مدعیان اصلاحات بخوانند
اروپا: دوران تکیه بر آمریکا تمام شده است
سرویس خارجی-
در حالی که مدعیان اصلاحات در ایران همچنان «تکیه بر آمریکا» را تنها راه برونرفت از مشکلات اقتصادی «جار» میزنند، اروپاییها با تماشای بلایی که آمریکا بر سر اوکراین و زلنسکی آورد و به راحتی آب خوردن این کشور را در ریاض به پوتین فروخت، میگویند، آمریکا قابل اعتماد نیست و «دوران تکیه بر آمریکا تمام شده است.»
تاریخ همواره تکرار میشود. اما عبرتگیرنده از حوادث تاریخی بسیار کم است. آذرماه 1322 سران آمریکا، شوروی و انگلیس در کنفرانس تهران و بدون اطلاع و حضور شاه ایران برای آینده کشورمان نسخه پیچیدند. 81 سال بعد تاریخ در ریاض تکرار شد و سران آمریکا و روسیه کنفرانسی در این شهر ترتیب دادند تا بدون حضور رئیسجمهور اوکراین درباره سرنوشت اوکراین، تصمیمگیری کنند! کنفرانس تهران و کنفرانس ریاض نشان داد که هیچچیز تغییر نکرده و رژیمهای مستکبر هر زمان که لازم بداند هر کسی را که دلشان بخواهد میفروشد و کشورهایی که به خود و توان داخلیشان تکیه نکنند در کوران حوادث نابود میشوند.
در نشست ریاض چه اتفاقی افتاد؟
آمریکا در نشست روز سهشنبه ریاض که برای بررسی جنگ اوکراین برگزار شد، نهتنها نماینده اوکراین را راه نداد بلکه، برای اروپاییها نیز در حد یک صندلی کنار صندلی نمایندگان آمریکا و روسیه «جا» نگذاشت و آنها را نیز به این مذاکرات راه نداد. اروپایی که چند دهه متحد نزدیک آمریکا بود، در طول یک هفته، دوبار در کنفرانس مونیخ و کنفرانس ریاض تحقیر شد. تحقیری که باید درس عبرتی برای «آمریکوفیل»های ایران باشد که همچنان بر طبل مذاکره با دشمنی میکوبند که حتی به دوستان خود هم رحم نمیکند.
زنگ خطر برای تایوان
خیانت آمریکا به اوکراین و تحقیر اروپا- به نوشته یورونیوز- زنگ خطر را برای تایوان هم به صدا درآورده است. یورونیوز نوشته است اکنون این مفهوم که «عاقبت تایوان، بازتاب وضعیت امروز اوکراین» است، بیش از پیش در این کشور نگرانکننده به نظر میرسد. یکی از روزنامههای مخالف در تایوان، یعنی «یودیان» هشدار داد که اگر تایوان همچنان به آمریکا بچسبد، ممکن است به یک «مهره شطرنج رهاشده» در بازی چین و آمریکا تبدیل شود.
ترامپ: زلنسکی مقصر است نه پوتین
آمریکا و روسیه مذاکرات ریاض را «بسیار مثبت» ارزیابی کرده وگفتهاند راهحل رفتن زلنسکی و اخراج او از قدرت است. ترامپ بعد از نشست ریاض با مقصر معرفی کردن رئیسجمهور اوکراین در شروع این جنگ، و زیر سؤال بردن توانایی و کفایت وی، بر برگزاری انتخابات در کییف تاکید کرد که زلنسکی باید برود. ترامپ با بیان اینکه «شهرهایی در اوکراین مانند غزه هستند که حتی یک ساختمان سالم در آن وجود ندارد»، بار دیگر رئیسجمهوری اوکراین را بیکفایت توصیف کرد و گفت: «زلنسکی نمیداند نیمی از ۳۵۰میلیارد دلاری که به اوکراین دادیم، کجا رفته است. اظهارات او مضحک است و ریاستجمهوری او باعث ادامه جنگ شد.» وزیر خارجه روسیه گفت زلنسکی زیاد حرف میزند و او را برای مذاکره مناسب و مشروع نمیداند.
«ژاکی هاینریش» خبرنگار شبکه فاکسنیوز در پی برگزاری این مذاکرات گفت که مسکو و واشنگتن برنامهای سهمرحلهای ارائه کردهاند که شامل آتشبس، انتخابات در اوکراین و امضای توافق نهائی صلح است. او افزود که مسکو و واشنگتن شرایط برگزاری انتخابات در اوکراین را یکی از شروط مهم روند موفقیتآمیز صلح در اوکراین میدانند. مقامهای روسی پیشتر گفته بودند که اهداف اصلی این مذاکرات شامل «احیای کامل روابط روسیه و آمریکا»، «آمادگی برای مذاکرات احتمالی درباره بحران اوکراین» و «زمینهسازی برای دیداری میان پوتین و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا» است. این مذاکرات حساس پس از تماس تلفنی هفته گذشته بین «دونالد ترامپ» و «ولادیمیر پوتین» رؤسایجمهور آمریکا و روسیه ممکن شد.
اروپا: نباید به آمریکا تکیه کنیم
کنفرانس امنیتی مونیخ و به دنبال آن نشست ریاض بین روسیه و آمریکا مانند پتکی بر سر اروپاییها بود تا آنها متوجه واقعیات جدید سیاست بینالملل شده و خود را با شرایط جدید هماهنگ کنند. بسیاری این دو نشست را «نمایش تحقیر اروپا» و «طلاق سیاسی دو سوی آتلانتیک» دانسته و حتی از «پایان ناتو» سخن گفتهاند. سران و کارشناسان اروپایی هم اعلام کردهاند که زمان سیاست مستقل اروپایی بدون تکیه به آمریکا فرا رسیده است.
در همین راستا و به دنبال برگزاری نشست ریاض، قانونگذاران پارلمان اروپا اعلام کردند که «دیگر نمیتوان به طور کامل به آمریکا اتکا کرد» و خواستار افزایش تواناییهای دفاعی کشورهای اروپایی و حمایت از اوکراین شدند. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، احزاب و فراکسیونهای پارلمان اروپا شامل حزب مردم اروپا، سوسیالیست و دموکراتها و نوگرایان و سبزها سهشنبه در بیانیهای گفتند: «اروپا دیگر نمیتواند در دفاع از منافع و ارزشهای مشترک از جمله تداوم حمایت از تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین به طور کامل به آمریکا اتکا کند. ما باید با این واقعیت جدید روبهرو شده و تلاشهای خود را برای دفاع از امنیت اروپا و اوکراین افزایش داده و بازدارندگیِ قوی و معتبری در برابر هرگونه تهاجم ایجاد کنیم... اتحادیه اروپا باید اطمینان حاصل کند که اوکراین در قویترین موضع نظامی ممکن قرار دارد و باید مصوبه مصادره ۲۱۰میلیارد دلار از داراییهای روسیه در اتحادیه اروپا را فعال کند.»
در این بیانیه آمده است: «نباید هیچ مذاکرهای درباره اوکراین بدون حضور اوکراین و اتحادیه اروپا انجام شود. بدون حضور اتحادیه اروپا نباید هیچ مذاکرهای درباره امنیت اروپا انجام شود.» همزمان با نمایندگان پارلمان اروپا کر استارمر نخستوزیر انگلیس هم اعلام کرد زمان تکیه اروپا به آمریکا تمام شده است.
روزنامه فایننشالتایمز هم در گزاری نوشته است که پیشنهادات دونالد ترامپ خطاب به کییف در زمینه بهرهبرداری از ذخایر معدنی کمیاب اوکراین خشم اروپاییها را برانگیخته است. این کشورها معتقدند که خط و مشی ترامپ شبیه روش استعمارگران و باندهای مافیایی است.
تهران یا مونیخ
روزنامه گاردین هم در مطلبی با اشاره به نبود هیچ هیئتی از کییف در نشست ریاض آن را به کنفرانس مونیخ در سال ۱۹۳۸ تشبیه کرد که در نتیجه تصمیمگیری قدرتهای بزرگ، در نهایت بخشهایی از چکسلواکی به آلمان نازی بخشیده شد. به گزارش ایرنا به نقل از این روزنامه انگلیسی پرشمارگان، در نشست ریاض هیچ اوکراینی و حتی اروپایی حضور نداشت و هنوز هم مشخص نیست که آیا برای نشستهای بعدی جایی برایشان در نظر گرفته شده است یا خیر. آنها اکنون باید از خود بپرسند که آیا همان مزاحمان در آمریکا و روسیه هستند که وزارت امور خارجه آمریکا به آن اشاره کرده است.
گاردین سپس یادآور شده است که این نخستینبار نیست ابرقدرتها در غرب آسیا برای تجزیه یک کشور اروپایی با یکدیگر ملاقات میکنند و در کنفرانس تهران در سال ۱۹۴۳ (1322) نیز سه رهبر از شوروی سابق، آمریکا و بریتانیا در ایران حضور پیدا کردند و خطی بر اروپای شرقی کشیدند. اکنون در ریاض به نظر میرسد ترامپ نقش روزولت (رئیسجمهوری وقت آمریکا در سال ۱۹۴۳) را برعهده خواهد گرفت و پوتین نقش استالین را بازی خواهد کرد. اما دیگر جایی برای جانشین چرچیل نمانده و بریتانیا دور از نشست به رهبران مضطرب اروپایی پیوسته است.
گاردین میافزاید: «هرچند برای اوکراینیها و بسیاری از اروپاییها، ریاض بیشتر از آنکه شبیه تهران باشد، به مونیخ میماند؛ شهری که در سپتامبر ۱۹۳۸ (شهریور 1317) میزبان نشست رهبران بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و آلمان بود و براساس توافقی که به «خیانت مونیخ» شهرت دارد، «کوههای سودت» در چکسلواکی، به آلمان نازی تحت رهبری آدولف هیتلر بخشیده شد. اکنون وضعیت مشابهی در جریان است، روز سهشنبه، هیچ اوکراینی در نشست ریاض حضور نداشت و ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری آن با نگرانی در ترکیه منتظر خبر بود. هرچند وی قرار است ماه آینده به عربستان سفر کند تا از اخبار مطلع شود و اظهارات خود را نیز بر زبان آورد... به نظر میرسید الگوی مشابهی در حال شکلگیری است؛ قدرتهای بزرگ تصمیمها را خواهند گرفت و کشورهای کوچکتر مشتاقانه منتظر پایان نشستها خواهند بود و سپس کییف در تماس با ریاض میفهمد چه شده است.»
پایان ناتو!
«مایکل مالوف»، تحلیلگر پیشین وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) هم با اشاره به تحقیر اروپا در نشست ریاض گفت که برگزاری مذاکرات میان مقامات آمریکا و روسیه در ارتباط با جنگ اوکراین، میتواند پایانی برای سازمان ناتو باشد.
بسته تحریمی اروپا علیه روسیه برای شانزدهمینبار!
خبر دیگر این که اتحادیه اروپا یک روز پس از برگزاری مذاکرات میان واشنگتن و مسکو و کنار گذاشته شدن کییف و بروکسل از این مذاکرات برای شانزدهمینبار روسیه را تحریم کرد. بر اساس گزارشها اتحادیه اروپا با تحریم واردات آلومینیوم اولیه از روسیه و همچنین اِعمال محدودیت بر ۷۳ کشتی نفتی این کشور موسوم به «ناوگان سایه» موافقت کرد. «آندریژ دومانسکی»، وزیر دارایی لهستان که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، تصویب این تحریمها را در سومین سالگرد شروع جنگ اوکراین «ضروری» توصیف کرده است.