# سلامت
فشارخون بالا شایعترین علت نارسایی قلب و سکتههای مغزی
فشارخون بالا شایعترین علت نارسایی قلب، سکتههای مغزی و یکی از علل مهم حملات قلبی است و به دلیل نبود علائم در مراحل اولیه، بسیاری از افراد از ابتلای خود به این بیماری بیاطلاع بوده و همین امر سبب پیشرفت بیماری و بروز عوارض جبرانناپذیر میشود.
جواد کجوری، متخصص قلب و عروق طی یادداشتی در خبرگزاری ایرنا نوشت: «در حال حاضر، ۳۲ درصد از افراد بالای ۱۸ سال در ایران به فشارخون بالا مبتلا هستند و این آمار در افراد بالای ۶۰ سال به بیش از ۵۰ درصد و در افراد بالای ۷۰ سال به بالای ۸۰ درصد میرسد که این ارقام نشاندهنده شیوع بالای این بیماری وابسته به سن، در جامعه ما است.
سابقه خانوادگی، افزایش سن، چاقی، تغذیه نامناسب، مصرف زیاد نمک، نبود فعالیت بدنی و استرس؛ از جمله مهمترین عوامل خطر ابتلا به فشارخون بالا است.
توجه به این عوامل و پیروی از سبک زندگی سالم میتواند نقش مؤثری در پیشگیری از این بیماری و کاهش عوارض آن داشته باشد. پیشگیری همواره مقدم بر درمان بوده و در مورد بیماری پرفشاری خون نیز این اصل صادق است؛ ارتقای فرهنگ تغذیه مناسب، تشویق به ورزش منظم، مدیریت استرس و اصلاح سبک زندگی شهرنشینی میتواند به کاهش شیوع این بیماری کمک کند. سبک زندگی فعال و تغذیه سالم را دو رکن اساسی در کنترل فشارخون بوده و انجام دستکم ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه یا یک ساعت ورزش به میزان سه روز در هفته، مصرف غذاهای سالم و طبیعی مانند سبزیها، میوهها و غذاهای دریایی، پرهیز از مصرف نمک زیاد، اسنکها، فستفودها و غذاهای فرآوری شده، نقش بسیار مهمی در پیشگیری و کنترل فشارخوندار و با آگاهی عمومی و دسترسی به امکانات تشخیصی و درمانی، میتوان گامهای مؤثری در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری فشارخون بالا در جامعه برداشت.
براساس استانداردهای پزشکی، فشارخون طبیعی در محدوده ۱۲ تا ۱۳ برای فشار سیستولیک و ۷.۵ تا ۸ برای فشار دیاستولیک تعریف میشود؛ در صورت رسیدن فشارخون به ۱۴۰ روی ۹۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر، مراجعه فوری به مراکز درمانی و انجام اقدامات اولیه برای کنترل فشارخون ضروری است.
همچنین، بهرهگیری از نظام پزشکی خانواده و انجام غربالگری بموقع، نقش مهمی در پیشگیری و درمان فشارخون دارد.»