در جلسه عصر دیروز مجمع فوقالعاده
اعضای هیئتمدیره جدید ایران خودرو انتخاب شدند
مجمع فوقالعاده ایران خودرو که قرار بود صبح دیروز تشکیل جلسه دهد بالاخره در عصر روز گذشته تشکیل جلسه داد و اعضای هیئتمدیره جدید انتخاب شدند.
مجمع فوق العاده ایران خودرو صبح دیروز و البته طبق قرار قبلی آغاز به کار کرد و اغلب سهامداران خرد نیز با حضور در محل برگزاری این مجمع منتظر شروع دستورکار جلسه بودند. با این حال مجمع مذکور با صدور رأی شورای رقابت بر عدم اهلیت شرکت کروز برای حضور در هیئتمدیره ایران خودرو، لغو شد.
با اینحال ساعت 18 و 29 دقیقه دیروز خبرگزاری ایرنا گزارش داد: مجمع عمومی شرکت ایران خودرو در حالی از ساعت ۹ صبح دیروز- چهارشنبه ۱۷ بهمن ماه- با حضور سهامداران بخش خصوصی و دولتی با وجود جوسازیها آغاز شد که تا حوالی ساعت ۱۶ برگزاری یا بینتیجه بودن آن با چالشهای رخ داده بین سهامداران، درهالهای از ابهام قرار داشت.
این مجمع از صبح دیروز با حضور سهامداران از جمله دولت (صندوقهای بازنشستگی، سازمان گسترش و بانکها) و سهامداران خصوصی (شرکت کروز و شرکای آن) در سالن جلسات ساپکو آغاز شد.
با گذشت چندین ساعت از شروع جلسه و در عین حال رسمیت نیافتن آن، صاحبان سهام که اغلب سهامداران حقیقی بودند، خواستار دخالت سازمان بورس در برگزار نشدن جلسه شدند زیرا معتقد بودند از آنجا که مجوز برگزاری مجمع از سوی بورس صادر شده، نماینده بورس نیز باید به موضوع ورود کند. موضوعی که سرانجام حوالی ساعت ۱۵ واکنش بورس را در پی داشت و ولیالله جعفری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: «نماینده سازمان بورس از ساعت ۷ صبح تا هم اکنون با اعضای هیئتمدیره و مدیران شرکت ایران خودرو و سهامداران عمده در جلسه پیشمجمع هستند. هیئتمدیره شرکت باید تکلیف مجمع را مشخص نماید.»
حدود ساعت ۱۵ اعلام شد که جلسه مجمع عمومی برگزار میشود و از صاحبان سهام خواسته شد که در جلسه حضور یابند و شمارش سهامداران برای رسمیت یافتن جلسه آغاز شد و در نهایت با ۵۰.۱۱ درصد سهامداران این جلسه رسمیت یافت.
حدود ساعت ۱۶ آغاز رأیگیری برای انتخاب رئیس مجمع و اعضای هیئتمدیره بود و در نهایت حامد نائیجی رئیس مجمع؛ یوسف الهی شکیب و علی حبیبی ناظران اول و دوم و جمشید ایمانی دبیر مجمع انتخاب شدند.
در همین حال که انتخابات هیئتمدیره مجمع در حال برگزاری بود، ایران خودرو روی کدال یک دست خط با دو امضا منتشر کرد که در آن اعلام شده بود که مجمع به حدنصاب نرسید و همزمان پخش زنده هم از بستر اینترنت قطع شد.
انتخاب هیئتمدیره
دقایقی بعد سیستمها و میکروفنها جلسه قطع شد تا مانع دیگری در برگزاری مجمع ایجاد شد که در این زمان ناظر مجمع تذکر داد تا سیستمها دوباره وصل شود که دستاندرکاران سالن میکروفنها را مجدد فعال کردند. این اقدامات سبب شد تا برخی از سهامداران حقیقی اقدام به پخش زنده جلسه مجمع عمومی از شبکه اجتماعی اینستاگرام کنند.
با اعلام نامزدهای عضویت در هیئتمدیره و توزیع برگههای رأیگیری بین سهامداران دارای حق رأی، دیگر مجمع به لحظات نهائی و حساس خود نزدیک شد شرکت خدمات گستر صبا انرژی؛ سرمایه گنجینه ایرانیان؛ بهینه سازان بهمن؛ اعتبار آفرین؛ مدیریت سرمایهگذاری ملی ایران پنج نامزد عضویت در هیئت مدیره بودند.
پس از اظهارات اعضای هیئترئیسه مجمع عمومی، اسامی نامزدهای عضویت در هیئترئیسه ایران خودرو روی مانیتور سالن نقش بست و رأیگیری از سهامداران دارای حق رای آغاز شد.
در هنگام رأیگیری ۵۱ و 79 صدم درصد سهامداران در مجمع حضور داشتند؛ این در حالی بود که همزمان با رأیگیری، برخی در فضای مجازی از به حدنصاب نرسیدن مجمع خبر میدادند.
پس از شمارش آرا، سر انجام رئیس مجمع ساعت 18:30 دقیقه اعلام کرد که همین پنج شخصیت حقوقی به عضویت هیئت مدیره شرکت ایران خودرو میرسند و به این ترتیب بزرگترین خصوصیسازی در مدیریت بزرگترین خودروسازی کشور پس از دو دهه تحقق یافت.
رأی شورای رقابت به نفع ایران خودرو
لازم به ذکر است که شورای رقابت در اسفند ۱۴۰۱، پیرو شکایت ایرانخودرو از شرکت کروز با موضوع عضویت شرکتهای قطعهسازی در هیئتمدیره ایرانخودرو (که دو زیرمجموعه از شرکت کروز شامل شرکت تدبیر سرمایه آراد و پویا نمایان رستا در هیئتمدیره ایرانخودرو هستند) با توجه به آثاری که اینگونه سهامداری در ایجاد اخلال در رقابت در حوزه تأمین قطعات دارد، اعلام کرد که عضویت یک قطعهساز در هیئتمدیره ایرانخودرو به معنای دسترسی به تمام اطلاعات شرکت بالادستی (خودروساز) است و رانت اطلاعات برای شرکت قطعهسازی کروز و زیرمجموعه آن را مهیا میسازد.
در نتیجه، شورای رقابت، بر اساس فصل نهم قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، دستور به واگذاری سهام شرکت ایرانخودرو توسط سهامداران مزبور صادر کرد تا حدی که دیگر عضو هیئتمدیره نداشته باشند.
پس از صدور رأی اولیه، شرکت کروز به رأی صادره اعتراض کرد و توانست در هیئت تجدیدنظر شورای رقابت، رأی را به نفع خود تغییر دهد. پس از این تغییر رأی، ایرانخودرو اعتراض خود را به دیوان عدالت اداری برد و دیوان پس از بررسی، حکم بر لزوم بررسی مجدد پرونده توسط هیئت تجدیدنظر صادر کرد و به این هیئت دو ماه مهلت داد تا رأی جدیدی صادر کند.
در نهایت نیز روز دوشنبه ۱۵ بهمن ماه رأی شورای رقابت مبنی بر عدم اهلیت شرکت کروز و غیرقانونی بودن حضور این شرکت در هیئتمدیره ایرانخودرو صادر شد که البته همانطور که ذکر شد این مصوبه هنوز به صورت رسمی ابلاغ نشده است.
نامه قوه قضائیه درباره کروز
به گزارش خبرگزاری فارس؛ روز دوشنبه، غلامعباس ترکی؛ معاون حقوق عامه و پیگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور در نامهای به سید محمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بود که روند واگذاری سهام شرکت ایران خودرو با ابهاماتی همراه است و تا زمان قطعیت ابلاغ و اجرای رأی قطعی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت از واگذاری سهام شرکت یاد شده و هرگونه اقدام دیگر که شائبه احتمال تضییع حقوق دولتی و عمومی و دیگر اشخاص را فراهم میسازد خودداری شود.
هیئت تجدیدنظر شورای رقابت نیز صبح دیروز رأی خود مبنی بر غیرقانونی بودن حضور کروز در هیئتمدیره ایرانخودرو را صادر کرد. در این مصوبه تأکید بر عدماهلیت شرکت کروز و غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در هیئتمدیره ایرانخودرو شده است.
فرشاد مقیمی؛ رئیس سازمان ایدرو هم پیرو نامه برگزاری این مجمع تا مهیا شدن شرایط را لغو کرده است. او در این نامه با اشاره به اجرای ماده ۴ دستورالعمل نظارت و پیگیری حقوق عامه تأکید کرده بود که «از هرگونه اقدام که شائبه تضییع حقوق دولتی و عمومی و دیگر اشخاص را ایجاد کند، باید پیش از ابلاغ و اجرای رأی قطعی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت خودداری شود. ارسال این دستور بهمنظور رعایت این موازین از سوی سهامداران مورد توجه قرار گیرد.»
غلامعباس ترکی؛ معاون حقوق عامه و پیگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور هم در نامهای جدید خطاب به وزیر صمت، برگزاری مجمع ایرانخودرو را بلامانع دانست.