kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۱۱۱۱
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۸

هشدارهای وزارت بهداشت برای پیشگیری از همه‌گیری «تب دنگی» در کشور

 
 
معاون بهداشت وزارت بهداشت از احتمال بروز همه‌گیری بیماری‌های ناشی از پشه آئدس در ایران خبر داد.
به گزارش وبدا، حسین فرشیدی در نشست خبری تب دنگی در ستاد وزارت بهداشت، گفت: هم‌اکنون به صورت مستقیم سه مرکز و اداره کل در معاونت بهداشت و همچنین معاونت‌های درمان، آموزش، تحقیقات و توسعه وزارت بهداشت نیز به طور مستقیم و غیرمستقیم درگیر بیماری تب دنگی هستند. با این حال وزارت بهداشت تنها ۲۰ درصد از عملیات مهار این پشه و بیماری‌ها را بر عهده‌ دارد و سهم سایر سازمان‌ها در این خصوص 80 درصد است.
فرشیدی از گمرک خواست ترخیص تجهیزات مرتبط با مهار پشه آئدس و مبارزه با بیماری را تسهیل و تسریع کند و بیان داشت: وزارت کشور، سازمان پدافند غیرعامل، نیروهای مرزی و نظامی هم اکنون درگیر مهار این پشه هستند.
وی افزود: نزدیک‌ترین شهر پاکستان که همیشه تب دنگی و پشه آلوده دارد، کمتر از
۱۰۰ کیلومتر با ایران فاصله دارد و مراودات زیادی بین آن منطقه و ایران وجود دارد. 
معاون بهداشت وزارت بهداشت با تقدیر از کار منحصر به فرد نظام مراقبت ایران در کشف پشه آئدس، اظهار داشت: ایران برعکس بقیه کشورها، قبل از بیماری پشه آئدس را کشف کرد که سازمان بهداشت نیز ایران را اولین کشور جهان در این زمینه شناخت و اعلام کرد.
فرشیدی با بیان این که سال ۹۵ که نه تب دنگی و نه پشه آئدس داشتیم مراقبت ما از این بیماری شروع شد، گفت: در سال ۹۸ پشه آئدس را در بندرلنگه استان هرمزگان یافتیم. این پشه در آب‌های راکد تخم‌گذاری می‌کند و در کشورهای همسایه افغانستان، پاکستان، عراق، امارات و کشورهای حوزه خلیج‌فارس وجود دارد.
وی ادامه داد: بیمارهای عفونی چه عامل انسانی داشته باشد چه عامل آن پشه باشد، نیاز به مراقبت دارد. دستورالعمل مراقبت‌ها از سال 98 تدوین شده است، برای همین در مواجهه با پشه و بیماری، ایران دچار غافلگیری نشد.
شناسایی 138 بیمار با 7 مورد انتقال محلی
فرشیدی با بیان این که 23 اردیبهشت امسال 75 بیمار خارجی تب دنگی داشتیم، گفت: پشه آئدس برعکس پشه مالاریا نه یک بار، بلکه تا ۱۰ بار می‌تواند انسان‌ها را نیش بزند، برای همین خطر آلودگی آن بالاست.
وی یادآور شد: کشور امارات هیچ گزارشی از وجود بیماری در کشورش به ایران نداد و هنوز هم نداده است و اولین بار وقتی یک بیمار ایرانی ساکن آنجا که در امارات بستری هم شده بود به کشور آمد ما متوجه شیوع بیماری در امارات شدیم. هم اکنون نیز بیمارستان ایرانیان امارات مملو از بیمار است. تعداد کل بیمارانی که تاکنون در کشور شناسایی شده‌اند ۱۳۸ نفر هستند که 7 مورد آن‌ها از انتقال داخلی، 125 نفر از امارات، یک نفر از عمان، یک نفر از بنین و مابقی از پاکستان هستند و یک نفر نیز در کشور فوت کرده است.
خطر همه‌گیری بیماری تب دنگی در کشور
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نیز نسبت به خطر آلودگی پشه آئدس به ویروس تب دنگی و همه‌گیری بیماری در کشور هشدار داد.
به گزارش تسنیم، شهنام عرشی در نشست خبری اظهار داشت: هفت استان ما شامل چهار استان جنوبی کشور، در معرض خطر گزش پشه آئدس و ابتلا به تب دنگی قرار دارند. سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان جزو استان‌های پرخطر ابتلا به بیماری به شمار می‌روند. در استان گیلان آلودگی وجود دارد و مازندران و گلستان در معرض رشد پشه هستند.
عرشی افزود: از آن‌جا که رفت و آمد به کشورهایی مانند امارات زیاد است و پشه آئدس در این کشور وجود داشته، پشه‌های موجود در کشور ما نیز آلوده شده‌اند و وقتی پشه‌های آلوده وجود دارند دیر یا زود، سایر استان‌ها نیز مستعد ابتلا و شیوع بیماری هستند و اپیدمی (همه‌گیری) بیماری را شاهد خواهیم بود.
وی ادامه داد: تخم پشه آئدس از طریق تایرهای فرسوده می‌تواند به همه جا منتقل شود اما بُرد پشه نهایتاً 500 متر است و مسافران باید در جزایر جنوبی و مراکز توریستی جنوب کشور مراقب این بیماری باشند. البته در شهرهایی مانند قزوین و در دانشگاه‌های علوم پزشکی شهید بهشتی، مشهد و قم نیز این بیماری شناسایی شده است اما انتقال محلی بیماری وجود نداشته است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که درچه فصولی از سال ممکن است افزایش جمعیت پشه‌های آلوده و شیوع بیشتر تب دنگی بیشتر شود؟ گفت: ما هشدارهای لازم را داده‌ایم و در حال رصد موارد بیماری تب دنگی هستیم تا از شیوع اپیدمی پیشگیری شود. نگرانی اصلی ما برای ماه‌های شهریور و مهر است، زیرا در این ماه‌ها از گرمای هوا کاسته می‌شود و پشه‌های آلوده در هوای آزاد به راحتی می‌توانند فعالیت کنند.