هیئت تجدیدنظر شورای رقابت:
حضور شرکت کروز در هیئتمدیره ایران خودرو غیرقانونی است
رأی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت بعد از هشت روز منتشر شد که در این مصوبه بر عدم اهلیت و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئتمدیره ایران خودرو تأکید شده است.
به گزارش خبرگزاریها، رأی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت بعد از هشت روز منتشر شد که در این مصوبه بر عدم اهلیت و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئتمدیره ایران خودرو تأکید شده است. بر این اساس هیئت تجدید نظر شورای رقابت، رأی ۵۵۳ شورای رقابت را مبنی بر تخلف حضور کروز در هیئتمدیره ایران خودرو تأیید کرد.
براساس تصمیم هیئت تجدیدنظر شورای رقابت، شرکت کروز با توجه به 1- دسترسی نامحدود شرکت کروز به اطلاعات شرکت ایرانخودرو 2- امکان حضور اعضای هیئتمدیره در کلیه معاونتها و دسترسی به همه گزارشها 3- اطلاع و اشراف نسبت به تصمیمات محرمانه و بلندمدت شرکت از قبیل سند راهبردی شرکت برنامههای بلندمدت برای تولید محصولات 4- اشراف و مدیریت کمیته حسابرسی شرکت و دسترسی نامحدود به کلیه مسائل مالی شرکت 5- دخالت در انتصابات در سطوح مدیریتی شرکت ایرانخودرو و شرکتهای تابعه 6- ایجاد تفاوت و شکل و محتوای قراردادهای منعقده بین شرکت ایرانخودرو و شرکت کروز در مقایسه با سایر قطعهسازان 7- تلاش و بهرهگیری از حضور در هیئتمدیره بهمنظور حذف قطعهسازان رقیب شرکت کروز و ایجاد انحصار در تولید قطعات برای این شرکت 8- تعیین قیمتگذاری قطعات خودرو و تحمیل هزینه بیشتر به ایرانخودرو که باعث افزایش قیمت تمامشده محصولات شرکت ایرانخودرو و اضرار عمومی به مردم و جامعه، تسلط اقتصادی از طریق شرکتهای مورد شکایت، موجب اخلال در رقابت تشخیص داده شد، اهلیت حضور در هیئتمدیره ایران خودرو را ندارد.
گفتنی است با وجود این، با برگزاری مجمع عادی ایران خودرو در 17 بهمن ماه آنهم بهصورت فوقالعاده علاوهبر معرفی اعضای جدید هیئتمدیره، مدیرعامل این گروه صنعتی نیز انتخاب شد اما حالا وضعیت هیئتمدیره ایران خودرو، در بلاتکلیفی قرار خواهد گرفت.
دفاع سازمان بورس از کروز
بلافاصله پس از انتشار رای مذکور، سازمان بورس که به نمایندگی از وزارت اقتصاد، به نوعی مدافع واگذار ایران خودرو به کروز است، واکنش نشان داد.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در این زمینه گفت: مجمع فوقالعاده شرکت ایران خودرو که چهارشنبه ۱۷ بهمن برگزار شد از نظر سازمان بورس قانونی است.
جعفری اظهار کرد: اعتبار رای هیئت تجدید نظر شورای رقابت هنوز توسط سازمان بورس سنجیده نشده، چون تاکنون این نامه فقط در فضای مجازی منتشر شده است.
وی افزود: در صورتیکه که صحت نامه درست باشد، تصمیم نهائی بر عهده هیئتمدیره ایران خودرو است و بررسی ابلاغیه هیئت تجدید نظر شورای رقابت مبنی بر عدم اهلیت شرکت کروز و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئتمدیره ایران خودرو در حیطه کار سازمان بورس نیست.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در ادامه بیان کرد: هیئتمدیره ایران خودرو باید برای صلاحیت کروز و واگذاری یک صندلی دیگر از هیئتمدیره ایران خودرو به کروز تصمیم بگیرند. در صورتی که شرکت ایران خودرو یک نهاد مالی بود، سازمان بورس موظف است به این موضوع ورود کند، اما با توجه به اینکه ایران خودرو یک شرکت تولیدی هست، تصمیمگیری درخصوص اهلیت کروز برای تصدی صندلی مدیریت در حیطه وظایف نظارتی سازمان بورس نیست و این سازمان صرفا بر نحوه و سازوکار برگزاری مجمع از نظر قانونی دخالت میکند.
تناقض اطلاعیه کروز با سازمان بورس
در اتفاقی عجیب و در حالی که مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در اظهارات خود، حضور شرکت کروز را در هیئتمدیره ایران خودرو تأیید کرده بود، شرکت کروز حضور خود در هیئتمدیره این خودروساز را از اساس منکر شد! در اطلاعیه این شرکت آمده است:
١- همانگونه كه در صدر رای ٣٠٥ هیئت تجديدنظر شورای رقابت ملاحظه میشود شركت صنايع توليدی كروز و شركت ايران خودرو تنها طرفين اين دعوی هستند و نه شركت يا شركتهای ثالث ديگر و شركت صنايع توليدی كروز هيچ ميزان سهام و عضو هيات مديرهای در شركت ايران خودرو ندارد و اين رای اصلا قابليت اجرايی ندارد چون شركت كروز طبق اصل استقلال شخصيت حقوقی شركتها از سهامدارانش، نمیتواند تكليفی به ثالث يا ثالثين داشته باشد و لذا اين رای به دليل عدم امكان قابليت اجرا، تكليف مالايطاق محسوب میشود.
٢- از آنجايي كه تصميم ٥٥٣ شورای رقابت كه در رای حاضر تاييد و ابرام گرديده ناظر به فروش سهام توسط شركتهای تدبير سرمايه آراد و پويا نمايان رستا بوده است تا حدی كه از هيات مديره ايران خودرو خارج شوند و با توجه به انتخاب مديران جديد شركت ايران خودرو در مجمع مورخ ١٧ بهمن ماه ١٤٠٣ كه در رسانهها و جرايد و كدال بورس انتشار يافته و نامی از اين دو شركت در بين شركتهای منتخب نيست لذا از اين منظر نيز محملی برای اجرای رای موصوف وجود ندارد و اجرای اين رای غيرقانونی، سالبه به انتفاع موضوع است.