kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۵۵۹۶
تاریخ انتشار : ۲۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۷

ایران؛ صدرنشین سرانه کتابخانه‌های عمومی (اخبار ادبی و هنری)

 
 
ایران پس از انقلاب اسلامی با رشد چشمگیر در تعداد کتابخانه‌های عمومی، از ۳۷۳ کتابخانه به نزدیک ۴ هزار باب رسیده و اکنون با بیش از 
۵۲ میلیون نسخه کتاب و ۲.۵ میلیون عضو، رتبه نخست منطقه و جایگاه پنجم آسیا را به خود اختصاص داده و در میان ۲۰ کشور برتر جهان است.
به گزارش فارس، علیرضا مختارپور، رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در جلسه مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور گفت: «در اوایل انقلاب کمتر از ۴۰۰ کتابخانه عمومی داشتیم و در حال حاضر بیش از ۴ هزار کتابخانه عمومی داریم.»
براساس آمار نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در سال ۱۳۵۷ حدود ۳۷۳ کتابخانه عمومی با ۱۲۳ هزار عضو در کشور وجود داشت. این رقم در سال‌های پس از انقلاب به ۳ هزار و ۷۹۸ کتابخانه با بیش از ۲.۵ میلیون عضو افزایش یافته است. از این تعداد، ۲ هزار و ۷۷۸ باب کتابخانه نهادی، ۸۴۸ باب کتابخانه مشارکتی، ۳۵ کتابخانه مستقل و ۱۳۸ سالن مطالعه با بیش از ۷ هزار کتابدار و ۵۲ میلیون نسخه کتاب در سراسر کشور خدمات کتابخانه‌ای ارائه می‌دهند.
این آمار تنها مربوط به کتابخانه‌های عمومی است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز نزدیک به یک هزار کتابخانه ثابت و سیار دارد که در سراسر کشور فعالیت می‌کنند. تعداد این کتابخانه‌ها پس از انقلاب رشد ۱۰ برابری داشته است. همچنین، در حوزه انتشار کتاب‌های کودک و نوجوان، کانون در ۱۵ سال فعالیت پیش از انقلاب ۲۰۰ عنوان کتاب تولید کرده بود که این تعداد پس از انقلاب به بیش از ۳ هزار عنوان 
رسید.
براساس اعلام ترکیه در سال ۲۰۲۳ میلادی، این کشور دارای یک هزار و ۲۹۵ کتابخانه عمومی با مخزن ۲۴ میلیون نسخه کتاب است.تارنمای ایفلا (فدراسیون بین‌المللی انجمن‌ها و مؤسسات کتابداری) تعداد کتابخانه‌های عمومی کشورهای مختلف را منتشر می‌کند. بر اساس این آمار، وضعیت کتابخانه‌های عمومی در کشورهای عراق، عربستان، امارات، مصر، عمان، آلمان، هلند و سوئد برای سال ۲۰۲۳ نیز در دسترس است.
مهدی رمضانی، دبیر سابق نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در این‌باره گفته است: «از لحاظ تعداد کتابخانه‌های عمومی، رتبه اول منطقه و رتبه پنجم آسیا را داریم و در جهان نیز جزو ۲۰ کشور برتر هستیم.» وی همچنین به ایده‌آل تعداد کتابخانه‌های عمومی در کشور اشاره کرد و افزود: «این رقم باید به ۱۴ هزار باب برسد که برای تحقق آن باید تلاش کنیم.»