پژوهشگر انرژی در واکنش به ادعاهای اخیر:
دولت روحانی اگر میتوانست نفت بفروشد 80 میلیون بشکه روی دریا نمیماند
کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه دولت قبل با ناتوانی در فروش نفت ۸۰ میلیون بشکه نفت خام و میعانات شناور روی دریا کار را تحویل دولت سیزدهم داد، گفت: دولت شهید رئیسی با دیپلماسی فعال انرژی خود، نهتنها تمام این نفتها را به فروش رساند؛ بلکه تولید نفت را یک و چهار دهم میلیون بشکه در روز افزایش داد.
«مهدی هاشمزاده» در گفتوگو با ایرنا، در رابطه با بهکارگیری دیپلماسی فعال انرژی در دولت شهید رئیسی و شرایط پیچیده صنعت نفت و گاز ایران در ابتدای تحویل گرفتن دولت سیزدهم، اظهار داشت: فروش نفت و گاز موضوع پیچیدهای است و کشورهای دارنده این منابع باید از دیپلماسی ویژهای در این زمینه بهره ببرند. به خصوص کشور ما که درگیر تحریمهای آمریکا بوده، مسیر فروش نفت خام را باید به طور جدیتر و با تنوع بیشتری دنبال کند. وی افزود: دولت سیزدهم وقتی روی کار آمد، با شرایط نابسامانی در حوزه تولید و فروش نفت و گاز مواجه بود. تولید نفت و گاز کشور بسیار کاهش پیدا کرده بود و صادرات نیز در سطح بسیار پایینی بود. میزان زیادی نفت و میعانات گازی کشور داخل انبارها و در شناورهای اجارهای وجود داشتند که دولت قبل نتوانسته بود آنها را به فروش برساند.
این پژوهشگر حوزه انرژی ادامه داد: اولین اقدام دولت سیزدهم، برنامهریزی برای فروش نفت و میعانات گازی شناور بر روی دریاها بود. این امر باعث شد که در وهله اول به درآمدهای ارزی حاصل از فروش 80 میلیون نفت خام و میعانات گازی شناور روی دریا دسترسی پیدا کنیم.
هاشمزاده با اشاره به موفقیت فروش نفت خام ایران در دولت سیزدهم و جبران کردن بیعملی دولت قبل در این زمینه، گفت: سؤالی که باید از شخص آقای پزشکیان و کارشناس حوزه سیاسی ایشان یعنی آقای ظریف پرسید، این است که اگر در زمان بایدن در دولت روحانی میتوانستید نفت بفروشید؛ چرا 80 میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی شناور روی دریا را تحویل دولت شهید رئیسی دادید؟
چگونه دولت شهید رئیسی با دیپلماسی فعال انرژی خود، نهتنها تمام این نفتهای شناور را به فروش رساند؛ بلکه توانست بیش از یک و چهار دهم میلیون بشکه در روز افزایش تولید نفت خام داشته باشد و به جایگاه قبلی ایران در بین صادرکنندگان نفت خام در اوپک بازگشتیم.
این کارشناس انرژی بیان کرد: دیپلماسی فعال انرژی دولت شهید رئیسی، مسیر جدیدی برای ایران در بازارهای جهانی نفت خام به عنوان صادرکننده تجهیزات پالایشگاهی و بازسازی پالایشگاههای مستهلک شده ایجاد کرد که از همین محل نیز ایران صادرات نفت خام خود را افزایش داد و همچنین سهامدار پالایشگاههای فراسرزمینی در اقصی نقاط دنیا نیز شده است.
دیپلماسی دولت سیزدهم زمینهساز فروش نفت و گاز
همکاری سازنده بهجای رقابت بازدارنده، جزو نخستین شعارهای وزارت نفت دولت سیزدهم بود. تعاملی که با کشورهای همسایه آغاز شد و به منتهیالیه شرق و غرب نیز رسید.
وزارت نفت در چند جبهه در حوزه فعالسازی دیپلماسی در دولت سیزدهم پیش رفت. در گام نخست، احیای مشتریان سنتی نفت ایران و تقویت مناسبات گازی با کشورهای همسایه بهمنظور توسعه تبادلات نفت و گاز آغاز و پس از آن در حوزه جذب سرمایه برای توسعه بیشتر صنعت نفت و گاز، صدور خدمات فنی و مهندسی و ایجاد ظرفیت پالایشی در مرزهای دور، گامهای مناسبی برداشته شد.
در عمر کمتر از سه سال دولت سیزدهم، در حوزه دیپلماسی انرژی دستاوردهای فراوانی حاصل شد.
برای نمونه، زمانی که این دولت، سکان را در خرداد ۱۴۰۰ تحویل گرفت، صادرات نفت ایران به حدود 300 هزار بشکه در روز رسیده بود و اقتصاد کشور در خطر جدی بود، اما دولتمردان دولت سیزدهم، با توسعه دیپلماسی انرژی فعال، سبب ایجاد جهش در صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور و دستیابی به رکورد بالاترین رقم صادرات از سال ۱۳۹۷ و آغاز تحریمهای ظالمانه تاکنون شدند.