اصلاحات متکی بر اصول در ورزش(نکته ورزشی)
سید سعید مدنی
برای اینکه ورزش ما از وضعیتی که سالهاست در آن منجمد شده خارج شود و مرحله نوینی را در حیات تقریبا یک قرنی خود آغاز کند و مسیر پیشرفت و قویتر شدن را در پیش بگیرد، اولا باید از کارهای تکراری و بیثمر و حرفهای کلیشهای و بدون عمل دست برداشت و ثانیا به اصول ثابت شده و روشهای مثبت تجربه شده روی آورد.
به کرات از سوی اهالی فن و کارشناسان گفته و تذکر داده شده که ورزش ایران- که خوشبختانه هم از حیث نیروی انسانی غنی است و هم از نظر داشتههای مادی و شرایط جغرافیایی و اقلیمی وضعیت مساعدی دارد- لایق خیلی بیشتر و بالاتر از جایگاهی است که اکنون در آن قرار گرفته اما با این نحوه مدیریت و اعمال این روشها و رفتارها، چیزی بیش از این عاید ورزش ما نخواهد شد و توان بالقوه آن هرگز عینیت نخواهد یافت و به فعل درنخواهد آمد. این ورزش، سخت محتاج تحول است و استعداد بهتر شدن را هم دارد. برای ایجاد تحول باید دست به اصلاحات به معنی واقعی زد. همانطور که بالاتر گفته شد، اصلاحات با شعار و ادا اتفاق نخواهد افتاد. باید از راهش وارد شویم و «اصولی» را که به اصلاحات منجر میشود در نظر بگیریم و در عمل و اجرا محکم و با قاطعیت پای آنها بایستیم.
خوشبختانه مدیریت جدید ورزش از ابتدای کار خود درباره ایجاد اصلاحات و تحول سخن گفته و نیز از اینکه در این باره عزم راسخ داشته و در برابر موانع و مانعتراشان کوتاه نخواهد آمد و قصد سمزدایی و مبارزه بیامان با فساد و عواملی را دارد که محیط پاک ورزش را به دلایل و انحای مختلف به ناپاکی و پلشتی آلوده میکنند. و اینها همه یعنی اینکه ایشان میداند کجا آمده و در چه میدان و فضائی قدم گذاشته و چه اولویتهایی باید در سرلیست برنامهها قرار بگیرد. مرحله اول یعنی «تعیین نقشه راه و خط و نشان کشیدن»، درست و امیدوارکننده و نویدبخش است. میماند ورود به مرحله بعدی که «اقدام و عمل» است.
اهالی ورزش و کسانی که از تجربه بالاتری برخوردارند و عمری را در ورزش سپری کردهاند، خوب میدانند که غالب مسئولان در دورهها و مقاطع مختلف تا اینجای کار یعنی مرحله اول و حرف زدن و شعار دادن و خط و نشان کشیدن و وعدههای نویدبخش دادن، تقریبا خوب و امیدبخش ظاهر شدهاند و در این باره
کم و کاستی ندارند اما آنچه باز تقریبا همگی در آن مشترک هستند- و البته تجربه مثبت و نویدبخشی نیست- آن است که هیچکدام در بعد وفا به عهد و تحقق وعدهها موفق نبوده و نتوانستهاند به آنچه گفته و شعارش را داده بودند، عمل کنند!
اکنون این سؤال لاجرم مطرح میشود که این اتفاق مکرر درباره وزیر فعلی ورزش هم تکرار خواهد شد یا این بار داستان فرق میکند و قرار است شعارها عملی و وعدهها متحقق شود؟ برای یافتن پاسخ دقیق این سؤال باید کمی صبر کرد، چرا که در آینده نزدیک مشخص خواهد شد که ایجاد تحول در ورزش جدی است یا اینکه نه، قرار است در برهمین پاشنهای که هست بچرخد. خیلی زود روشن میشود که آیا اراده و عزم مسئولان برای اصلاح وضع ورزش و کاستن از معایب و افزودن بر نقاط قوت، راسخ است یا اینکه طبق معمول و روال، زور جریانات فرصتطلب رخنه کرده بر اراده مسئولان خواهد چربید و آنها چون سایر همپیالگیهای خود در عرصههای مختلف (اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و...) اجازه انجام کوچکترین اقدامی را که با منافع نامشروعشان سازگاری ندارد، نخواهند داد، چنانکه تاکنون ندادهاند و هر کار و برنامه و سیاستی را که قرار بوده به نفع ورزش و سروسامان یافتن بخشی از آن به کار بسته شود، با شامورتی بازی و به لطائفالحیل عملا به نفع خودشان و به ضرر ورزش اجرا کردهاند. مثال زنده و نمونه خیلی ملموس آن، ماجرای واگذاری دو باشگاه پرطرفدار ورزش کشورمان است که حال و روز آنها بر همگان روشن است و ما نیز در چند شماره اخیر مجله به آن پرداختهایم.
به هر حال پاسخ این سؤال هر چه میخواهد باشد، باز تکرار میکنیم برای اینکه ورزش در مسیر اصلاح و تحول و قویتر شدن حرکت کند و بتواند نقش مثبت خود- مثل افتخارآفرینی و شاد کردن دل مردم، ارتقای روحیه ملی و کمک به وحدت و همبستگی اجتماعی و...- را ایفا کند، باید روشهای موجود و ناکارآمد رایج را اصلاح کرد و به «اصول» اصلاحگرانه و تحولآفرین روی آورد، اصولی مثل آینده نگری و برنامهریزی (چیزی که تقریبا در ورزش ما هرگز وجود نداشته)، اصلاح مکانیزم جذب و دفع (پس زدن عناصر فرصتطلب، آویزان و منفعتجو و به میدان فراخواندن شخصیتهای محترم، کاربلد، متخصص، عاشق خدمت و...)، قانونگرایی و حاکم بودن حساب وکتاب و ضابطه بر امور (چنانکه شخص وزیر محترم در دو، سه جلسه اخیر برآن تاکید کرده، از جمله: «من با قانون، رفیق هستم» و...). چون نیک بنگریم و تحلیلی علمی و واقعگرایانه از وضعیت ورزش به دست دهیم، خواهیم دید که یکی از آفات بزرگ و سدهای سکندر پیش روی ورزش، عمل نکردن به اصول و ضوابط و تجربیاتی است که بارها و در موارد مختلف و در کشورهای گوناگون و... کارآیی و بازدهی مثبت خود را ثابت و با دفع عناصر مخل و جریانات انگل و مزاحم، راه را برای اصلاح و تحول و پیشرفت ورزش هموار کردهاند...