kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۷۵۶۵
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۳
ریزش شاخص کل علی‌رغم وعده‌های وزیر اقتصاد

رشد دلار نیما هم حال بورس را خوب نکرد

 
 
 
درحالی بازار سرمایه همچنان با ریزش همراه است که مطابق میل فعالان بورسی همچنان شاهد افزایش دلار نیما و عبور این نرخ از 48 هزار تومان هستیم؛ اما حال بازار سرمایه خوب نیست.
در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، شاخص بورس با افت 24 هزار و 773 واحدی در ارتفاع دو میلیون و 89هزار و 934 واحد قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ریزش شاخص بورس درحالی همچنان ادامه دارد و صدای بورسی‌ها را در آورده که قیمت ارز نیمایی مطابق میل فعالان بازار سرمایه همچنان ادامه دارد و دیروز دلار نیما از 48 هزار تومان هم عبور کرد.
تابلوی بازار سرمایه درحالی همچنان قرمز است که فعالان بورسی از هفته‌های قبل به تغییرات وزارت اقتصاد و سازمان بورس خوش‌بین بوده و معتقد بودند رشد دلار نیما می‌تواند کمک زیادی به بهبود وضعیت شرکت‌های بورسی کند. اما وضعیت موجود بازار سرمایه حتی صدای مدافعان این طرح را هم در آورده و اصطلاحا می‌گویند هنوز رئیس بورس کت خود را در نیاورده است!
هرچند بورسی‌ها افزایش حاشیه سود شرکت‌های بورسی را از فواید نزدیک شدن فاصله نرخ دلار آزاد و نیما می‌دانند اما معتقدند که کاهش فاصله این دو نرخ در کنار اقدامات دیگر، می‌تواند موجب رشد بازار شود.
برخی از بورسی‌ها از پایان ماه عسل «صیدی» رئیس سازمان بورس می‌گویند و برخی دیگر به کنایه به ماجرای کت آقای رئیس اشاره می‌کنند؛ اما اکثرا معتقدند سازمان بورس دراین مدت کاری جز تغییر دامنه نوسان انجام نداده است.
افزایش نرخ بازدهی اوراق اخزا (این اوراق دارای بازده مشخص و ثابتی هستند و توسط دولت منتشر می‌شوند) در بازار معاملات ثانویه یکی از عواملی است که این روزها وضعیت بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده، است.
هم اکنون میانگین نرخ اخزا به 32 نیز درصد رسیده است که مهم‌ترین اثر این افزایش‌‌‌ها مثبت شدن نرخ بهره‌‌ حقیقی بدون ریسک می‌باشد.
بر اساس این گزارش، افزایش نرخ بازدهی این اوراق، یکی از عواملی است که بر سایر بازارهای موازی همچون بازار سهام اثر منفی دارد و از جذابیت‌های این بازارها می‌کاهد. همان‌طور که بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل مهم ریزش بازار سرمایه در ماه‌های گذشته را افزایش نرخ سود اوراق اخزا عنوان می‌کنند.
همچنین دیگر تاییدی بر ادعای بالا، رشد شاخص کل به واسطه کاهش نرخ سود این اوراق است. بررسی روند شاخص بورس در هفته‌های گذشته، نشان می‌دهد شاخص کل به دنبال کاهش میانگین نرخ سود اوراق اخزا از نقطه حداکثری 37 درصد به حدود 30 درصد، توانست کندل‌های صعودی را به ثبت رساند.
لازم به ذکر است، فروش اوراق از دو جهت بر بازار سهام اثرگذار است و منجر به تعمیق رکود در این بازار می‌شود.
 اولین مسیری که این رکود را تعمیق می‌بخشد، نرخ سود بدون ریسک است که مشخصا از جذابیت بازار سهام که ذاتا با ریسک‌هایی همراه است، می‌کاهد.
مسیر دومی که عرضه اوراق بر بازار سهام اثر می‌گذارد، فروش سهام توسط بانک‌ها و صندوق‌های درآمد ثابت به منظور خرید این اوراق است که این امر نیز در بازار سهام فشار فروش ایجاد می‌کند.
 اختلاف «اسرافیل و میرداماد»
به گزارش خبرگزاری فارس؛ اختلاف ارز نیما و بازار آزاد منجر به اختلاف ساکنان وزارت اقتصاد و بانک مرکزی شده است. بازار ارز پس از یک دوره نوسانی، طی هفته گذشته به آرامش رسیده بود؛ ولی از روز یکشنبه باز هم روند افزایشی به خود گرفت.
روز یکشنبه وزیر اقتصاد گفته بود که عده‌ای می‌گویند اگر نرخ نیما را بالا ببریم تورم ایجاد می‌شود. به نظر بنده اصلاً این‌گونه نیست.
این در حالی است که رئیس کل بانک مرکزی هفته گذشته در مجلس گفته بود افزایش نرخ نیما منجر به تورم در کشور خواهد شد.
بازارهای مالی مخصوصاً بازار ارز با هر اظهارنظر و هر اتفاقی، تغییر روند می‌دهد و فعالان بازار به‌خوبی شرایط را درک کرده و آن را به نفع خود تغییر می‌دهند.
سال گذشته نیز اختلاف بین خاندوزی و فرزین بر سر نرخ سود گواهی ۳۰ درصدی، منجر به کاهش تأثیر اقدامات وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در حوزه مهار تورم شده بود.
نرخ دلار نیما که واردات کالاهای اساسی با این نرخ انجام می‌شود و صادرکنندگان باید ارز خود را به این نرخ عرضه کنند، از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۶۵۰۰ تومان رشد کرده و به ۴۷ هزار تومان رسیده است.
«رضا رمضانی» کارشناس اقتصادی در این خصوص می‌گوید: این‌گونه اختلافات میان مسئولان اقتصادی طبیعی است و تاثیری بر بازار نخواهد داشت.
اما «کامران رحیمی» کارشناس اقتصاد ایران معتقد است که یک صدای واحد باید از تیم اقتصادی دولت خارج شود و حتی اگر اختلافی وجود دارد باید در جلسات خصوصی بر طرف شود.
در مجموع کارشناسان اقتصادی معتقدند یک‌دست بودن تیم اقتصادی می‌تواند آرامش را به بازارها تزریق کند.