kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۴۷۱۷
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۰۷

حسرت اوکراین از تعطیلی توان اتمی‌اش زلنسکی: کارمان احمقانه بود

 
 
رئیس‌جمهور اوکراین با اشاره به امضای تفاهم‌نامه «بوداپست» که به دست کشیدن این کشور از توانایی‌های اتمی‌اش منجر شد، گفت کاش این «کار احمقانه» را نکرده بودند.
جنگ اوکراین همچنان علی‌رغم وعده‌های ترامپ برای پایان دادن به آن ادامه دارد. بر اساس گزارش منابع غربی علی‌رغم لفاظی‌های ترامپ‌، زلنسکی و پوتین هنوز آمادگی نشستن پشت میز مذاکره را ندارند از سوی دیگر گزارش‌ها از پیشروی ارتش روسیه در دونتسک حکایت دارد و وزارت دفاع روسیه در این زمینه اعلام کرد با تصرف شهر «ولیکایا نووسلکا» از سوی نیروهای روسی آخرین دژ کیف در جنوب دونتسک نیز سقوط کرد. در اوایل هفته گذشته، وزارت دفاع روسیه گزارش داد که نیروهای روسی با نفوذ به موقعیت دفاعی اوکراین در خود این شهر، حمله به این سنگر را آغاز کرده‌اند. این وزارتخانه همچنین ویدیویی را منتشر کرد که نشان می‌دهد نیروهای روسی با پشتیبانی پهپادها و توپخانه‌ها به «ولیکایا نووسلکا» حمله‌ور می‌شوند و پرچم روسیه را بر فراز ساختمانی در مرکز شهر برافراشته می‌کنند. نیروهای روسیه از زمان تصرف شهر استراتژیک «آودیوکا» در فوریه ۲۰۲۴ (اسفند 1402) در دونباس در فاز حمله بوده‌اند. به گفته ژنرال «والری گراسیموف» رئیس ستاد کل روسیه، آنها به طور پیوسته در حال پیشروی بوده و نیروهای اوکراینی را از تقریبا ۲۰۰ شهرک در سال گذشته عقب رانده‌اند.
حسرت زلنسکی
در حالی که اوکراین روزی نیست که سرزمین‌های خود را از دست ندهد زلنسکی در مصاحبه‌ای بار دیگر از این که کشورش سال 2008 از سلاح‌های اتمی خود دست کشید ابراز ناراحتی کرد. زلنسکی در جریان یک مصاحبه مطبوعاتی اظهار کرد: ما نیازی به از دست دادن سلاح‌های اتمی نداشتیم و انجام این اقدام، کاری کاملاً احمقانه، غیرمنطقی و بسیار غیرمسئولانه بود. به گزارش تارنمای« اوکراین اینفو»، رئیس‌جمهور اوکراین در ادامه تاکید کرد: اگر قرار بود من سلاح‌های اتمی اوکراین را مبادله کنم، فقط در صورتی دست به این اقدام می‌زدم که در ازای آن تضمین تجهیز یک ارتش قوی و پیوستن به یک پیمان امنیتی قدرتمند را دریافت می‌کردم که بتواند هر مهاجمی را صرف نظر از میزان بزرگی ارتش و میزان قدرت نظامی‌ آن از تجاوز به اوکراین برحذر بدارد. زلنسکی با بیان اینکه در زمان امضای تفاهم‌نامه بوداپست سیاستمداران آمریکایی و روسی متحد شده بودند تا اوکراین را مجبور به دست کشیدن از سلاح‌های اتمی خود کنند، تاکید کرد: حتی اگر در آن زمان ما چاره‌ای جز تن دادن به امضای این تفاهم‌نامه نداشتیم، باید این کار را در ازای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی انجام می‌دادیم زیرا پیوستن به ناتو تنها راهی بود که می‌توانست برای ما تضمین‌های امنیتی واقعی فراهم کند. به گزارش ایرنا، تفاهم‌نامه بوداپست در سال ۱۹۹۴ امضا شد و مطابق آن اوکراین که یکی از چهار جمهوری شوروی سابق دارای سلاح اتمی بود، از زرادخانه اتمی خود صرفنظر کرد. روسیه، آمریکا و انگلیس این تفاهم‌نامه را امضا کرده‌اند و کشورهای ضامن اجرای آن محسوب می‌شوند. از جمله مفاد این سند دفاع از تمامیت ارضی اوکراین در صورت لزوم است. پارلمان اوکراین روز سوم فوریه سال ۱۹۹۴ (14 بهمن 1372) به طور مشروط موافقت خود را با تبدیل شدن اوکراین به یک کشور عاری از سلاح هسته‌ای اعلام کرده بود.
دیدار با ماکرون
امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه هم در دیدار با ولودیمیر زلنسکی با او درباره همکاری‌های امنیتی گفت‌وگو و بر حمایت بیشتر پاریس از این کشور تاکید کرد. به گزارش تارنمای «اوکراین اینفو»‌، در این دیدار که در شهر کراکوف لهستان برگزار شد، طرفین درباره همکاری‌های امنیتی و طرح‌های احتمالی برای تضمین‌های امنیتی برای اوکراین و کل اروپا به رایزنی پرداختند. در همین ارتباط زلنسکی پس از دیدار با رئیس‌جمهور فرانسه در پیامی در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: با ماکرون ملاقاتی داشتم تا در مورد حمایت بیشتر از اوکراین صحبت کنم.رئیس‌جمهور اوکراین در ادامه با بیان اینکه ما در روند مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه اروپا روی حمایت پاریس حساب می‌کنیم، اظهار کرد: من از فرانسه به خاطر حمایت ثابت و تزلزل‌ناپذیرش از اوکراین در مسیر رسیدن به صلح عادلانه و پایدار تشکر می‌کنم. اعلان حمایت ماکرون از اوکراین در حالی است که رسانه‌های غربی خود اذعان دارند که بدون حمایت آمریکا از کیف این کشور در سال جاری میلادی در جنگ با روسیه شکست خواهد خورد.