کد خبر: ۳۰۸۰۱۹
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۷
مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت:

افزایش سهم مردم در سود پروژه‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها را جذاب‌تر می‌کند

 

مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت اظهار کرد: دولت با توجه به سودآوری بالای پروژه‌های نفتی می‌تواند با افزایش سهم مردم از سود این پروژه‌ها، جذابیت سرمایه‌گذاری را تقویت کند.
محمدعلی خطیبی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر، با تأکید بر سودآوری بالای پروژه‌های نفتی، افزود: دولت باید با افزایش سهم مردم از سود این پروژه‌ها، جذابیت سرمایه‌گذاری را تقویت کند. افزایش سهم مردم در سود پروژه‌ها، سرمایه‌گذاران را به میدان می‌آورد و سرمایه‌های مردمی را از طلا و ارز خارج می‌کند. راهکار جذب سرمایه‌های سرگردان، ارائه سودی بالاتر از نرخ‌های بانکی است و این رویکرد، کلید تحقق اهداف اقتصادی برنامه هفتم توسعه است.
به گفته او، در شرایطی که نرخ تورم بالا است، میزان بازدهی سرمایه‌گذاری‌ها باید بالاتر از نرخ تورم باشد تا مردم ترجیح دهند سرمایه خود را به‌جای بازارهای غیرمولد، به سمت پروژه‌های تولیدی هدایت کنند.
  الزامات دسترسی به اهداف برنامه هفتم
مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت و نماینده پیشین ایران در اوپک در ارزیابی تحقق رشد هشت درصدی اقتصاد ایران در برنامه هفتم توسعه تأکید کرد: تحقق این هدف مستلزم فراهم شدن الزامات و امکانات ضروری است. در برنامه‌های پیشین نیز اهدافی مطرح شده بود اما میزان تحقق آن‌ها در بهترین شرایط بین ۳۰ تا ۴۰ درصد بوده است.
خطیبی، دلیل عدم تحقق کامل برنامه‌ها آن است که در تدوین برنامه‌ها بیشتر بر آمال و آرزوها تمرکز شده و امکانات اجرائی مورد توجه قرار نگرفته است. امیدوارم که برنامه هفتم به اهداف خود دست یابد.
او درخصوص موانع و چالش‌های پیش رو تصریح کرد: بسترهای لازم برای تحقق این برنامه، از جمله منابع مالی پیش‌بینی‌شده، باید فراهم شود. در صورتی که منابع مورد نظر برای طرح‌ها و پروژه‌ها تأمین نشود امکان تحقق رشد اقتصادی مورد انتظار وجود نخواهد داشت. اگر درآمدهای پیش‌بینی‌شده در برنامه و بودجه محقق شود و سرمایه‌گذاری‌های لازم صورت گیرد دستیابی به رشد هشت درصدی امکان‌پذیر خواهد بود اما در غیر این صورت، انتظار تحقق این هدف چندان واقع‌بینانه نخواهد بود.
  اتکا به مردم
مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت در زمینه تأمین مالی، سه روش اصلی را بودجه دولتی، جذب منابع از طریق مردم و سرمایه‌گذاری خارجی دانست و ادامه داد: محدودیت‌های بودجه دولت و اتکای آن به درآمدهای نفتی و صندوق توسعه ملی، ضرورت انتشار اوراق مالی برای جذب سرمایه‌های سرگردان مردم را ایجاد می‌کند. اگر اوراق منتشر شده از جذابیت کافی برخوردار باشد مردم نیز از آن استقبال خواهند کرد.
خطیبی متذکر شد: انتظار سرمایه‌گذاری از سوی کشورهای غربی در شرایط تحریمی کنونی واقع‌بینانه نیست اما می‌توان با دیپلماسی اقتصادی فعال، سرمایه‌گذاری کشورهای دوست را جلب کرد. با این حال، عمده تأمین مالی مورد نیاز در این شرایط باید از طریق منابع داخلی و مردمی انجام شود.
وی با اشاره به روش‌های مغفول‌مانده تأمین مالی، بورس را به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم معرفی کرد و گفت: هرچند تأمین مالی از طریق بورس در حال انجام است اما به دلیل نوسانات بازار سرمایه، این روش چندان گسترش نیافته است. در صورت رونق بورس و استقبال شرکت‌ها از ورود به این بازار، امکان تأمین مالی پروژه‌ها از این طریق افزایش خواهد یافت.
مدیر سابق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت تأکید کرد: پروژه‌های بزرگ و ملی باید از طریق صندوق توسعه ملی تأمین مالی شوند و سرمایه‌گذاری خارجی نیز در چارچوب روابط اقتصادی بین‌المللی دنبال شود.