زمزمههای اخراج وزیر دفاع و رئیس اطلاعات ارتش اوکراین
گزارش رسانههای غربی حاکی است زلنسکی از عملکرد رئیس اطلاعات ارتش و وزیر دفاع اوکراین به شدت ناراضی است و شاید به زودی و در هفتههای پیش رو آنها را برکنار کند.
جنگ اوکراین طبق برنامههایی که زلنسکی طراحی کرده بود پیش نمیرود ارتش این کشور در حال عقبنشینی در دو منطقه کورسک و دونتسک است. روز جمعه وزارت دفاع روسیه «از آزادسازی شهرک راهبردی اوگلدار در دونتسک از دست ارتش اوکراین خبر داد». بر اساس گزارش رسانههای غربی از جمله نیویورک تایمز اوگلدار یکی از مستحکمترین و دشوارترین شهرکها در جنوب غربی منطقه دونتسک برای حملات بود. همزمان گزارشها نشان میدهد که زلنسکی از عملکرد فرماندهان ارتش راضی نیست و شماری از آنها را میخواهد برکنار کند. به گزارش ایسنا، «فوربس اوکراین» اولین رسانهای بود که گزارشی از این شایعه را منتشر کرد و از قول یکی از خودیها در کابینه ریاست جمهوری اوکراین و دو قانونگذار در کمیته دفاعی پارلمان نوشت که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور شاید «رستم اومروف»، وزیر دفاع و «کریل بودانف»، رئیس اطلاعات ارتش را برکنار کند. منابع به فوربس گفتند، گفتوگوها درباره اخراج بودانف دستکم یک ماه است که در جریان است. گزارش شده که روابط مخدوشی نیز بین «آندری یرماک»، رئیس دفتر زلنسکی و ژنرال «الکساندر سیرسکی»، فرمانده نیروهای مسلح اوکراین وجود دارد. گفته میشود «بودانوف» رئیس اطلاعات ارتش بدون اطلاع سیرسکی یا هماهنگی با ستاد کل، برخی از عملیاتها را به تنهائی انجام داده که برخی از واحدها را در جبهه به خطر انداخته است. بر اساس این گزارش گفته میشود که زلنسکی از چندین عملیات شکست خورده سرویس اطلاعات ارتش ناراضی است. «یرماک» رئیس دفتر زلنسکی که برخیها او را به عنوان قدرت واقعی در کیف توصیف کردهاند، به نظر میرسد که «بودانوف» رئیس اطلاعات ارتش را دوست ندارد. همچنین «یرماک»، رئیس سرویس اطلاعات ارتش اوکراین را به گسترش شایعات درباره شکست نیروهای مسلح اوکراین متهم کرده است.
راهحل دبیرکل سابق ناتو برای صلح
دبیرکل سابق ناتو هم میگوید که اوکراین برای دستیابی به صلح و ارائه تضمین امنیتی باید تسلیم بخشی از خاک خود به روسیه را بپذیرد. به گزارش مهر به نقل از راشاتودی، «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل سابق ناتو در نخستین گفتوگو پس از اتمام دوران دبیرکلی این ائتلاف، تاکید کرد که کیف برای دستیابی به صلح و ضمانتهای امنیتی باید تسلط روسیه بر بخشی از قلمروی اوکراین را بپذیرد.
«استولتنبرگ» اول اکتبر(10 مهر) به ۱۰ سال تصدی منصب دبیرکلی ناتو پایان و جای خود را به مارک روته، نخستوزیر پیشین هلند داد. او در این گفتوگوی تفصیلی با فایننشالتایمز گفت که کیف احتمالاً باید درباره نگاهش مبنی بر احیای مرزهای ۱۹۹۱ به عنوان پیشنیاز توافق صلح، بازنگری کند.
دبیرکل سابق ناتو گفت: پس از انتخابات ماه نوامبر آمریکا(15 آبان) تحولات تازهای رخ خواهد داد و احتمالاً این تحولات در حوزه راههای تلاش برای پیشروی در میدان نبرد در کنار اقدام حول میز مذاکره خواهد بود. وی افزود: غرب باید شرایط را فراهم آورده و اوکراین را قادر به نشستن پای میز مذاکره با روسها کند تا چیزی قابل قبول به دست بیاورد؛ چیزی که باعث بقای آنها به عنوان یک کشور مستقل شود.
دبیرکل سابق ناتو درباره پیشنهادش برای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، چیزی مشابه قطعنامه شوروی-فنلاند که حدود ۸۵ سال پیش تصویب شد را مطرح کرد و افزود: فنلاند در سال ۱۹۳۹ در نبردی شجاعانه با شوروی سابق جنگید.
آنها هزینههای به مراتب بیشتری از آنچه انتظار میرفت به ارتش سرخ تحمیل کردند. جنگ با تسلیم ۱۰ درصد قلمرویشان تمام شد اما فنلاندیها در عوض مرزی امن به دست آوردند. وی افزود: خواستن توانستن است و میتوان راهحلی پیدا کرد. اما برای بهرهمندی از ماده پنج ناتو، باید یک مرز داشت و اوکراین باید بر تمام خاک پشت آن خط، کنترل داشته باشد.
منظور استولتنبرگ ماده اصلی پیمان آتلانتیک شمالی است که براساس آن تمام اعضا وظیفه دارند از یکدیگر دفاع کنند. روسیه تاکید کرده است که طرح زلنسکی موسوم به «فرمول صلح» را نخواهد پذیرفت و شبه جزیره کریمه و چهار منطقهای که در آغاز عملیات نظامی در اوکراین در فوریه ۲۰۲۲(اسفند 1400) به این کشور الحاق کرد را پس نخواهد داد.