بر اساس تجربه 5 بحران اخیر
بازار ارز در برابر شوکهای گذرا مقاوم شده است
به اذعان کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار ارز، بازندگان اصلی در این روزهای بازار ارز افرادی هستند که این نرخها را باور میکنند. مصداق این موضوع هم بازدهی منفی سه درصدی بازار ارز با وجود پنج موقعیت بحرانی اصلی در شش ماهه نخست امسال است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بازار ارز از ابتدای سال تاکنون با پنج بحران اساسی مواجه شده که شهادت سیدحسن نصرالله را میتوان به عنوان ششمین موقعیت بحرانی برای این بازار برشمرد.
در شش ماهه اول سال، پنج تحول بزرگ در کشور داشتیم که عبارت است از: عملیات وعده صادق، شهادت رئیسجمهور، ترور اسماعیل هنیه، جنگ غزه و حملات اسرائیل به لبنان که هیچکدام موجب جهش مدتدار ارزی نشدند.
از عصر جمعه و با اعلام خبرهای منفی در حوزه سیاسی و ادعای اسرائیل مبنی بر ترور سران حزبالله بخصوص سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان، بازار ارز و طلا نیز واکنش نشان داد و با افزایش قیمت همراه شد.
این روال طبیعی در بازار طلا و ارز است و هر زمان تنش سیاسی تشدید شود شاهد افزایش قیمتها در این بازارها هستیم اما همانطور که تجربه سنوات قبل هم نشان داده، افزایش قیمتها در این بخش چندان دوام ندارد و طی چند روز باز هم بازار به ثبات میرسد.
در زمان شهادت اسماعیل هنیه در تهران نیز این اتفاق افتاد و قیمت دلار آزاد همزمان با شهادت اسماعیل هنیه در بازار تهران به 62 هزار تومان رسید اما طی چند روز با عقبنشینی همراه شد و به کانالهای 58 تا 59 هزار تومان برگشت.
در روزهای اخیر نیز قیمت دلار آزاد با وجود تشدید تنشهای منطقهای در کانال 59 هزار تومان در نوسان بود اما از عصر دیروز و با اعلام خبرهای سیاسی این نرخ با افزایش همراه و وارد کانال 60 هزار تومان شد.
قیمت دلار آزاد هم اکنون در مرز 61 هزار تومان است؛ قیمت سکه 47 میلیون و 700 هزار تومان و هر گرم طلای 18 عیار نیز از چهار میلیون تومان عبور کرده است.
معامله واقعی انجام نمیشود
مروری به پنج موقعیت بحرانی در بازار ارز طی شش ماهه نخست امسال نشان میدهد؛ در تمام این موقعیتها یک نکته بیش از هر چیزی مورد توجه قرار گرفته و آن هم تلاش شبکههای اجتماعی برای درج نرخهای متفاوت و پشت سر هم است.
نکته مهم اینجاست که مشاهدات میدانی از بازار ارز نشان میدهد که واقعیت بازار با آنچه در شبکههای اجتماعی درخصوص نوسانات قیمت ارز اعلام میشود تفاوت محسوس دارد.
مهمترین نکته در تمام این موقعیتها این بوده که در بازار معامله واقعی انجام نمیشود و معاملهگران و فروشندگان دست نگه میدارند و خرید و فروشی در قیمت بالا انجام نمیدهند.
حتی برخی از کانالهای معاملات ارز در چنین ایامی تعطیل میکنند و دست از کار میکشند چرا که خیلی به انجام معاملات در این نرخها مطمئن نیستند. دیروز هم شاهد تعطیلی این کانالها بودیم.
به اذعان کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار ارز، برنده اصلی در این روزهای بازار ارز افرادی هستند که از نوسانات سود میگیرند و بازندگان نیز افرادی هستند که این نرخها را باور میکنند. مصداق این موضوع هم بازدهی منفی سه درصدی بازار ارز با وجود پنج موقعیت بحرانی اصلی در شش ماهه نخست امسال است.
مشاهدات و گزارشهای دریافتی نشان میدهد که معاملهگران اصلی بازار ارز دیروز کاملا دست از کار کشیدهاند و هیچ معاملهای انجام ندادند.
خبری از خریدهای هیجانی بازار طلا نیست
بازاریها یکصدا میگویند با وجود نرخ زنیهای متعدد اما فروشندهای نداریم و همه منتظر بازگشت ثبات به بازار هستند. یک فعال بازار ارز در این باره گفت: صرافیها فقط نرخ میدهند ولی کمتر کسی معامله میکند.
او با اشاره به درج قیمتهای متعدد و پشت سر هم از قیمت دلار در اول صبح دیروز تاکید کرد: البته خیلی به شبکههای اجتماعی تکیه نکنید؛ چراکه کف بازار است که تعیین میکند الان قیمت چند است و آیا کسی هم میفروشد یا نه! الان از حجم این قیمت دهیها در شبکههای اجتماعی هم کاسته شده است. قیمت دلار آزاد هم اکنون بین 61 هزار تومان و 60 هزار و 900 تومان در نوسان است.
گفتنی است همزمان با افزایش تنشهای بینالمللی، قیمت طلای جهانی هم افزایش قابل ملاحظهای داشت و به نرخهای بالای 2670 دلار رسید که این موضوع بر بازار داخلی هم تأثیر داشته است.
با وجود رکوردشکنی طلا و سکه در بازار، طبق اعلام «نادر بذرافشان» رئیس اتحادیه طلا، هیچ تقاضای اضافی وارد بازار نشده و التهابی در این بازار مشاهده نمیشود.
پیش از این هر زمان قیمتها در این بخش با افزایش محسوس همراه میشد بلافاصله شاهد تشکیل صف خرید هم در بازار بودیم ولی این بار طبق اذعان رئیس اتحادیه طلا، همچنان رکود در بازار حاکم است و خبری از خریدهای هیجانی نیست.
قیمت دلار به ثبات میرسد
فاطمه مقصودی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تعدد اتفاقات امنیتی- سیاسی منطقه و کاهش اثر آن بر نوسانات بازار ارز در یکسال گذشته نسبت به سالهای قبلی تاکید کرد: این کاهش نوسان قیمت ارز در یکی دو سال گذشته در حالی بود که ما بزرگترین اتفاقات امنیتی که در دهههای گذشته کمنظیر و حتی بیسابقه بوده را در منطقه داشتهایم.
وی افزود: اتفاقات و مسائلی همچون عملیات طوفانالاقصی، حمله موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی فلسطین که تحت عنوان عملیات وعده صادق انجام شد. همچنین مسائل و اتفاقات امنیتی در یمن سوریه و غیره در حالی رخ داد که همه پیشبینی رشد بالای نرخ ارز و رسیدن دلار به 120 هزار تومان را داشتند اما شاهد بودیم که قیمتها پس از نوسانات اندک بعد از مدتی کاهشی شد.
مقصودی با اشاره به مدیریت خوب و موفق بانک مرکزی برای کاهش انتظارات و عدم جهش نرخ ارز، تاکید کرد: بانک مرکزی در یکسال و نیم گذشته اقداماتی را با هدف کاهش ناترازیهای بانکی و در نتیجه آن کاهش رشد نقدینگی و تورم داشته که تاثیر بسزایی هم در بازار ارز گذاشت و کارساز بود.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: با فاجعه تلخ لبنان نیز اگرچه بازار ارز تا حدودی نوسانی خواهد شد اما تجربه نشان داده که قیمتها پس از فروکش کردن هیجانات به سطح قبلی بازمیگردد.