انتخاب نهمین رئیسجمهور نمایش همبستگی ملی-بخش دوم
ضرورت برائت رئیسجمهور آینده از نسخههای اجرائی دشمن
«این حماسه انتخابات، مکمّل حماسه بدرقه شهیدان است؛ این کار مکمّل کاری است که قبلاً در بدرقه شهیدان کردید. ملّت ایران برای اینکه بتواند در معادلات پیچیده بینالمللی، منافع خودش را حفظ کند و عمق راهبردی خودش را تثبیت کند و ظرفیّتها و استعدادهای طبیعی و انسانی خودش را به مرحله بُروز و ظهور برساند و کام مردم را شیرین کند و همچنین بتواند حفرهها و رخنههای اقتصادی و فرهنگی را پُر کند، احتیاج دارد به یک رئیسجمهور فعّال، پُرکار، آگاه و معتقد به مبانی انقلاب.»
این توصیههای چند روز پیش رهبر معظم انقلاب اسلامی است که در سالگرد ارتحال امام راحل بیان فرمودند.
مسئله الگو شدن نوع زیست شخصی و نحوه سیاستورزی شهید رئیسی، اکنون بدل به یک موضوع پربسامد در فضای سیاسی رسانهای کشور شده است. رئیسجمهور شهید حتی در برخورد با مخالفان خود و کسانی که به او جسارت میکردند هم هرگز از دایره اخلاق خارج نشد و به گفته سخنگوی دولت، تعقیبات نماز صبح خود را نیز پیگیری کارهای مردم میدانست. طبعا از دست دادن چنین عنصری برای ملت ما خسارتبار و سخت است.
با این همه، رجوع به تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی نشان میدهد ملت ریشهدار ایران، روزهای سختتری را هم از سر گذرانده و بیآنکه مسیر را گم کند یا از گام برداشتن بازایستد، به حرکت خود در راه آرمانهای بلند حضرت امام(ره) ادامه داده است. منطق این ایستادگی و استحکام را هم بیش از همه میشود در کلام بنیانگذار کبیر انقلاب جستوجو کرد. به عنوان مثال، حضرت امام(ره) در واکنش به انفجار دفتر نخستوزیری و شهادت شهید رجایی و باهنر که به فاصله کوتاهی بعد از انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی و شهادت شهید دکتر بهشتی و 72 تن از همراهان ایشان رخ داده بود، میفرمایند: «اميرالمؤمنين علیهالسلام جان خودش را فدا كرد براي اسلام و شهيد شد و اسلام به جاي خودش بود. امام حسين علیهالسلام خود و تمام فرزندان و اقرباي خودش را فدا كرد و پس از شهادت او، اسلام قويتر شد. با رفتن شهدايي با اينكه بسيار ارزشمند بودند و هستند، با رفتن شهدا، در عين حال كه ما متأثر هستيم، لكن چون ما توجهمان به خداست و براي خداست و ملت ما براي خدا قيام كرده است، با رفتن اشخاص، هيچ سستي به خودشان راه نميدهند و گرفتار اين خطا نيستند كه افراد يك مسئلهاي را ايجاد ميكنند.»
ویژگیهای برجسته شهید رئیسی که باید تداوم یابد
حضرت امام(ره) که گویی برای چنین روزهایی سخن گفته است، در ادامه تاکید میکنند: «آن كوردلاني كه گمان كردهاند جمهوري اسلامي با نبود چند نفر از بين خواهد رفت و سقوط خواهد كرد، آنها افكارشان، افكار اسلامي نيست و از اسلام خبري ندارند و از ايمان اطلاعي ندارند و افكارشان، افكار مادي [است] و براي دنيا كار ميكنند و به هواي دنيا هستند.»
واقعیت هم این است که پیوستگی و وابستگی موجودیت و اعتبار جمهوری اسلامی به ارادههای عموم ملت در عین اتکال آنها بر خداوند متعال، نوعی رویین تنی را به نظام اسلامی عطا کرده است. چنانکه دشمنان نظام سالهاست روزشمار سقوط و رؤیای فروپاشی جمهوری اسلامی را به مخاطبان کم اطلاع خود میفروشند ولی حضور مردم در صحنه همواره باطل بودن ادعاهای آنان را ثابت کرده است. چنین است که واقعهای تلخ مانند شهادت جانسوز رئیسجمهور عزیز و همراهانش، با حضور میلیونی مردم در مراسم تشییع و عزاداری شهدا، بدل به رزمایش بروز قدرت و استحکام پایههای جمهوری اسلامی و نمایشگاه پیوند مستحکم بین مردم و مسئولین نظام میشود.
دکتر محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با رسانهها میگوید: «مشی ریاست جمهوری شهید آیتالله رئیسی باید یک فرم و سرمشق باشد برای کسانی که قرار است در سنگرگاه قوه مجریه حضور پیدا کنند. کسی که به میدان خواهد آمد باید از بن دندان خود را وقف کار و خدمت به ایران و ملت کند و اقداماتش در خور شأن ملت بزرگ و صبور ملت ایران باشد.»
با این وجود، اکنون تداوم راه رئیسجمهور شهید و ناتمام نماندن پروژههای او برای سربلندی ایران، مهمترین دغدغه دلسوزان و دوستداران ایران اسلامی است.
علی اکبر عباسی، فعال رسانهای و کارشناس مسائل سیاسی در همین زمینه به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «شهید رئیسی دارای ویژگیهایی بود که اگر رئیسجمهور آینده چنین مشخصاتی داشته باشد میتوانیم امیدوار به تداوم راه ایشان باشیم. علاوهبر مردمی بودن و خستگیناپذیری و بسیاری از نقاط قوت دیگری که شهید رئیسی داشت، به نظر میرسد ایشان دو مؤلفه اصلی و مهم داشت که نیاز محرز امروز کشور است. یکی کارآمدی و کفایت ایشان بود که همین امر موجب شد در مدت کوتاه ریاست جمهوری بتواند اقدامات مهم و تعیینکنندهای انجام دهد و مؤلفه دیگر، اخلاص و بیحاشیه بودن ایشان بود. تلاش مثالزدنی ایشان برای دوری از حواشی و چشمپوشی از مسائل فرعی که بدخواهان به دنبال دامن زدن به آن بودند، واقعا یکی از مهمترین ویژگیهای شهید جمهور بود که در شرایط کنونی جامعه، خیلی به کشور کمک کرد و امروز نیز جامعه نیاز به رئیسجمهوری دارد که از چنین مشخصهای برخوردار باشد.»
ویژگیهای نامزد اصلح کدام است؟
عباسی میافزاید: «همه ما وظیفه داریم در انتخابات کانديدای اصلح را انتخاب کنیم. فردی اصلح است که اولا منافع مردم و کشور را بر منافع شخصی و جناحی ترجیح دهد. افزون بر این، نامزد اصلح باید کارآمدی و کفایت لازم را برای حضور در جایگاه حساس و مهم ریاست جمهوری داشته باشد. یقینا کسانی که زمان تبلیغات شعارهای علیالظاهر زیبایی میدهند اما زمان مسئولیت تنها به شعارها و وعدههای خود عمل نمیکنند، بلکه حتی از نداشتن اختیارات و مباحثی از این دست سخن میگویند، لیاقت خادمی مردم را ندارند. رئیسجمهور در شأن مردم و نظام اسلامی، فردی است که رقابتهای انتخاباتی را به مسائل مربوط به منافع ملی گره نزند. کسانی که برای پیروزی در انتخابات به راحتی پای مسائل کلان مرتبط با منافع ملی را به میان میآورند، لیاقت قرار گرفتن در مسئولیت خطیر ریاست جمهوری را ندارند.»
تاکید بر ویژگیهای شخصیت برجسته رئیسجمهور شهید و دوری وی از حواشی و ترجیح منافع ملی بر منافع شخصی اما حتما یک وجه از الزامات تداوم راه آن شهید بزرگوار خواهد بود. رجوع به بیانات رهبر حکیم انقلاب اسلامی در مراسم سالگرد ارتحال ملکوتی امام(ره) طی روزهای اخیر اما میتواند راهگشای بخش دیگری از مسیر برای شناختن نامزد اصلح ریاست جمهوری باشد. معظمله در بخشی از سخنان خود اشاره فرمودند که باید یک رئیسجمهور فعّال، پُرکار، آگاه و معتقد به مبانی انقلاب اسلامی باشند. فعال و پرکار بودن رئیسجمهور آینده طبعا شاخصی است که میتوان با مرور پرونده سیاسی و کاری هر نامزد به آن پی برد. آگاهی و اعتقاد به مبانی انقلاب اسلامی اما شاخصی نیست که بدین سادگی بتوان آن را در مورد افراد راستی آزمایی کرد.
آگاهی به مبانی انقلاب یعنی مخالفت با لیبرالیسم
محمد علی اسلامی، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی در مشهد مقدس به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «واقعیت تلخ این است که در سالهای گذشته کسانی با ادعای پیروی از راه و مرام امام(ره) و رهبری و انقلاب، قبله خود را کاخ سفید و علاجکننده تمام مشکلات کشور را شیطان بزرگ معرفی کرده، در بالاترین سطوح اجرائی کشور مسئولیت داشتهاند. بر این اساس، شناخت نامزدی که معتقد به مبانی انقلاب و آگاه از کم و کیف آنها باشد، به دقت و ظرافت بیشتری نیاز خواهد داشت. وانگهی، اکنون بیش از یک دهه است که کارزار اصلی جهان سلطه با جمهوری اسلامی در حوزه اقتصاد است. سؤال این است که راه درست مواجهه با جنگ اقتصادی دشمن از منظر مبانی انقلاب اسلامی چیست و کدام نامزد به این مبانی آگاهتر است؟ بر این اساس، یکی از سؤالات مهم از هر کسی که نامزد پست ریاست جمهوری شده و شورای نگهبان صلاحیت او را تایید کند، این خواهد بود که راه مقابله با جنگ اقتصادی دشمن را چه میداند و نسبت این راه مدنظر وی با مبانی اقتصادی امام(ره) و رهبری چیست؟
مخالفت بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی با لیبرالیسم و هشدارهای مکرر آن عزیز در سالهای آخر حیات مبارکشان، شکی در مخالفت صریح اقتصاد لیبرال با روش اقتصادی اسلام و اقتصاد مدنظر امام(ره) و رهبری باقی نمیگذارد. امام(ره) حتی در نامه تاریخی عزل آقای منتظری، یکی از دلایل عزل ایشان را سپردن کشور به لیبرالها معرفی میکنند: «از آنجا که روشن شده است شما این کشور و انقلاب اسلامی عزیز مردم مسلمان ایران را پس از من به دست لیبرالها و از کانال آنها به منافقین می سپارید، صلاحیت و مشروعیت رهبری آینده نظام را از دست دادهاید.» و در جایی دیگر میفرمایند: «تا من هستم نخواهم گذاشت حکومت به دست لیبرالها بیفتد.»
اگر مفسر اصلی راه و تفکر حضرت امام(ره) را رهبر حکیم و فرزانه انقلاب بدانیم که بدون هیچ شکی چنین است، یکی از ملاکهای اساسی برای یافتن نامزد اصلح، بررسی نسبت تفکرات اقتصادی وی با نظرات رهبر حکیم انقلاب در باب اقتصاد خواهد بود.
لزوم بررسی نسبت نامزدها
با نسخههای اقتصادی بیگانه
رهبر حکیم انقلاب ابتدای سال 97 و در سخنرانی نوروزی در جمع زائران و مجاوران حریم رضوی در همین زمینه میفرمایند: «مردم ما در مقابل بیگانگان منفعل نیستند. بعضی از مسئولینِ ما در گوشهوکنار کشور به نسخه بیگانگان اعتماد بیشتری دارند تا به نسخه داخلی! و این هم خطای بزرگی است.» معظمله سپس عمل کردن به نسخههای بیگانگان در اقتصاد را یکی از موانع پیشرفت کشور معرفی کرده میفرمایند: «یکی دیگر، [عمل کردن به] سیاستهای بانک جهانی، سیاست تعدیل، سیاستهای مربوط به بعضی از معاهدات بینالمللی، به قول خودشان کنوانسیونها؛ این سیاستها را عمل کردن، جزو موانع پیشرفت در کشور است.» ایشان جایی دیگر در همین زمینه میفرمایند: «چقدر بر اساس همین نظرات اقتصادی غربی، بانک جهانی و مجامع پولی و مالی جهانی به ملتها و دولتها برنامهها دادند و چقدر از طرف خود غربیها علیه آنها موارد نقض نوشته شده! باز هم کسانی را داریم که همان توصیهها را میآیند عیناً تکرار میکنند و عیناً همان نسخهها را مینویسند. این غلط است. تحقیق علمی به معنای فقط فراگیری و تقلید نیست؛ تحقیق، ضد تقلید است. این کار، کار شماست.»