اوکراین روزی 304 متر از سرزمینهایش را از دست میدهد
اوکراین در بحبوحه افزایش درگیریهای موشکی خود با روسیه، از پیشروی گسترده نیروهای روسی در خاک خود خبر داده و اعلام کرد روزانه بیش از 300 متر از خاک خود را از دست میدهد.
جنگ اوکراین این روزها در عرصه سیاسی و نظامی بار دیگر به موضوع رایزنی رسانهها و مقامات غربی تبدیل شده است. در عرصه میدانی شکستهای سنگین ارتش اوکراین در کورسک و دونتسک تقریباً همه را به این نتیجه رسانده است که امیدی به پیروزی کیف نیست لذا شرایط را باید برای مذاکرات سیاسی فراهم کرد، پیروزی ترامپ و تعهد وی به قطع کمکهای مالی اروپا را در این زمینه مصممتر کرده است. از سوی دیگر مجوز بایدن به زلنسکی برای هدف قرار دادن عمق خاک روسیه با موشکهای آمریکایی نیز مزید بر علت شده است تا روسیه شدت حملات هوائی و زمینی خود را به خاک روسیه تشدید کند. روز پنجشنبه بود که پوتین از حمله سنگین موشکی روسیه به شهر دنپیرو با موشک قدرتمند هایپرسونیک «اورشینک» خبر داد. رئیسجمهور روسیه اعلام کرده است که این حملات ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر پیشرویهای گسترده نیروهای روسیه در منطقه دونتسک نیز دولت اوکراین را به شدت نگران کرده است. روزی نیست که وزارت دفاع روسیه از تصرف شهر یا شهرکی در این منطقه خبر ندهد. به گزارش فارس اوکراین روز جمعه اعلام کرد که نیروهای روسیه تقریباً روزانه ۱۰۰۰ پا (حدود ۳۰۴ متر) را در شرق این کشور پیش میروند. به اذعان مقامات نظامی اوکراین؛ نیروهای روسی روزانه 200-300 متر در نزدیکی «کوراخوف» در شرق دونتسک پیشروی میکنند. همزمان با انتشار این گزارشها درباره پیشروی گسترده ارتش روسیه در دونتسک «کیف» و اعضای ناتو در روز سهشنبه در بروکسل گرد هم میآیند تا در مورد وضعیت جدید جنگ در اوکراین بحث و گفتوگو کنند. علاوهبر این، با تشدید تنشها، مقامات اوکراینی از احتمال حمله روسیه به ساختمانهای دولتی این کشور در کیف ابراز نگرانی کردهاند. در همین راستا روز جمعه جلسه پارلمان اوکراین از بیم حملات موشکی روسیه لغو شد.
قمار غرب از سر استیصال
همزمان نشریه نشنال اینترست هم در مطلبی، تصمیم «جو بایدن» در آخرین روزهای باقیمانده از دولتش را بر عزم مسکو در جبهه جنگ بیاثر دانست و آن را قمار غرب از سر نومیدی برای جلوگیری از پیشروی روسیه در خاک اوکراین توصیف کرد. در بخشی از گزارش نشنال اینترست آمده است: تاکنون هیچ یک از مقامات دولت بایدن و پنتاگون اظهارنظر روشنی در مورد چرایی ارائه چنینی مجوزی ارائه نکردهاند. اینکه چرا تنها دو ماه مانده تا آمدن دولت ترامپ و تلاش برای دستیابی به توافق صلح در اوکراین، استفاده از موشکهای اتکمز برای حمله به داخل خاک روسیه را دادهاند؟ در اغلب گزارشها تنها دلیل این امر واکنش به ادعای حضور نیروهای کره شمالی در جنگ روسیه مقابل اوکراین برای بازپس گیری منطقه کورسک عنوان شده است.
اما از دیدگاه نگارنده مطلب نشنال اینترست، دلیل اصلی مجوز استفاده از موشکهای (ATACM) برای حمله به خاک روسیه، وخامت وضعیت جبهههای اوکراین است. نویسنده معتقد است: شاهد بودیم که تنها اندکی پس از اعلام تصمیم بایدن، روسیه بزرگترین حمله هوائی خود را در چند ماه اخیر علیه اوکراین انجام داد و پستهای انرژی هستهای و زیرساختهای انرژی اوکراین را هدف قرار داد.مسکو تلویحا اعلام کرده است که میتواند در زمستان امسال شبکه انرژی اوکراین را از کار بیندازد؛ اقدامی که نه تنها پیامدهای انسانی خواهد داشت، بلکه فروپاشی ارتش اوکراین را نیز سرعت میبخشد. به گزارش ایرنا از همین رو، نویسنده استدلال میکند که مجوز استفاده از موشکهای (ATACM) آمریکایی تنها یک واکنش ضعیف است و هیچ دلیل محکمی وجود ندارد که استفاده از این موشکها بتواند تاثیری جدی بر روند جنگ داشته باشد. براساس اعلام منابع آگاه، اوکراین در حال حاضر تنها نزدیک به ۵۰ موشک از این نوع دارد و پس از شلیک آنها، بار دیگر در مسیر شکست قرار میگیرد و روسیه خشمگینتر، سرسختتر و انتقامجوتر از قبل خواهد بود. این مطلب میافزاید: حملات دوربرد تنها قمار غرب از سر ناامیدی است که با هدف جلوگیری از رسیدن روسیه به اهدافش پیش از آغاز مذاکراتی صورت میگیرد که ممکن است در نتیجه آن، کیف برای تسلیم ۲۰ درصد از قلمرو خود تحت فشار قرار گیرد. بنابراین، زمان و شکل مجوز استفاده از موشکهای اتکمز نمیتواند واقعیتهای اساسی میدان جنگ را تغییر دهد. اما یک پیامد این تصمیم را نمیتوان دستکم گرفت و آن خطر تشدید بیش از حد است که میتواند ناتو را به جنگی هستهای مقابل روسیه بکشاند. هرچند نویسنده در ادامه ابراز امیدواری کرده است که با وجود عواقب تنشزای این مجوز، کیف حق استفاده از این موشکها را برای یک حمله غافلگیرکننده بزرگ ندارد. علاوهبر این، از آنجا که روسیه در حال پیروزی در جنگ جاری است، بعید است استفاده از تسلیحات اتمی را برای مقابله با تصمیم غرب در نظر بگیرد.