واکنش نفیو به اظهارات ترامپ درباره نفت ایران:
آیا ترامپ واقعاً میخواهد تمام تجارت آمریکا با چین را مسدود کند؟
مقام سابق وزارت امور خارجه آمریکا به اظهارات اخیر رئیسجمهور کشورش درباره تحریم خریداران نفت ایران واکنش نشان داد.
«ریچارد نفیو» که به عنوان معمار تحریمهای ایران شناخته میشود، در واکنش به اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا که گفته است «هر کشوری که از ایران نفت بخرد، نمیتواند هیچ تجارتی با ایالات متحده داشته باشد» در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اینجا چند مسئله وجود دارد. اول و مهمتر از همه، اگر منظور او واقعاً «تحریمهای ثانویه» باشد، در واقع تهدید او این است که هر کسی که با هر کشوری که نفت ایران را میخرد، تجارت کند از دسترسی به ایالات متحده محروم خواهد شد.
به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: این، بهطور مشخص به معنای بخش «ثانویه» «تحریمهای ثانویه» است. تحریمهای اولیه آنهائی هستند که میگویند «شما نمیتوانید با ایالات متحده تجارت کنید، زیرا ما دوست نداریم که شما کارهای x، y یا z را انجام دهید.»
تحریمهای ثانویه جایی است که شما میگویید «ایران بد است. هر کسی که با ایران تجارت میکند، بد است. هیچ شخص آمریکایی نمیتواند با هر کسی که با ایران تجارت میکند، تجارت داشته باشد.»
نفیو مدعی شد: به همین دلیل است که تحریمهای «ثانویه» ما علیه بانکها بسیار مؤثر بودند و هستند. ما عملاً به هر بانکی در جهان گفتیم که باید بین تجارت با ایران و تجارت با ایالات متحده یکی را انتخاب کنید. در بیشتر موارد، آنها تجارت خود در ایالات متحده را انتخاب کردند.
در اینجا، ما میگوییم «شما یا میتوانید با افرادی که نفت ایران را میخرند، تجارت کنید یا میتوانید با ایالات متحده تجارت کنید اما نمیتوانید هر 2 را با هم انجام دهید.» و وقتی این را در سطح کشوری میگویید، منظورتان تحریم چین است؟ شاید؟
مقام سابق آمریکایی ادامه داد: این، چیزی است که او گفت حدس میزنم، منظورش این است که هر کسی را که از ایران نفت بخرد، تحریم خواهد کرد. این قانون فعلی ایالات متحده و سیاستی است که از قبل وجود داشته است. میتوانید این را در گوگل جستوجو کنید. البته، همه اینها میتواند ناشی از کوتهبینی من باشد اما درواقع، مشکل سیاست ترامپ در قبال ایران، بهطور خلاصه این است: آیا سخنان او مهم است یا سخنان دولتش؟
او که دو دوران ریاست جمهوری «باراک اوباما» از معماران اصلی تحریمها علیه ایران به شمار میآمد، همچنین نوشت: آیا فشار حداکثری در ژانویه بود یا الان؟ آیا برچیدن کامل (فعالیتهای هستهای) است یا غنیسازی تا سطح ۳.۶۷؟ یا فقط غنیسازی در خارج از کشور؟ یا غنیسازی در خارج از کشور به عنوان بخشی از یک کنسرسیوم؟ یا فقط تسلیحاتی کردن است؟
ریچارد نفیو با بیان اینکه « دانستن پاسخ، ارائه تحلیل را آسانتر میکند» افزود: سؤال بزرگ، واقعی و حقیقی من این است: آیا کسی در دولت ایالات متحده واقعاً پاسخ این سؤالات را میداند؟ آیا آنها واقعاً قصد دارند هر کسی را که با چین تجارت کند، تحریم کنند؟ وی در ادامه با طرح این سؤال که «آیا دولت واقعاً قرار است تمام تجارت ایالات متحده با چین را مسدود کند؟» نوشت: ما قبلاً دیدهایم که تعرفهها چه بلایی سر بازار آوردند و بهزودی هم بر سر قفسههای فروشگاههای ایالات متحده خواهند آورد. اگر اینطور نیست، پس هدف از وضع تعرفهها چیست؟
نفیو با تکرار ادعاها درباره ماهیت برنامه هستهای ایران بهرغم تاکید همیشگی مقامات کشور مبنی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای تهران تصریح کرد: «و در آخر، اگر تهدیدهای رئیسجمهور واقعاً مهم نیستند، چون کلماتی که او استفاده میکند لزوماً به هیچ کاری که او واقعاً انجام خواهد داد، ربطی ندارند... خب، این در مورد تعهد او برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای چه معنایی دارد؟»
لازم به ذکر است که جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که برنامه هستهای کشور ماهیت کاملا صلحآمیز دارد و تسلیحات هستهای هیچ جایی در دکترین دفاعی کشور ندارد.