کد خبر: ۳۱۱۰۵۸
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۶
معاون وزیر بهداشت تأکید کرد

«پنجره جمعیتی» فرصتی بی‌بدیل برای شکوفایی ایران

 
 
 
معاون بهداشت وزارت بهداشت، بر اهمیت راهبردی سرمایه انسانی جوان در اقتدار ملی تأکید کرد و خواستار بهره‌برداری حداکثری از پنجره جمعیتی با برنامه‌ریزی هوشمندانه و جامع شد.
به گزارش وبدا، متن پیام علیرضا رئیسی به مناسبت روز ملی جمعیت به شرح زیر است: «جمعیت، بنیان ماندگاری و رشد تمدن‌هاست. در میان مؤلفه‌های قدرت ملی، برخورداری از سرمایه انسانی جوان، سالم و توانمند، جایگاهی بی‌بدیل دارد. در جهان امروز که رقابت کشورها بیش از هر زمان دیگری بر پایه بهره‌وری دانش و توان نیروی انسانی استوار است، هیچ عاملی به اندازه جمعیت مولد و پویا نمی‌تواند آینده‌ای امیدوارانه برای ملت‌ها رقم بزند.
جمهوری اسلامی ایران، اکنون در یکی از تعیین‌کننده‌ترین دوره‌های تحول جمعیتی خود قرار دارد؛ دوره‌ای که در ادبیات جمعیت‌شناسی به آن «پنجره جمعیتی» اطلاق می‌شود.
 این دوره، به مرحله‌ای از گذار جمعیتی گفته می‌شود که طی آن، بخش عمده‌ای از جمعیت کشور در سنین کار و تولید قرار دارد. این پدیده، فرصت بی‌بدیلی برای شکوفایی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محسوب می‌شود، اما همزمان مسئولیت بزرگی را بر دوش سیاست‌گذاران، مدیران و نخبگان کشور قرار می‌دهد. بهره‌گیری از این ظرفیت نه‌تنها نیازمند برنامه‌ریزی مبتنی بر شواهد و تحلیل‌های آینده‌نگر است، بلکه مستلزم شکل‌دهی به سیاست‌های جامع در حوزه سلامت، اشتغال، آموزش، رفاه و خانواده است.  بی‌توجهی به این فرصت، ممکن است در آینده‌ای نه‌چندان‌دور، کشور را با چالش‌های جمعیت سالمند، کاهش نیروی کار، و اختلال در تعادل بین نسلی مواجه سازد. در این میان، «هفته ملی جمعیت» (۲۴ تا ۳۰ اردیبهشت) مجالی است برای تبیین اهمیت راهبردی موضوع جمعیت و بازنگری در رویکردها، اقدامات و میزان اثربخشی برنامه‌های اجرا شده. اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، به‌ عنوان نقشه ‌راه ملی در این عرصه، ضرورتی‌ گریزناپذیر و رسالتی مشترک برای همه دستگاه‌های اجرائی کشور است.»
سال ۱۴۳۰ از هر ۴ ایرانی یک نفر سالمند است
همچنین وزارت بهداشت اعلام کرد: وضعیت پیری جمعیت کشور به‌گونه‌ای است که سال ۱۴۳۰ از هر چهار ایرانی یک نفر سالمند است.
بر‌اساس این گزارش، آمار جمعیت سالمند ۶۰ ساله و بیشتر در کشور در سال ۱۴۰۰، هشت میلیون و ۸۵۹ هزار و ۷۵۸ سالمند بودند که ۱۰.۴۳ درصد از جمعیت کشور را تشکیل می‌داد. براساس پیش‌بینی‌ها در سال ۱۴۱۰ جمعیت بالای ۶۰ سال به ۱۲ میلیون و ۹۸۶ هزار و ۵۶ سالمند خواهد رسید که ۱۴.۰۶ درصد از جمعیت کشور را شامل می‌شود، همچنین پیش‌بینی می‌شود در سال ۱۴۲۰ میزان جمعیت بالای ۶۰ سال، ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار و ۴۴۵ سالمند باشد که این تعداد ۱۹.۳۷ درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل می‌دهد؛ این آمار نشان می‌دهد که در سال ۱۴۳۰، تعداد ۲۶ میلیون و۴۸۴ هزار و ۴۲ سالمند بالای ۶۰ سال در کشور زندگی خواهند کرد که ۲۶.۱۲ درصد از جمعیت کل کشور را در برمی‌گیرد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۰ از هر ۱۰ ایرانی یک نفر سالمند بوده است درحالی که در سال ۱۴۳۰ به ازای هر چهار ایرانی یک سالمند در کشور خواهیم داشت.