ضدحمله کشورها علیه جنگ تعرفهای آمریکا
چین به عنوان مهمترین رقیب اقتصادی آمریکا و همچنین سایر کشورها نسبت به جنگ تعرفهای ترامپ، تدابیر جدیدی در پیش گرفتهاند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه چهارم مارس (۱۴ اسفند) دستور اجرائی شدن افزایش تعرفهها بر کالاهای وارداتی از چین از ۱۰ به ۲۰ درصد را صادر کرد.
ترامپ گفت که افزایش تعرفهها علیه چین به خاطر آن است که مقادیر زیادی از ماده اعتیادآور «فنتانیل» از این کشور به آمریکا قاچاق میشود.
پکن پیش از این هم در رفتار و اظهارات به واشنگتن نشان داده بود که کوتاه نخواهد آمد و هشدار داده بود که در صورت اعمال تعرفهها، اقدامات تلافیجویانه را انجام خواهد داد.
چین ۱۴ آذرماه در واکنش به محدودیتهای آمریکا برای صنعت تراشه این کشور، صادرات مواد معدنی مهم با کاربرد نظامی به آمریکا را ممنوع کرد.
وزارت بازرگانی چین اعلام کرد: بهطور کلی، صادرات گالیوم، ژرمانیوم، آنتیموان و مواد فوق سخت به ایالات متحده مجاز نخواهد
بود.
پس از اعمال تعرفه ۱۰ درصدی واشنگتن بر کالاهای چینی پکن هم تعرفه ۱۵ درصدی برای واردات زغالسنگ و گاز طبیعی مایع (الانجی) و تعرفه ۱۰ درصدی برای واردات نفت خام، تجهیزات کشاورزی و برخی خودروهای وارداتی از آمریکا اعمال کرد که از ۱۰ فوریه (۲۲ بهمن) اجرائی شد.
اقدامات چین به همینجا ختم نشده و پکن ۱۸ بهمن از واشنگتن به سازمان تجارت جهانی (WTO) برای نقض قوانین تجاری و تضعیف ثبات اقتصاد شکایت کرد.
گزینههای جایگزین چین به جای آمریکا
چین با گسترش همکاریهای اقتصادی با سایر کشورها و اجرای پروژههایی نظیر «یک کمربند، یک جاده» میتواند جایگاه خود را در تجارت جهانی مستحکمتر کند و اتکای خود به بازار آمریکا را کاهش دهد.
همچنین، توسعه بازارهای داخلی و افزایش تقاضای مصرفکنندگان داخلی، عاملی کلیدی برای حفظ رشد اقتصادی این کشور خواهد بود.
سرمایهگذاری در حوزه فناوری و نوآوریهای داخلی نیز این امکان را فراهم میکند که حتی در شرایط کاهش صادرات به آمریکا، مسیر پیشرفت اقتصادی ادامه یابد.
کارشناسان بر این باورند که اگر واشنگتن فشارهای اقتصادی را افزایش داده یا تعرفههای بیشتری وضع کند، چین قادر است با اقداماتی متقابل همچون اعمال تعرفههای بالاتر، محدود کردن ورود کالاهای آمریکایی یا کاهش صادرات خود به این کشور، واکنش نشان دهد.
در عین حال، میتواند بر گسترش تجارت با کشورهای نوظهور مانند هند و مناطق جنوب شرق آسیا تمرکز کند تا زیانهای احتمالی را جبران نماید.
دونالد ترامپ، با رفتار اخیر خود در قبال ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین و همچنین رویکرد تند و اعمال تعرفه علیه متحدان دیرینه اروپایی، نشان داده است که تعهدی پایدار به روابط بینالمللی و اتحادهای راهبردی ندارد.
سیاستهای ترامپ که بر مبنای منافع و رویکردی یکجانبهگرایانه شکل گرفته، نشان داده است که حتی نزدیکترین همپیمانان آمریکا نیز نمیتوانند روی تعهداتش حساب کنند.
در چنین شرایطی، هرگونه تعامل با واشنگتن از موضع ضعف تنها به امتیازگیری بیشتر این کشور منجر خواهد شد. بنابراین، تنها راه موثر، اتخاذ یک رویکرد قاطع و محکم در برابر سیاستهای ناپایدار و غیرقابل پیشبینی آمریکاست.
مبدأ جایگزین برای واردات غذا
به گزارش ایسنا، تحلیلگران در گفت وگو با رویترز، اظهار دارند که ارسال محمولهها به چین از سوی برزیل به عنوان تامینکننده کلیدی سویا، استرالیا به عنوان صادرکننده بزرگ گندم و اروپا به عنوان تامینکننده بزرگ گوشت خوک، ممکن است با داغ شدن جنگ تجاری میان بزرگترین اقتصادهای جهان، افزایش یابد.
چین، روز سهشنبه، به سرعت در برابر تعرفههای جدید آمریکا تلافی کرد و از افزایش ۱۰ درصدی و ۱۵ درصدی تعرفه بر واردات کالاهای کشاورزی آمریکایی به ارزش
۲۱ میلیارد دلار خبر داد.
«پن چنجون»، تحلیلگر ارشد پروتئین حیوانی در مصاحبهای گفت: پس از اعمال تعرفه واردات چین بر کالاهای آمریکایی، مسیر تجارت تغییر خواهد کرد. محصولات اصلی که تحت تاثیر قرار خواهند گرفت، کله پاچه خوک و پای مرغ است. چین برای گوشت خوک، واردات بیشتری را از برزیل، اسپانیا، هلند و سایر کشورهای اتحادیه اروپا دریافت خواهد کرد.
چین، بزرگترین بازار برای صادرات کشاورزی آمریکا است و در سال ۲۰۲۴، محصولاتی به ارزش 29 و نیم میلیارد دلار را خریداری کرد و هرگونه تغییر در جریان تجاری میتواند فرصتهایی را برای صادرکنندگان رقیب ایجاد کند.
این اقدام، ادامه روندی خواهد بود که طی آن، چین وابستگی به کشاورزی آمریکا را از زمان جنگ تجاری در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ محدود کرد.
بر اساس گزارش رویترز، ترامپ روز سهشنبه هفته گذشته، همچنین بر کالاهای کانادا و مکزیک تعرفههایی وضع کرد که میتواند به صنعت صادرات کشاورزی آمریکا به ارزش
۱۹۱ میلیارد دلار لطمه بزند.
مکزیک به دنبال شرکای تجاری جدید
به گزارش ایسنا، پس از اعمال تعرفههای گمرکی آمریکا بر همسایه جنوبی خود، رئیسجمهور این کشور گفت که دولت مکزیک ممکن است به دنبال شرکای تجاری دیگر باشد.
تعرفههای ۲۵ درصدی جدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بر واردات از مکزیک و کانادا، همراه با تعرفههای جدید بر کالاهای چینی، از روز سهشنبه هفته قبل اعمال شد که موجب تغییر زنجیرههای تامین و شراکتهای تجاری طولانیمدت خواهد شد. ترامپ در رسانه اجتماعی تروث سوشال (Truth Social) نوشت: پس از صحبت با رئیسجمهور مکزیک، کلودیا شینبام موافقت کردم که مکزیک ملزم به پرداخت تعرفه برای هر چیزی تحت توافقنامه تجارت آزاد بین کانادا، مکزیک و آمریکا (USMCA) نیست و این توافقنامه تا دوم آوریل ادامه دارد. با این وجود، در پست رسانه اجتماعی ترامپ هیچ اشارهای به مهلت برای کانادا، طرف دیگر توافقنامه تجارت آزاد بین کانادا، مکزیک و آمریکا نشده است.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا هم بهدنبال اظهارات لوتنیک گفت: این مورد با برخی از گفتوگوهایی که ما با مقامات دولت داشتهایم مطابقت دارد، اما من منتظر یک توافق رسمی برای صحبت در مورد واکنش کانادا و بررسی جزئیات آن هستم. من تاکید میکنم، این مورد نشان میدهد که تعرفهها پابرجا هستند، بنابراین پاسخ تعرفهای ما به قوت خود باقی خواهد ماند.