صفری، معاون اقتصادی سابق وزارت خارجه:
سیاست خارجی شهید رئیسی با دیپلماسی اقتصادی در یک راستا بود
معاون سابق وزارت خارجه در نشست خبری «یک سال بعد از وعده صادق» ضمن تاکید بر اینکه مسیر مذاکرات در دولت شهید رئیسی هیچگاه متوقف نشد گفت: اتخاذ سیاست خارجی شهید رئیسی با دیپلماسی اقتصادی در یک راستا بود.
نشست خبری «یک سال بعد از وعده صادق یک، از تدابیر اقتصادی تا تمهیدات میدان در دولت شهید رئیسی» با حضور داوود منظور، رئیس سابق سازمان برنامهوبودجه و مهدی صفری، معاون سابق وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه 24 فروردین در بنیاد بینالمللی شهید رئیسی برگزار شد.
صفری در ابتدای این نشست، گفت: اتخاذ سیاست خارجی شهید رئیسی با دیپلماسی اقتصادی در یک راستا بود.
اولویت شهید رئیسی همسایگان
و کشورهای مشترکالمنافع بودند
وی افزود: ایشان اولویت را به کشورهای همسایه و مشترکالمنافع داده بودند. وزارت خارجه بر این مبنا حرکت کرد که بتواند خلق ارز خارجی انجام دهد، در دولت سیزدهم صادرات غیر نفتی ما به ۵۴ میلیون دلار رسید.
معاون سابق وزارت خارجه تاکید کرد: همچنین برای اولین بار از کشورهای آفریقایی گوشت وارد کردیم، شهیدرئیسی حداقل هفتهای دوبار با ما تماس میگرفت و پیگیر پیشبرد کارها میشدند.
وی افزود: ارتباطات مستقیم شهیدرئیسی با اعضای بریکس باعث پذیرش ما در این پیمان جهانی شد.
تصمیم انجام عملیات وعده صادق شجاعانه بود
داوود منظور، رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه نیز گفت: در زمان شهید رئیسی اولین بار دو بانک مرکزی ایران و روسیه توافقاتی کردند که تجار ما بتوانند توافقات ریالی داشته باشند.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه در ادامه این جلسه بیان داشت: تصمیم انجام عملیات وعده صادق، تصمیمی بزرگ و شجاعانه بود، در شرایطی این تصمیم را گرفتیم که تحلیلگران توصیه میکردند دولت خویشتنداری کند و آرامش کشور را حفظ کنیم.
وی افزود: این عملیات حتماً میتوانست تبعات زیادی را به همراه داشته باشد، مهمترین نگرانی به هم خوردن ثبات در بازار ارز و تجارت خارجی بود.
منظور تأکید کرد: دولت شهید رئیسی تصمیم گرفت مسئله ارز ۴۲۰۰ را تغییر دهد که میتوانست تبعات زیادی را در اقتصاد کشور داشته باشد، ولی شهید رئیسی برای حل این مسائل به دنبال مصالح کشور و انقلاب اسلامی بودند.
وی افزود: در سال ۱۴۰۲ دولت شهیدرئیسی توانست ثبات نسبی را در بازار ایجاد کند، این نگرانی وجود داشت که این زحمت زیاد مجددا وارد شوک جدید شود.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: عملیات وعده صادق صرفا عملیات نظامی نبود بلکه مجموعه عملیاتی بود که دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و دیپلماسی بود. این عملیات توانست سرمایه اجتماعی را
افزایش دهد.
مخالفان دولت بعد از وعده صادق
از دولت تقدیر کردند
وی افزود: موافقان و مخالفان از ابتکار عمل دولت تقدیر کردند و باعث انسجام ملی شدند، علاوهبر این نشان دادیم نیروهای مسلح ما با تکیه بر توان داخلی به توانمندی فوقالعادهای رسیدند.
منظور عنوان کرد: دستاورد بعدی دیپلماتیک بود، بر اساس وعده صادق توانستیم پیمانهای دیپلماسی خود با چین و روسیه را تقویت کردیم و بعد از عملیات وعده صادق هم این موضوع تقویت شد.
وی ادامه داد: بعد از اینکه محدوده عملیات و پاسخ ما به رژیم صهیونیستی مشخص شد به فاصله کوتاهی قیمت طلا و دلار ریزش کرد. شب انجام عملیات وعده صادق، معاملات تتر به حدود ۷۰ هزار تومان رسید، ولی بانک مرکزی در همان شب عملیات مداخله را انجام داد و نرخ ارز به دامنه ۶۰ هزار تومان برگشت.
وعده صادق همزمان با مذاکرات پیش رفت
وی افزود: ما ضمن اینکه برای مذاکره آماده بودیم، وعده صادق را هم انجام میدادیم. انشاءالله که مذاکرات بتواند راهی را باز کند که تحریمهای ظالمانه را برداریم.