کد خبر: ۳۰۹۴۹۵
تاریخ انتشار : ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۸
کیهان بررسی می‌کند

رونق سرمایه‌گذاری با انتشار اوراق ارزی

 
 
 
عرضه اوراق مرابحه ارزی مرکز مبادله، مربوط به شرکت‌های پتروشیمی سروش مهستان عسلویه و نگین مهستان، امروز هفتم اردیبهشت‌ماه صورت می‌گیرد.
به گزارش خبرنگار ما، تابستان سال ۱۴۰۲ بود که بانک مرکزی در راستای تأمین مالی برای تکمیل پروژه‌های ارزآور کشور، دستورالعمل اجرائی عرضه اوراق مرابحه ارزی را از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران ابلاغ کرد.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در این مورد بیان کرد: یکی از تنگناهای مهم رشد اقتصادی هشت درصدی، تأمین مالی است و باید بتوانیم منابع تأمین مالی را گسترش دهیم. بخشی از این منابع از طریق منابع خارجی و بخشی دیگر می‌تواند از طریق منابع داخلی تأمین شود. به این فکر افتادیم که با استفاده از اوراق مرابحه ارزی، تأمین مالی ارزی از طریق منابع داخلی داشته باشیم.
او تأکید کرد که اوراق مرابحه ارزی وقتی یک متعهد قدرتمند و مطمئن دارد و بانک مرکزی نیز از آن حمایت می‌کند، قطعاً سرمایه‌گذاران خارجی را نیز جذب خواهد کرد.
آذرماه همان سال، از نخستین اوراق مرابحه ارزی در مرکز مبادله ایران رونمایی شد و ضمن تأمین مالی بخشی از صنعت نفت کشور، سود ارزی سرمایه‌گذاران یک سال بعد و در موعد سررسید پرداخت شد.
پس از نخستین اوراق مرابحه ارزی، علی سعیدی، مدیر مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: تأمین مالی یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورویی برای صنعت پتروشیمی با اوراق مرابحه ارزی در دستور کار قرار دارد. به گفته او، با توجه به این‌که صنعت پتروشیمی مزیت رقابتی ماست و از خام‌فروشی جلوگیری می‌کند، می‌تواند ارزش افزوده ایجاد کند و متغیرهای اقتصادی ما را تحت تأثیر مثبت قرار دهد.
 گام دوم پذیره‌نویسی ارزی
بانک مرکزی در سال جاری هم یکی از برنامه‌های خود برای تأمین مالی غیرتورمی اقتصاد را انتشار اوراق مرابحه ارزی اعلام کرد. محمد شیریجیان، معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی، در نخستین روزهای امسال تصریح کرد: برای تأمین مالی ارزی بخش تولید، بانک مرکزی از طریق مرکز مبادله ارز و طلا و در قالب صکوک ارزی و مشخصاً اوراق مرابحه ارزی که در حال حاضر نیز عملیاتی شده است، اقدامات خود را در سال جاری توسعه خواهد داد.
اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا هم اوایل فروردین‌ماه با اشاره به حجم بالای طرح‌های سرمایه‌گذاری در دست اقدام در این مرکز اعلام کرد: تاکنون شرکت‌های مختلف صنعتی تقاضای تأمین مالی ارزی به ارزش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو را برای تأمین مالی پروژه‌های خود به مرکز مبادله ایران ارائه نموده‌اند که فرآیند تأمین مالی آن‌ها در حال انجام است. همچنین تأمین مالی سه شرکت پتروشیمی، یک شرکت پالایشگاهی و یک شرکت فولادی به همراه مرحله آخر پروژه بیدبلند، جمعاً به ارزش ۵۶۰ میلیون یورو تا پایان بهار ۱۴۰۴ از طریق عرضه اوراق مزبور انجام خواهد شد.
در ادامه، مرکز مبادله ایران از عرضه ۶۰ میلیون یورویی اوراق مرابحه ارزی برای دو پتروشیمی، با هدف سرمایه‌گذاری و تأمین مالی تولید خبر داد. طبق اطلاعیه مذکور، عرضه سومین و چهارمین اوراق مرابحه ارزی مرکز مبادله ایران، هر یک به ارزش
۳۰ میلیون یورو و مجموعاً به ارزش ۶۰ میلیون یورو، از امروز یکشنبه هفتم اردیبهشت‌ماه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران صورت می‌گیرد و به مدت یک هفته و تا پایان روز کاری ۱۴ اردیبهشت‌ماه ادامه دارد.
 هدایت سرمایه‌ها به سمت تولید
برخی کارشناسان اعتقاد دارند که اوراق مرابحه ارزی می‌تواند بسیاری از سرمایه‌های متمایل به بازارهای ارز، سکه و طلا را به خود جذب کرده و به‌خوبی عمل کند. مسعود قاسمی، عضو کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران، در این باره تأکید کرد: قطعاً اوراق مرابحه ارزی می‌تواند بسیاری از سرمایه‌های متمایل به بازارهای ارز، سکه و طلا را به خود جذب کرده و به‌خوبی عمل کند. وی با اشاره به تأثیر اوراق مرابحه ارزی بر روند جذب سرمایه‌های سرگردان به پروژه‌های صنعتی و بخش مولد، به ایبنا گفت: مطمئناً با چنین طرح و برنامه‌هایی می‌توان باعث بازگشت سرمایه‌های سرگردان به بخش تولید شد که ارزی بودن پرداخت سود این اوراق نیز از جمله جذابیت‌های آن تلقی می‌شود.
به نظر می‌رسد رویکرد بانک مرکزی در این زمینه می‌تواند بخشی از بار سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی مورد نیاز کشور را به دوش بکشد؛ البته در این زمینه باید شرایطی فراهم شود که دارایی‌های ارزی خرد مردم نیز به سمت پروژه‌های تولیدی هدایت شود. بانک مرکزی و سایر دستگاه‌های مسئول، وظایف مهمی برای ایجاد بستر مناسب به منظور جذب این سرمایه‌ها بر عهده ‌دارند.