kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۴۲۰۰
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۸

جهان‌پهلوان و ابرقهرمانان

 
 
کامران پورعباس
جهان پهلوان حسن یزدانی، ورزشکاری است که علاوه‌بر رفتارهای جوانمردانه و پهلوانانه و نشستن بر دل‌های مردم، اخیراً فتوحات بی‌نظیری را هم کسب کرده که کلکسیون افتخاراتش را کامل‌تر و پربارتر نموده است. وی سال قبل با کسب هشتمین مدال جهانی خود، رکورد جهان پهلوان تختی را بعد از 60 سال پشت سر گذاشت و به عنوان پرافتخارترین و مدال آور‌ترین کشتی‌گیر تاریخ ایران و همچنین پرافتخارترین ورزشکار ایران نایل گردید. وی همچنین در دوره اخیر المپیک، مدال نقره را کسب کرد. یزدانی به علت عملکرد درخشان در مسابقات کشتی قهرمانی جهان ۲۰۱۷، از سوی اتحادیه جهانی کشتی به عنوان بهترین کشتی‌گیر مرد جهان در سال ۲۰۱۷ انتخاب شد. حسن آقا در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ با آرای مردم به عنوان بهترین ورزشکار مرد سال ایران انتخاب شد. 
یزدانی در سال ۱۳۹۹ با نظرسنجی اتحادیه جهانی کشتی از سوی طرفداران به عنوان محبوب‌ترین آزادکار جهانی انتخاب شد.
زمانی که از حسن یزدانی به عنوان بهترین کشتی‌گیر ایران در رشته کشتی آزاد تجلیل شد، وی برای زنده نگه‌داشتن یاد آتش‌نشان‌های حادثه پلاسکو، با لباس آتش‌نشان‌ها بر روی تشک حاضر شد و جایزه خود را از وزیر ورزش و جوانان دریافت کرد.
این قهرمان ارزشی و اخلاق مدار، شهدا را قهرمانان واقعی می‌داند. بهمن 1395، حسن یزدانی، برترین كشتی گیر آزاد كشور كه در پایان رقابتها با لباس آتش نشان به روی سكو آمد گفت: «شجاعت و رشادتهای آتش نشانان حادثه ساختمان پلاسكو ستودنی است و آنان قهرمانان واقعی كشور هستند.» یزدانی كه در این دوره از رقابتها برای تیم كشتی خراسان رضوی به میدان رفته بود، توانست با عملكردی فوق‌العاده در 4 دیدار خود مقابل حریفانش قبل از اتمام زمان بازی به پیروزی برسد و حتی یك امتیاز هم به رقیبان خود ندهد. وی در پایان سی و هفتمین رقابت‌های بین‌المللی جام تختی گفت: از شنیدن خبر حادثه ساختمان پلاسكو بسیار اندوهگین شدم و معتقدم آتش نشانان این حادثه كه برای نجات هموطنان جان خود را از دست داده‌اند، قهرمانان این مملكت هستند.
در آیین اختتامیه جشنواره برترین‌های ورزش ایران در یکصد سال گذشته که در اردیبهشت 1401 در سالن همایش‌های صدا و سیما برگزار  شد، صحنه ماندگار قرن به حسن یزدانی ملی‌پوش کشتی آزاد و پیروزی مقابل تیلور در مسابقات جهانی نروژ تعلق گرفت.
پهلوانِ جوانمرد 
به جرأت می‌توان گفت کشتی ایران بعد از جهان پهلوان تختی هیچ قهرمانی را به اندازه حسن یزدانی در محبوبیت و مقبولیت مردمی نداشته است. این قهرمان پر افتخار صرف نظر از همه توانمندی‌های فنی که دارد، از سجایای اخلاقی و پسندیده‌ای برخوردار است که او را تبدیل به محبوب‌ترین ورزشکار معاصر ایرانی کرده است. مردم داری و افتادگی که خصلت همه ورزشکاران باید باشد، در رفتار جهان پهلوان جویباری فوق‌العاده مشهود است. 
تصاویر و اخبار متعددی از رفتارهای پهلوانانه و جوانمردانه حسن یزدانی تاکنون در فضای مجازی منتشر گردیده است که گزیده‌ای از آنها چنین است:
- در بسیاری از کشتی‌های حسن یزدانی نام مقدس مولای متقیان و پیشوای پهلوانان راستین امیرالمؤمنین حضرت علی(علیه‌السلام) بر سینه نقش بسته بود و درج عبارت «یاعلی» بر روی پیراهن کشتیِ یزدانی نورافشانی می‌نمود.
- حسن یزدانی در 18 مهرماه 1398 با حضور در موزه مرکزی آستان قدس رضوی مدال طلای مسابقات جهانی کشتی در سال 2017 پاریس، کمربندطلایی جهان 2017، مدال برنز جهانی بوداپست مجارستان، مدال طلایی جهانی 2019 قزاقستان و کمربند طلایی جهان 2019 قزاقستانِ خود را به موزه مرکزی آستان قدس رضوی اهدا کرد و هدف خود از این اقدام را عرض ارادت به ساحت مقدس امام علی بن موسی الرضا(علیه‌السلام) عنوان کرد و گفت: نذر کرده‌ بودم بعد از قهرمانی مدال‌های خود را به آستان مقدس رضوی اهدا کنم که امروز این فرصت فراهم شد.
- حسن یزدانی در رقابت‌های کشتی بازی‌های المپیک ریو در سال 1395، نخستین و تنها طلای المپیکش را با یک بازی جوانمردانه در فینال کسب نمود. در این مسابقات، گدویف کشتی‌گیر روسی در اواخر مسابقه نیمه نهائی با حریف آذربایجانی دچار پارگی از ناحیه ابرو شد که با توجه به شدت و محل پارگی، درمان زخم و پیشگیری از خونریزی‌های بعدی نیازمند ترمیم و بخیه کردن زخم و سپس پوشش مناسب آن بود. 
با شروع کشتی فینالِ این کشتی‌گیر روسی با یزدانی، در لحظات ابتدائی کشتی و در اولین برخورد، خونریزی از محل زخم مجدداً شروع شد و با وجود استفاده از داروهای موضعی کنترل‌کننده خونریزی و استفاده از متدهای متفاوت بانداژ، خونریزی از محل زخم با شدت بیشتر تکرار شد. حسن یزدانی در طول این وضعیت که با بیش از ۲۰ دقیقه وقفه‌های مکرر همراه بود، کوچک‌ترین اعتراضی به روند درمان نکرد و مثل یک جوانمرد با بردباری اجازه درمان رقیب خود را داد و در نهایت نیز در شرایطی که چندین امتیاز از رقیب خود عقب افتاده بود، کاری کرد کارستان و پهلوانانه قهرمان شد.
- در بهمن ماه 1400  آیین افتتاح سالن کشتی جهان پهلوان حسن یزدانی با حضور یزدانی و دوستداران وی و مسئولان استانی و شهرستانی و همچنین پهلوانان و نام‌آوران خطه دلاوران در جویبار برگزار شد. این سالن کشتی با پیگیریها و حمایتهای حسن یزدانی راه‌اندازی شد که اقدام ارزشمند و قدم مؤثری در رشد و توسعه ورزش استان مازندران بود و پهلوان یزدانی با این حرکت، برای افزایش سرانه ورزش، اشتغال و مقابله با آسیب‌های اجتماعی هزینه کرد. 
این پهلوان جویباری در مراسم افتتاحیه سالن کشتی گفت: به عنوان عضو کوچکی از خانواده کشتی، دغدغه داشتم که این سالن ورزشی را برای جوانان استان راه‌اندازی کنم. هدفم از این کار حمایت و تشویق استعدادهای ورزشی منطقه بود، نه صرفاً در حوزه ورزش، بلکه با اهداف فرهنگی و اجتماعی اقدام به احداث این سالن ورزشی کردم و دوست ندارم جوانان به راه‌های دیگر کشیده شوند و در کنار درس، ورزش را هم دنبال کنند. در آیین افتتاح سالن کشتی جهان پهلوان حسن یزدانی، تابلو فرشی منقش به پهلوان شهید حسن فقیهی شهید شاخص ورزش کشور توسط فرزند برومند این شهید و سردار برسلانی تقدیم پهلوان یزدانی شد.
- حسن یزدانی در ۲۳ آبان ۱۳۹۶ به همراه چند کشتی‌گیر دیگر در جمع کودکان دارای سندروم داون حاضر شد و به نشانۀ حمایت از این کودکان، با آنها به صورت نمادین کشتی گرفت.
- در آبان ۱۳۹۶، حسن یزدانی و جمعی دیگر از کشتی‌گیران ایرانی برای کمک به مردم در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه حاضر شدند و ضمن دیدار و همدردی با زلزله‌زدگان، کمکهای غیرنقدی خود، مردم و جامعۀ کشتی را به مردم زلزله‌زده اهدا کردند.
- در سال 1400، حسن یزدانی و دیگر اعضای تیم ملی کشتی آزاد کشورمان که به جهت برگزاری یک اردوی تدارکاتی و زیارتی در کشور عراق حضور داشتند، به کربلای معلی رفتند و به زیارتِ بارگاه مقدس حضرت اباعبدالله الحسین(علیه‌السلام) و حضرت اباالفضل العباس(علیه‌السلام) پرداخته و به ساحت مقدس‌شان عرض ارادت نمودند. حسن یزدانی ملی‌پوش کشتی ایران در بین عراقی‌ها از محبوبیت بالایی برخوردار است و مردم کربلا برای عکس گرفتن با او صف بستند.
- حسن یزدانی به همراه قهرمانان المپیک و پارالمپیک ایران در بازی‌های ۲۰۲۰ توکیو در 27 شهریور 1400 به دیدار رهبر انقلاب رفت.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در ابتدای این دیدار فرمودند:
«خیلی خوش ‌آمدید همۀ شما؛ از دیدن شما انسان احساس خرسندی و سربلندی می‌کند. قهرمانی در مسابقات ورزشی بخصوص در سطح بین‌المللی، حامل یک پیام مهمّی است؛ آن پیام عبارت است از پیام توانایی، نشاط، همّت، قدرت اراده؛ یعنی همه احساس می‌کنند که این کسی که توانست قهرمان بشود و روی سکّو‌ی قهرمانی بایستد، همّت کرده، اراده کرده، توانایی خودش را بالفعل کرده، نشاط به جامعه می‌بخشد؛ این پیام مهمّ قهرمانی در صحنه‌های بین‌المللی ورزشی است؛ در واقع قهرمانها آموزگاران ایستادگی و امید و نشاطند.
 شماها با قهرمانی خودتان اثبات می‌کنید که کارهایی که به ظاهر نشدنی است، در واقع شدنی است؛ این برای کشور ما خیلی آوردۀ مهمّی است؛ این پیام برای دوران ما بسیار ارزشمند است. دستگاه‌های زیادی مشغول برنامه‌ریزی‌اند، در کارند برای اینکه جوان ایرانی را از امید و نشاط دور کنند، دچار افسردگی کنند، دچار ناامیدی کنند. شما در یک چنین فضائی این پیام امید را تزریق می‌کنید به کلّ جامعه؛ این بسیار ارزشمند است.»27/06/1400
- آبان 1400، حسن یزدانی قهرمان کشتی ایران و جهان از مجموعه آسایشگاه معلولان ذهنی شهید بهشتی در شهر مشهد بازدید کرد و پس از بازدید از این مجموعه که ویژه نگهداری معلولان ذهنیِ بی‌سرپرست است، به عنوان سفیر ورزشی این مجموعه انتخاب شد. بازدید از خوابگاه و کارگاه‌های صنایع دستی معلولان ذهنی آسایشگاه و نیز برگزاری کشتی نمادین با معلولان علاقه‌مند از جمله برنامه‌های بازدید این ورزشکار جهانی بود. یزدانی در حاشیه بازدید از این آسایشگاه معلولین در جمع خبرنگاران اظهار داشت: ‌کنار این عزیزان بودن بسیار لذت‌بخش بود؛ لذت زیادی بردم. 
- حضور یزدانی در عیادت از جانبازان دفاع مقدس در آسایشگاه ثارالله همزمان با میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) همراه با ملی‌پوشان آزادکار و کادر فنی کشتی فرنگی در بهمن‌ماه 1400. آسایشگاه ثارالله تهران مرکز توانبخشی و نگهداری از جانبازان قطع نخاع از ناحیه گردن و کمر در هشت سال دفاع مقدس است. حسن یزدانی و ملی‌پوشان کشورمان ضمن عیادت از این قهرمانان واقعی وطن، دقایقی را با آنان به گفت‌وگو پرداختند.
- ابراز ارادت به جهان پهلوان تختی و الگو گرفتن از خصائل ممتاز اخلاقی‌اش، رویکرد حسن یزدانی است. یزدانی در دی ماه 1400 در گفت‌وگو با فدراسیون کشتی در مورد جهان پهلوان غلامرضا تختی ابراز داشت: توصیف ویژگی‌های جهان پهلوان تختی را ما هم از دوستان و پیشکسوتان شنیدیم که بسیار انسان خاکی و مردم داری بود و همین مردمی بودنش باعث شد که تاکنون از وی به نیکی یاد شود و همیشه در دل و ذهن مردم است. یکی ازدلایل محبوبیت وی هم این بود که در کنار افراد ضعیف و بی‌بضاعت جامعه همیشه حضور داشته است. این موضوعات باعث شد که از جهان پهلوان تختی همیشه به نیکی یاد کنند و همیشه در ذهن مردم زنده باشد. اگر مردم به بنده محبت دارند، تماماً از عنایت و لطف خدا است. 
یزدانی در شهریور 1401 خاطرنشان نمود: من کوچک‌تر از این هستم که در مورد جهان پهلوان تختی صحبت کنم. اما آنچه که ما از بزرگ‌ترها و پیشکسوت‌ها شنیده‌ایم این بوده که جهان پهلوان تختی، خصلت‌های پهلوانی، مردم‌داری، گذشت، مردانگی، مرام و معرفت را داشت، حامی مستضعفان و در کنار مردم بود. خصوصیاتی از این بزرگمرد می‌دانیم و سعی می‌کنیم که الگوبرداری کنیم و بتوانیم راه جهان پهلوان تختی را طی کنیم و نام جهان پهلوان تختی و پوریای ولی را همیشه زنده نگاه داریم.
- دی ماه 1400، کلیپی از کشتی نمایشی و سرشاخ شدن و زمین خوردنِ حسن یزدانی در برابر محمدعلی صدرزاده پسر شهید مدافع حرم مصطفی صدرزاده در محل فدراسیون کشتی منتشر گردید. تیرماه 1402 نیز آقا محمدعلی با حضور در خانه کشتی که به نام پدر والامقامش نامگذاری شده است، ضمن دیدار با کشتی‌گیران و کادر فنی، به تمرین و خوش و بش و گرفتن عکس یادگاری با مدال آوران کشتی پرداخت که عکس یادگاری وی با حسن یزدانی نیز منتشر گردیده است.
- فدراسیون کشتی با آغاز ماه محرم در سال 1402 تصمیم گرفت در اردوی تیم ملی هم هیئت عزاداری برپا کند تا بازیکنان حاضر در اردو هم بتوانند در عزاداری‌های محرم شرکت کنند. حسن یزدانی یکی از نفراتی بود که در کنار سایرین در این عزاداری‌ها حضور فعالی داشت. در مرداد 1402 نیز تیم ملی کشتی آزاد ایران در شب تاسوعای حسینی در مراسم عزاداری هیئت ریحانه النبی در امامزاده صالح تهران شرکت کرد. تصاویری معنوی از سینه زنیِ 
حسن یزدانی و سایر کشتی‌گیران در میان انبوه جمعیت حاضر منتشر گردیده است.
و...
شهدا قهرمانان واقعی هستند
شهید حسن فقیهی جویباری از شهدای بزرگ ورزشکار و ستاره تابناک و درخشانی در آسمان جوانمردی و پهلوانی است که به عنوان شهید شاخص ورزش کشور در سال ۱۴۰۰ نیز برگزیده شده است.
این شهید والا مقام متولد سال ۱۳۲۳ و اهل شهرستان جویبار است که در رشته کشتی از نونهالی به آموختن و فعالیت پرداخت و توانست مدارک و مدارج این رشته را در سطوح مختلف و همچنین عناوین قهرمانیِ مسابقات شهرستانی، استانی، کشوری و جهانی را در کارنامه فعالیت ورزشی خود ثبت کند. شهید فقیهی ریاست هیئت کشتی شهرستان جویبار، سرپرستی تیم ملی کشتی در مسابقات جهانی یوگسلاوی و مربیگری تیم ملی کشتی ایران را در کارنامه فعالیتهای خود دارد.
شهید فقیهی با توجه به اینکه دوران خدمت سربازی خود را انجام داده بود، می‌توانست به جبهه نرود، اما به‌عنوان یک جوان مؤمن انقلابی و پای کار با درک شرایط موجود در لبیک به فرامین امام عزیز در کنار سایر اعضای خانواده به جبهه اعزام شد.
شهید حسن فقیهی در اسفندماه سال ۱۳۶۲ در مناطق جنگی دهلران در عملیات غرورآفرین والفجر۶ به درجه رفیع شهادت نایل آمد و در سال ۱٣٧٢ پس از ده سال به عنوان شهید مفقودالاثر پیکر مطهر وی در کنار سایر همرزمانش در استان مازندران به خاک سپرده شد.
خانواده شهیدان فقیهی در دوران دفاع مقدس سه شهید به نامهای خلبان شهید علی فقیهی و پاسدار شهید محمد فقیهی و بسیجی شهید حسن فقیهی قهرمان و پهلوان کشتی تقدیم انقلاب اسلامی نمودند.
این شهید والا مقام به دو موضوع بسیار اهمیت می‌داد: یکی نماز اول وقت و به جماعت و دوم اطاعت از ولایت فقیه. از ویژگی‌های بارز این شهید فداکاری، ایثار، گذشت، تبعیت از ولایت فقیه، استکبارستیزی، حضور فعالانه در عرصه‌های فرهنگی و ورزشی و سیاسی، خوش‌اخلاقی، مردم‌داری و کمک‌رسانی به مردم بی‌بضاعت و نیازمند را می‌توان ذکر نمود. 
در وصیت نامۀ پهلوان شهید حسن فقیهی آمده است:
«پیام من به ملت مسلمان ایران این است که دست از حمایت رهبر عزیزمان تا پیروزی اسلام بر علیه کفر جهانی نکشید و پوزۀ همۀ ابرقدرت‌های جنایتکار را به خاک بمالید و پرچم جمهوری اسلامی را در سراسر جهان برافراشته‌نمایید. چه سعادت بزرگی در تاریخ این قرن نصیب ما شده که برای اسلام و قرآن مجید جانفشانی کنیم.»
استان مازندران بیش از ۱۰ هزار شهید دوران دفاع مقدس و بیش از ۴۰ شهید مدافع حرم حضرت زینب(سلام الله علیها) دارد و از این تعداد قریب به ۱۲۰۰ شهید ورزشکار تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نموده است.
آبان ماه 1400، حسن یزدانی قهرمان ارزنده طلایی المپیک و قهرمان کشتی آزاد جهان در نخستین روز از هفته بسیج با حضور در گلزار شهدای جویبار به مقام شامخ شهید حسن فقیهی‌جویباری ادای احترام کرد.
این قهرمان کشتی جهان در گفت‌ وگو با خبرنگار فارس در جویبار گفت: شهدا با رشادتهای خودشان در طول هشت سال دفاع مقدس به ما درسهای زیادی آموختند و ما باید در میادین ورزشی از تفکر شهدا بهره‌گیری کنیم و دعای خیر خانواده‌‌های شهدا در پیشبرد اهداف ما در میادین مسابقات بسیار ثمربخش است.
وی با بیان اینکه شهید حسن فقیهی جویباری به عنوان شهید شاخص ورزش کشور از افتخارات گذشته جویبار است، اظهار کرد: شهید حسن فقیهی جویباری به عنوان رئیس هیئت کشتی وقت برای کشتی جویبار زحمات زیادی کشید.
یزدانی ادامه داد: این شهید با وجود فعالیت در کشتی در دوران جوانی میادین جبهه و شهادت را هم ترک نکرد و این کار آنها بسیار ارزشمند است و به راستی که این شهدا قهرمانان واقعی هستند.