشد، پس این چیزی است که بهتر است برای آن تلاش کنیم. اما اگر نشد، شاید به چیزی کمتر از آن رضایت دهیم.
به نظرم این اساسا یک بازی تاکتیکی برای سنجش موارد امکان‌پذیر اما با هدف نهائی رسیدن به یک توافق است. امیدوارم توافقی باشد که آمریکا یا دیگران بتوانند بر آن نظارت کنند تا اطمینان حاصل شود که ایرانی‌ها تقلب نمی‌کنند.
اقدام نظامی علیه تاسیسات اتمی ایران
 مشکل اصلی را برطرف نمی‌کند
سی‌بی‌اس نوشته گیتس در ادامه این گفت‌وگو در پاسخ به این سؤال که آیا با حمله رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران مخالف است، گفت: مشکلی که من از زمان وزیر بودنم با حمله‌ای به برنامه هسته‌ای ایران داشتم، این بوده است که این کار برای شما نهایتا یک یا دو سال زمان می‌خرد. تا زمانی که از تسلیحات متعارف استفاده شود، امکان ویران کردن بخش‌های زیرزمینی برنامه هسته‌ای ایران وجود نخواهد داشت. هیچ بمبی برای آن وجود ندارد. به همین دلیل است که نظارت بر تاسیسات اهمیت زیادی دارد؛ حتی بمب‌های فوق سنگین نفوذگر ما هم نمی‌توانند تا این عمق نفوذ کنند. بسیاری استدلال کرده‌اند که اگر حمله‌ای به برنامه هسته‌ای ایران انجام دهیم که آن را ویران کند، فقط باعث خواهیم شد ایرانی‌ها برای ساختن یک سلاح اتمی مصمم‌تر شوند و کل این برنامه هسته‌ای را حتی در نقاط عمیق‌تر زیرزمینی بساند. این کار کمی برای شما زمان می‌خرد اما مشکل را حل نمی‌کند.
او در بخش دیگری از این گفت‌وگو اشاره کرد که یکی از دلایل مخالفتش با ارائه برخی مهمات به رژیم صهیونیستی، عمدتا این بود که این رژیم به دنبال مهماتی بود که برای آنها امکان حمله به برنامه هسته‌ای ایران را بدهد.
کاخ سفید: ایران حق غنی‌سازی ندارد
«کارولین لویت» سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری روز دوشنبه خود، بار دیگر اظهارات «استیو ویتکاف» درباره غنی‌سازی در ایران را 
تکرار کرد.
لویت در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات ویتکاف علیه توانایی ایران برای غنی‌سازی اورانیوم و مخالفت ایران با این مسئله گفت: «ما به خطوط قرمز اعلام شده از سوی ویتکاف (عدم غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران) پایبندیم.»
لویت در ادامه ادعا کرد: «وزیر خارجه روبیو و ویتکاف هم به‌طور عمومی و هم در گفت‌وگوهای صورت گرفته بین فرستاده ویژه و ایرانیان تصریح کرده‌اند که ایران حق غنی‌سازی ندارد.»
ویتکاف روز یکشنبه و در مصاحبه با ای‌بی‌سی گفته بود: ما خط قرمز واضحی داریم که غنی‌سازی است. ما حتی نمی‌توانیم اجازه یک درصد ظرفیت غنی‌سازی را بدهیم.
لویت در ادامه و در پاسخ به سؤالی درباره دور بعدی گفت‌وگوهای ایران و آمریکا گفت: «جزئیات آن را این لحظه ندارم. اما به‌زودی اعلام می‌شود.»
لویت در پاسخ به سؤالی درباره دیدار یا عدم دیدار «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با مقاماتی از لبنان در طول سفر اخیر خود به منطقه ادعا کرد: «او با مقامات یا نمایندگان لبنان دیداری نداشت اما امیدواریم که بتوانیم حزب‌الله، نیروی نیابتی ایران در لبنان را از این کشور بیرون کنیم تا به صلح و ثبات در خاورمیانه برسیم.»
او مدعی شد: «ترامپ در طول سفر خود، ایران را در موقعیت دشواری قرار داد.»