عارف در همایش سالانه وزارت اطلاعات:
مهمترین راهبردمان توسعه سیستمهای دفاع سایبری است
معاون اول رئیسجمهور در سومین همایش ملی سالانه اطلاعات، گفت: برنامه ما این است که شورای عالیای را برای دفاع سایبری به طور کلی ایجاد کنیم، بحثها و جلساتی در این زمینه داشتهایم و بحث را دنبال میکنیم و مهمترین راهبردمان توسعه سیستمهای دفاع سایبری است.
عارف صبح سهشنبه 23 بهمن در سومین همایش ملی سالانه اطلاعات با عنوان «فناوریهای نوظهور و آینده اطلاعات» که با حضور سی موسسه، اندیشکده و پژوهشکده برجسته کشور در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، با تقدیر از حضور پرشور مردم در مراسم جشن پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین تبریک اعیاد شعبانیه گفت: واقعیت این است که در زمینه فناوریهای نوظهور، نوین یا پیشرفته، کارهای برجسته و بسیار خوبی در کشور انجام شده است اما باید کارهای بزرگتری صورت گیرد و برای رسیدن به این پیشرفتها، باید باید انسجام و وحدت بسیاری داشته باشیم که این همدلی در تدوین «سند افتا» به خوبی دیده شد.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه گفت: ما در زمینه فناوریهای نوین، مدتها پیشتاز بودیم اما اکنون از آن پیشتازی فاصله گرفتهایم ولی مسئله آن است که این فاصله را میتوانیم جبران کنیم.
عارف با بیان اینکه پیشتازی در حوزه فناوریهای نوین، هم برای خودمان و هم برای کشورهای اسلامی، همسایه و دوست مزیت است، گفت: ما در این حوزه چهرههای برجسته و امکانات قابل توجهی داریم و باید دوباره به همان جایگاه برگردیم، پیشتازیهایمان را حفظ کرده و ارتقاء دهیم.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با تبریک چهلمین سالگرد تشکیل وزارت اطلاعات گفت: این وزارتخانه و دانشگاه اطلاعات و امنیت ملی که با زحمت زیادی تشکیل شد، فرصت مناسبی را فراهم کردهاند تا به دور از تعصبات تشکیلاتی و با جایگاه والایی که برای این وزارت قائل هستیم، برای ارتقاء این فناوریهای نوظهور در ایران چارهاندیشی کنند.
در جامعه اطلاعاتی با روش حذف و منع جواب نمیگیریم
معاون اول رئیسجمهور در ادامه گفت: خواهشم از جامعه اطلاعاتی این است که ما باید روش حذف را کنار بگذاریم و این بحثی است که ۴۰ سال است آن را بیان میکنم، در جامعه اطلاعاتی و در انقلاب صنعتی چهارم با روش حذف و منع جواب نمیگیریم، ما باید با حضور مثبت و مدیریت صحیح در مسیری که صلاح و خیر جامعه است حرکت کنیم.
وی تصریح کرد: تا سال ۲۰۳۰، بر طبق آمار
۶۰ درصد دادههای جهانی توسط الگوریتمهای هوش مصنوعی پردازش میشود و این در حالی است که ما هنوز نگاهی محدود به این حوزه داریم.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه با اشاره به بازار ۶۵ میلیاردی محاسبات کوانتومی تا سال ۲۰۳۰ گفت: این یک واقعیت است که ما نمیتوانیم به فناوریهای نوظهور ورود پیدا نکنیم ما با نگاه کلاسیک، امنیت نخواهیم داشت.
وی در ادامه با اشاره به اینکه خسارات ناشی از جرایم سایبری تا ۲۰۲۵ به ده و نیم تریلیون دلار خواهد رسید گفت: ما اگر در این فضا به دنبال امنیت هستیم باید کاری بزرگ انجام دهیم.
عارف در بخش دیگری از سخنان خود به مزیتهای ایران در این حوزه و از جمله ظرفیتهای علمی بالای متخصصان ایرانی و وضیعت مناسب در حوزه توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات و امکانات موجود در کشور اشاره کرد و گفت ما باید از این فناوریها در صنایع نفت و گاز، بخش سلامت، کشاورزی و صنایع به خوبی استفاده کنیم و چالشهایی مانند مشکل آب را به خوبی مدیریت کنیم و در بخشهای سلامت و تشخیص بیماریها و داروها و همچنین در توسعه اقتصاد دیجیتال، این فناوریها را به خدمت بگیریم.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه با اشاره به حملات سایبری، گفت: ما نباید از حمله سایبری بهراسیم، ما باید در برابر این حملات قوی باشیم و در چنین همایشهایی بررسی شود که چگونه با آنها برخورد کنیم و مطمئن هستم که با اقدامات منسجم و تقسیم کار ملی میتوانیم از این چالشها عبور کنیم ما در این زمینه هیچ کمبودی نداریم.
وی در این همایش همچنین برحفظ حریم خصوصی افراد جامعه در فضای مجازی تاکید کرده و گفت: حریم خصوصی مسئله مهمی است که گاهی باعث نگرانی هموطنان ما میشود اما ما باید به آنها اطمینان بدهیم که امینت حریم خصوصی و دادههای آنها حفظ میشود و شما متخصصان این همایش باید به ما بگویید که چگونه باید راهبردها را در این مسیر طراحی کنیم.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه با اشاره به اینکه تقویت امنیت سایبری موضوع بسیار مهمی برای کشور است گفت: برنامه ما این است که شورای عالیای را برای دفاع سایبری به طور کلی ایجاد کنیم، بحثها و جلساتی در این زمینه داشتهایم و بحث را دنبال میکنیم و مهمترین راهبردمان توسعه سیستمهای دفاع سایبری است.
وی در ادامه تربیت نیروهای انسانی متخصص، ایجاد مراکز پاسخگویی به حوادث سایبری، سیاستگذاری جامعه و یکپارچه و تدوین راهبرد ملی، سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، تمرکز برفناوریهایی نوین مانند هوش مصنوعی، تدوین دستورالعملهای مسئولانه برای این حوزه و توسعه ابزارهای نظارتی پیشرفته بر مبنای اصول اخلاقی را از دیگر راهبردهای این حوزه عنوان کرد.
معاون اول رئیسجمهور همچنین بر ضرورت تقویت دیپلماسی فناوری در عرصه بینالملل تأکید کرد.
معاون اول رئیسجمهور در جلسهای
درخصوص هوش مصنوعی: پیشرفتهای خوبی در مدت زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم در حوزه هوش مصنوعی شاهد هستیم
عارف صبح سهشنبه در جلسهای درخصوص هوش مصنوعی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دبیر هیئت دولت، رئیس سازمان اداری و استخدامی و مسئولان دستگاههای مرتبط حضور داشتند، با اشاره به برخی چالشها برای ورود فناوری به کشور در گذشته گفت: با راهبردها و حمایتهای کارگشای مقام معظم رهبری درخصوص اولویت و ضرورت ورود فناوریهای نوین به کشور و تبع آن در سند چشمانداز دیگر چالشی برای ورود فناوری به کشور نداشتیم.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: با تلاش دانشگاهیان و به ویژه فرهنگستان علوم در راستای تدوین اسناد و مقالات برای ضرورت، اهمیت و اولویت هوش مصنوعی این موضوع مبنای تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت که این شورا بر اساس تجارب موفق گذشته همانند نانو و سایبر بر ضرورت کار ستادی و تشکیل یک شورای عالی در حوزه هوش مصنوعی، تمرکز، برنامهریزی و اقدام کرد که در این راستا مصوبه مهمی به تصویب اعضای شورا درخصوص تشکیل شورای راهبری هوش مصنوعی رسید و تصمیمگیری کلان در زمینه هوش مصنوعی در شورای عالی انقلاب فرهنگی و نهادهای ذیربط بموقع انجام شد و همه اعضا بر تشکیل یک مرکزیتی مقتدر برای پیگیری امور مربوط به آن تأکید اساسی داشتهاند.
عارف تاکید کرد: هوش مصنوعی ضرورتی است که در سالیان آینده تمام ابعاد زندگی مردم و دولتها را دربرمیگیرد و درآینده بخشی وجود نخواهد داشت که به هوش مصنوعی متکی نباشد.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به پیگیریهای مکرر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور و برگزاری جلسات منظم و مکرر برای تمرکز بر هوش مصنوعی خاطرنشان کرد: با انسجام، انگیزه و نشاط معاونت علمی و فناوری و سایر دستگاهها پیشرفتهای خوبی در مدت زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم در حوزه هوش مصنوعی شاهد هستیم.
وی ادامه داد: هرگونه هزینه بر روی هوش مصنوعی سرمایهگذاری برای آینده کشور است و در کنار تشکیل شورای راهبری هوش مصنوعی، لزوم ایجاد یک مرکز برای میدانداری و اجرائی این حوزه به ویژه در حوزه تسهیلگری در کنار سیاستگذاریها دیده شده است که باید هرچه سریعتر درخصوص ایجاد یک سازمان و یا ستاد در کنار شورای راهبری تصمیمگیری شود.
عارف با اشاره به فرآیندهای قانونی تشکیل شورا و یا سازمان هوش مصنوعی در کشور خاطرنشان کرد: موفقیتهای کشور در حوزه نانو و سایبر مرهون اجماع بود و امروز درخصوص هوش مصنوعی نیز راهی جز اجماع و بهرهگیری و اجرای نظرات همه دستگاهها و بخشها را نداریم.
معاون اول رئیسجمهور ضرورت ایجاد یک تشکیلات پویا و فعال در حوزه امور اجرائی هوش مصنوعی با یک مسئول مشخص و پاسخگو و ترکیبی از متخصصین دانشگاهی، بخش خصوصی و حضور وزارتخانههای امر در سطوح عالی و برجسته را خاطرنشان ساخت و تأکید کرد: باید امور مربوط به هوش مصنوعی در یک فضای فنی و تخصصی پیگیری شود.
معاون اول رئیسجمهور تأکید کرد: در یک هماهنگی و تقسیم کار ملی وظیفه هر وزارتخانه در حوزه هوش مصنوعی مشخص شود و کار اصلی این ستاد تسهیلگری و حمایت و تخصیص اعتبارات و حمایتهای مالی به نقشآفرینان حوزه هوش مصنوعی است و در کنار آن این ستاد باید نقشی مهم و جدی برای نظارت بر اجرائی شدن برنامههای خود و شورای عالی راهبری داشته باشد.
وی در ابتدای سخنان خود با قدردانی از حضور پرشور مردم در راهپیمایی و جشن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تأکید کرد: حضور مردم در صحنه با وجود مشکلات و گرفتاریها، تعهد و بار مسئولیت همه ارکان کشور را برای خدمترسانی به مردم سنگینتر کرد که اینچنین پای انقلاب خود با همه فراز و نشیبها ایستادهاند که امیدواریم توفیق خدمترسانی به این مردم شریف را داشته باشیم.
سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این جلسه با اشاره به اقدامات این وزارتخانه در تقسیم کار ملی در حوزه هوش مصنوعی گفت: در وزارت ارتباطات جلساتی با حضور همه ذینفعان درخصوص زیرساختهای حکمرانی هوش مصنوعی، آموزش و پژوهش، زیرساخت داده و پردازش، تولید و توسعه محصولات فناورانه، توسعه بازار در زیست بوم هوش مصنوعی و ترویج و فرهنگسازی در این حوزه برگزار شده است.
همچنین در این جلسه گزارشی از برگزاری جلسات منظم درخصوص بررسی تشکیل شورای راهبری هوش مصنوعی و همچنین ستاد یا مرکز هوش مصنوعی ارائه شود.