کد خبر: ۳۰۸۳۶۳
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۳
هشدار درباره ناترازی تاریخی برق در کشور

جدول خاموشی‌ها به تهران رسید

 
 
 
بدبینانه‌ترین سناریوی ناترازی برق در سال ۱۴۰۴ هم پیش‌بینی آغاز قطعی‌های برق از میانه فروردین را نداشت، اما حالا انتشار جدول خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده به تهران هم رسیده است.
به گزارش خبرنگار ما، برای نخستین بار است که کمبود برق و خاموشی‌های خانگی و صنعتی را در میانه فروردین ماه شاهد هستیم.
سال گذشته سناریوهای مختلفی درباره ناترازی برق در سال 1404 پیش‌بینی می‌شد که بدترین آنها هم تصور خاموشی و قطعی‌های برق از میانه فروردین را نداشت. حتی خود صنعت برق هم کنار مردم، از شروع خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در میانه نخستین ماه بهار، غافل‌گیر شد.
افزایش تقاضای برق به‌واسطه گرم شدن زودهنگام و البته عایق نبودن بسیاری از خانه‌های ساخته شده در کشور، موجب غافل‌گیری صنعت برق شد. 
در حالی که خاموشی‌های موردی برق در نقاط مختلف کشور از 17 فروردین‌ماه آغاز شد و مدیرعامل شرکت توانیر از عدم اطلاع‌رسانی بموقع نسبت به بروز خاموشی‌ها، عذرخواهی کرد؛ این خاموشی‌ها روز دوشنبه، جنبه برنامه‌ریزی شده به‌خود گرفت و شرکت‌های توزیع نیروی برق در اغلب استان‌های کشور نسبت به صدور اطلاعیه‌های خاموشی و جداول زمان‌بندی شده اقدام کردند.
از دیروز 19 فروردین‌ماه نیز، خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده به تهران رسیده و شهروندان تهرانی قرار است در سامانه برق من یا سامانه هوشمند فوریت‌های شرکت توزیع برق تهران بزرگ در تارنمای این شرکت، از زمان‌بندی قطع برنامه‌ریزی شده برق خود مطلع شوند.
به‌نظر می‌رسد این روال اعمال خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده، فعلا و حداقل در کوتاه‌مدت ادامه‌دار باشد و زمان رفع آن هنوز مشخص نیست.
 آغاز خاموشی صنایع
«علی‌اکبر الوندیان» دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان هم دیروز با اشاره به اینکه از 16 فروردین‌ماه برق کارخانه‌های سیمان محدود شده است، گفت: هر ساله فروردین و اردیبهشت ماه زمان طلایی برای تولید و ذخیره‌سازی کلینکر (ماده اصلی تولید سیمان) بود و ما در این دو ماه عقب‌ماندگی صنعت را در کاهش ذخایر کلینکر به دلیل ناترازی انرژی در فصل زمستان جبران می‌کردیم.
وی با بیان اینکه محدودیت برقی در صنعت سیمان به معنای تعطیلی واحدها است، افزود: باید در کوره‌ها برق مصرفی پیوسته استفاده شود و نباید بیشتر از چهار ساعت محدودیت برقی لحاظ گردد، اما با ابلاغیه جدید، محدودیت برق صنایع سیمان از صبح تا غروب است و این به معنی کاهش تدریجی خوراک کوره و نهایتاً خاموش کردن کوره‌هاست.
وزارت نیرو برای مواجهه با این وضعیت بحرانی، بر مدیریت مصرف تمرکز کرده و از تدوین ۳۶ بسته مدیریت مصرفی برای تابستان خبر داده است.
در حالی که اکنون پیک مصرف برق تنها 49 هزار مگاوات است، گفته می‌شود امکان تأمین این مقدار نیاز به طور کامل برای صنعت برق کشور به دلیل کسری تولید برق از نیروگاه‌های برق‌آبی، تعمیرات گسترده نیروگاه‌های حرارتی برای جبران عقب‌ماندگی تعمیرات، آماده‌سازی این واحدها برای تولید برق تابستانه و از مدار خارج شدن نیروگاه اتمی بوشهر برای سوخت‌گذاری، میسر نیست.
به گزارش تسنیم، کم‌بارشی‌های اخیر منجر به کاهش شدید ذخایر سدها شده است و امکان استفاده از ظرفیت برق‌آبی‌ها را هم از صنعت برق گرفت.
در چنین شرایطی نیروگاه اتمی بوشهر هم که نیاز به تعویض سوخت برای تولید حداکثری برق در تابستان داشت، به‌ناچار از مدار خارج شد و امکان جایگزینی بخشی از تولید برق نیروگاه‌های حرارتی از مدار خارج‌شده با برق اتمی هم میسر نبود.
گفتنی است این وضعیت در حالی است که 29 آبان وزارت نیرو در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: ظرفیت نامی نیروگاه‌های کشور بیش از 94 هزار مگاوات است و بر اساس نظر وزیر نیرو، در صورت تأمین سوخت کافی حتی امکان تولید برق، 20 درصد بیشتر از برق مصرفی مورد نیاز نیز وجود دارد.
حالا باید گفت تولید 20 درصد برق اضافی پیشکش، حداقل به اندازه مصرف کنونی که به 50 هزار مگاوات هم نمی‌رسد برق تولید کنید تا در فروردین مردم گرفتار خاموشی نشوند.