آغاز سفر منطقهای رئیس جمهور چین برای مهار آمریکا ترامپ را عصبانی کرد
سرویس خارجی-
چین پس از پیشنهاد به اروپا و آمریکای لاتین برای مهار قلدریهای ترامپ، این بار به سراغ کشورهای جنوب شرق آسیا رفته است. امری که با واکنش تُند ترامپ مواجه شده است.
«چین» به استخوانی در گلوی آمریکا تبدیل شده است. روابط بین دو کشور طی سالهای اخیر از رقابت به سمت تقابل در حال حرکت بوده است. قطبنمای سیاست خارجی آمریکا بر روی «چین» به عنوان « خطرناکترین تهدید» برای امنیت این کشور تنظیم شده است. در آمریکا بین دموکراتها، جمهوریخواهان و البته اندیشکدههای این کشور نوعی اجماع وجود دارد که چین مهمترین تهدید وجودی برای آمریکا است. در اسناد امنیت ملی آمریکا پکن به عنوان «مهمترین چالش ژئوپولیتیک» واشنگتن طی دههای آینده عنوان شده است.
بر اساس این اسناد چین تنها رقیب آمریکا است که قصد و توان تغییر نظم بینالملل را دارد و برای این کار از قدرت اقتصادی، دیپماتیک، نظامی و فناوری برخوردار است و ۱۰ سال آینده برای رقابت با چین سرنوشتساز خواهد بود. نگرانیها در آمریکا از رشد چین و خطراتی که این رشد برای نظم لیبرال آمریکایی دارد، بیدلیل نیست چرا که چین تمامی ظرفیتها و ابزارهای لازم
را برای تبدیلشدن به یک قدرت هژمون جهانی دارا است.
سرزمین وسیع، جمعیت زیاد، تاریخ چندهزار ساله، قدرت نظامی و صد البته اقتصاد روبه رشد به چینیها این امکان و قابلیت را میدهد که گوشه چشمی به جایگاه رأس هرم توزیع قدرت جهانی داشته باشند و البته این منطق قدرت است که میل به گسترش و تحمیل اراده خود دارد. معروف است که ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه در قرن نوزدهم در مورد چين گفته بود: «چین یک اژدهای خفته است، بگذارید این اژدها بخوابد، چون اگر بیدار شود جهان را متحیر خواهد کرد.»
چین هدف اصلی جنگ تعرفهای
در جنگ تعرفهای ترامپ علیه بیش از 180 کشور جهان نیز بسیاری از کارشناسان بر این باورند که چین، هدف اصلی این جنگ است. گزارشها نشان میدهد که چینیها خود را برای جنگ تمامعیار تجاری با آمریکا آماده میکنند و به هیچ وجه قصد ندارند مقابل تعرفههای صد در صدی
ترامپ کوتاه بیایند. طی روزهای گذشته بسیاری از رسانهها و اندیشکدههای غربی هشدار دادهاند که چین در این جنگ تجاری پیروز خواهد بود و آمریکا قادر نخواهد بود خواستههای خود را به کرسی بنشاند. گزارشها نشان میدهد که به دنبال آغاز جنگ تعرفهای ترامپ، دولت چین تلاش مضاعفی را برای ائتلافسازی مقابل این جنگ تجاری آغاز کرده است و در این میان میخواهد کشورهای دوست و متحد سابق آمریکا در آسیا و اروپا و آمریکای لاتین را به سمت خود بکشد. روز دوشنبهای که گذشت، رسانهها از آغاز «سفر منطقهای مهم رئیسجمهور چین» برای مقابله با جنگ تعرفهای ترامپ خبر دادند. بر اساس گزارش سیانان «شی جینپینگ»، در جریان یک تور منطقهای مهم در جنوب شرق آسیا، از کشورهای منطقه خواسته در برابر «زورگوییهای یکجانبه» مقاومت کنند و از تجارت آزاد و باز جهانی دفاع نمایند.
براساس گزارش این رسانه آمریکایی، هدف این سفر، که از ویتنام آغاز شده و به مالزی و کامبوج ادامه خواهد یافت، تقویت جایگاه چین بهعنوان شریک باثبات در برابر سیاستهای متغیر آمریکا است. وی در دیدار با مقامهای بلندپایه ویتنام، تأکید کرد که دو کشور باید برای حفظ «ثبات نظام تجارت آزاد جهانی و زنجیرههای تأمین» همکاری کنند. او افزود: «بازار بزرگ چین همواره به روی ویتنام باز است» و «چین و ویتنام باید تمرکز استراتژیک خود را تقویت کرده و با زورگوییهای یکجانبه مقابله کنند.» شی در ادامه گفته: «قایق کوچک با یک بادبان نمیتواند در دریای طوفانی دوام بیاورد؛ فقط با همکاری است که میتوان راهی امن و طولانی را پیمود.» چین همین رویکرد را در مقابل اروپا و آمریکایی لاتین آغاز کرده است.
بر اساس گزارش سیانان این سفر حضوری رئیسجمهور چین به کشورهای جنوب شرق آسیا، تنها چند روز پس از آن صورت میگیرد که رئیسجمهور آمریکا، تعرفههای گمرکی «متقابل» را علیه سایر کشورها برای ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد (به جز چین)؛ تصمیمی که تمرکز جنگ تجاری را بهطور مشخص روی چین قفل کرده است! در حالی که واشنگتن و پکن درگیر وضع تعرفههای بیسابقهای علیه یکدیگرند، کشورهای جنوب شرق آسیا، که پیش از این نیز از تعرفههای آمریکا متضرر شدهاند، اکنون نگراناند
که در میانه این کشمکش گرفتار شوند. به همین دلیل، شی تلاش میکند از این آشفتگی بهرهبرداری کرده و چین را بهعنوان
مدافع تجارت جهانی و شریک قابل اعتماد معرفی کند.
خشم ترامپ
گزارش منابع آمریکایی نشان می دهد که ترامپ از شنیدن سفر منطقهای «شی» به شدت عصبانی شده و آن را «تلاشی برای مقابله به آمریکا» میداند. ترامپ در واکنش به دیدار «شی» و «تو لام» رئیسجمهور ویتنام، گفته: «من چین یا ویتنام را سرزنش نمیکنم، این یک دیدار خوب است؛ دیداری با این هدف که ببینند چطور میتوانند به آمریکا ضربه بزنند. فراموش نکنید، اتحادیه اروپا هم دقیقاً برای همین کار تشکیل شد.» رسانههای آمریکایی نیز گزارشهای مفصلی درباره اهدف سفر چین به منطقه و توافقهای امضا شده و رابطه آن با جنگ تجاری ترامپ منتشر کردهاند.
کنترل اقیانوس آرام توسط چین
جدای از جنگ تجاری دو طرف درگیر یک رقابت آشکار نظامی در حوزه اقیانوس آرام نیز هستند. بر اساس یک گزارش جدید، مشخص شده که چین با ساخت دهها بندر، فرودگاه و پروژههای ارتباطی در نقاط کلیدی اقیانوس آرام، بیسر و صدا دامنه حضور نظامی بالقوه خود را گسترش داده است؛ امری که میتواند در صورت وقوع جنگ، جلوی پیشرویهای آمریکا و متحدانش را بگیرد.
به گزارش ایسنا، مجله نیوزویک در گزارشی با عنوان «زیرساخت استفاده دوگانه چین در اقیانوس آرام» مینویسد: بر اساس تحقیقات صورت گرفته این پروژهها ماهیتهای غیرنظامی هستند، اما در واقع «اقدامات پیشرفته استراتژیک» هستند که حدود ۳۰۰۰ مایل، از پاپوآ گینهنو واقع در شمال استرالیا، تا ساموآ که حدود ۴۰ مایل دورتر از قلمرو آمریکا در ساموآی آمریکایی در پلینزی قرار دارد، امتداد یافتهاند. این جزایر دورافتاده و پراکنده اقیانوس آرام زمانی برای استراتژی جنگی آمریکا در جنگ جهانی دوم حیاتی بودند و میتوانستند در درگیری جهانی بعدی نیز نقش داشته باشند. «دومینیگو آی-کوی یانگ» یکی از دستیاران تحقیقات دفاعی و دفاع ملی تایوان که این گزارش را نوشته، میگوید: «سؤال این نیست که آیا چین یک سیستم لجستیک نظامی-غیرنظامی را در اقیانوس آرام تکمیل خواهد کرد یا نه، بلکه این است که چه زمانی این کار را انجام میدهد. این شبکه استراتژیک دو دهه قبل شروع به رشد کرد و امروز در ابتکارعمل کمربند و جاده که یک طرح زیرساختی جهانی است، ادغام شده است.»
وی ادامه داد: «این ابتکارعمل هم یک زیرساخت و هم یک وسیله برای نفوذ استراتژیک با استفاده دو منظوره است که توانمندی چین را افزایش میدهد. این شبکه در نهایت میتواند عملیات آمریکا و متحدانش را در مناطق وسیعی از اقیانوس آرام دشوار کرده و حمله چین به تایوان را که حزب کمونیست آن را بخشی از قلمرو چین میداند، آسانتر کند.» بر اساس این گزارش «دومینیگو آی-کوی یانگ» در تحقیقات خود همچنین ۳۹ مورد فعالیت استراتژیک از سوی چین را شناسایی کرده است.
نابودی در 20 دقیقه
همزمان وزیر دفاع آمریکا نیز در اقدامی نادر هشدار داد که موشکهای فراصوت چین میتوانند تمامی ناوگان هواپیمابر آمریکا را در ۲۰ دقیقه غرق کنند. به گزارش ایسنا به نقل از یاهو نیوز «پیت هگست»، وزیر دفاع آمریکا گفت: «توانمندی حداکثری نیروهای ما، ناو هواپیمابر است و توانایی پخش نیرو به این روش به صورت استراتژیک در سراسر جهان محسوب میشود.» وی افزود، ۱۵ موشک فراصوت چین میتواند ۱۰ ناو هواپیمابر نیروی دریایی آمریکا را ظرف ۲۰ دقیقه اول درگیری غرق کند.