کد خبر: ۳۱۵۱۱۱
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۷

شاهکار‌های ظریف که این بار گردن فرانچسکو افتاد!(خبر ویژه)


سخنان تازه محمدجواد ظریف درباره نقش یک فرد اروپایی و یک عضو تیم ظریف در گنجاندن کلمه تعلیق به جای لغو تحریم‌ها در برجام، شگفتی ناظران را برانگیخت.
ظریف اخیراً گفت: روز آخر مذاکرات برجام به سفارش شخصی به‌نام فرانچسکو که کارمند مالی اتحادیۀ اروپا بود، تغییراتی در ضمیمۀ برجام اعمال شد ولی فرصت نکردند به من بگویند! او گفته بود که اگر ما در متن بنویسیم «لغو» برای قطعنامه‌های اتحادیه اروپا، روز اجرائی‌شدن برجام مجبور می‌شویم تحریم‌های غیرهسته‌ای را دوباره تصویب کنیم و این قیافه خوبی ندارد. لذا در روز آخر که همه ما درگیر هزار تا کار بودیم، متن‌های مختلف باید نوشته می‌شد، در سه چهار جا این کلمه تعلیق به پیشنهاد کارشناس مالی اتحادیه اروپا (آقایی به نام فرانچسکو اگر اشتباه نکنم، اسمش کوچیکش، فامیلی‌اش هم ایتالیایی بود، یادم نیست، از این فامیلی‌های عجیب) به یک همکار خوب من گفته بود، بسیار مدیر برجسته‌ای است و ایشان هم اجتهاد کرده بود و گفته بود اشکال ندارد(!) نه به من خبر داده بود و نه به آقای دکتر عراقچی و آقای دکتر روانچی. این بعد از این هست که ما متن‌ها را خواندیم و تأیید کردیم. من متن برجام را خواندم ولی بعداً هرچه اضافه شد دیگر نخواندم!
عجیب اینکه ظریف اصرار دارد نام فردی از تیم مذاکره‌کننده خود را که با طرف اروپایی دست به یکی کرده و کلمه تعلیق را جایگزین لغو کرده‌اند، منتشر نکند و مکتوم بگذارد!
 گفتنی است ظریف قبلاً در بحبوحه تصویب و اجرای برجام ادعا کرده بود در هیچ جای برجام کلمه تعلیق نیامده و کلمه لغو درج شده، اما بعد از آن‌که کار از کار گذشته بود، اذعان کرد: «من در مجلس گفتم، کلمه «تعلیق» در برجام نیست، اشتباه از من بود؛ البته این دلیل بر این نیست که برجام را نخواندم؛ واقعیت این است که به کسانی که ضمائم را مذاکره می‌کردند، دستورالعمل داده بودیم که از بعضی عبارات استفاده نشود؛ در لحظات آخر اما که یکی از ضمیمه‌های برجام داشت مذاکره می‌شد، نماینده اروپا گفته بود که ما تحریم‌های ایران را لیفت و لغو می‌کنیم، اما تصمیمات اتحادیه اروپا که شامل چیزهای دیگه‌ای هستند را نمی‌توانیم «لیفت» بکنیم.چهاربار یا سه بار کلمه ساسپند در ضمیمه استفاده شده بود. این را مذاکره‌کننده ما که داشت ریز اینها رو بحث می‌کرد و در لحظات آخر اضافه شده بود، به ما اطلاع نداده بود».
ظریف همچنین چند هفته قبل هم در نشست مطالعات اروپا و آمریکا اذعان کرد: اشتباه می‌کردیم که از اروپا توقع داشتيم اینستکس راه بیندازد. بسته مالی اینستکس عملیات فریبی بود که تروئیکای اروپایی پس از خروج رسمی آمریکا و بازگشت تحریم‌ها ترتیب دادند تا ایران را به شکل یکطرفه متعهد به تعهدات برجامی‌اش نگاه دارند و این در حالی است که همان طرف اروپایی هم حاضر به انجام تعهداتش نبود! اروپایی‌ها به جای اینکه پس از خروج آمریکا به لغو تحریم‌ها متعهد باشند، وعده‌هایی مانند راه‌اندازی کانال مالی اس‌پی‌وی و سپس اینستکس را پیش کشیدند و به مدت بیش از دو سال و نیم سر کار گذاشتند. طبق وعده اس‌پی‌وی، اروپا متعهد می‌شد از ایران نفت بخرد و در ازای آن غذا و دارو به ایران بفروشد اما این وعده عملی نشد. اروپا سپس وعده داد با راه‌اندازی کانال اینستکس، بتواند پول نفت فروخته‌شده ایران به طرف ثالث را دریافت کند و در مقابل آن غذا و دارو به ایران بفروشد که همین وعده مبتذل و موهن هم عملی نشد و دولت روحانی تا میانه‌های سال 1399 از سوی تروئیکای اروپایی سر کار گذاشته شده بود تا این که مجلس، قانون اقدام متقابل را تصویب کرد.
یکی دیگر از شاهکارهای برجامی آقای ظریف، این بود که در مجلس ادعا کرده بود تحریم‌ها با برجام لغو می‌شود و حال آن که کارشناسانی مانند دکتر جلیلی معتقد بودند با توجه به ماهیت تحریم‌ها در نظام تقنینی آمریکا، تحریم‌ها لغو نخواهد شد.
او همچنین گفته بود: اطمینان می‌دهم آمریکا نمی‌تواند از برجام خارج شود. همه تحریم‌ها روز اجرای برجام لغو خواهد شد. همه قطعنامه‌های شورای امنیت و آژانس با برجام لغو می‌شود. مکانیسم ماشه در برجام وجود ندارد. اما پس از آنکه تحریم‌ها لغو نشد، ظریف مدعی شد: هدف برجام، اقتصادی نبود!
ظریف همچنین گفته بود: «چیزی به نام اسنپ بک (مکانیسم ماشه/ بازگشت خودکار تحریم‌ها در صورت شکایت یکی از طرف‌های غربی برجام و قانع نشدن آن عضو!) در برجام وجود ندارد»، اما چند سال بعد اظهار کرد: «فعال کردن مکانیسم ماشه از سوی آمریکا [که از برجام خارج شده] غیر قانونی است». (یعنی مکانیسم ماشه در برجام وجود دارد!). بعدها آقای عراقچی هم گفت: درخصوص مکانیسم ماشه امیدواریم کشورهای اروپایی این اشتباه را مرتکب نشوند. این سیاست غلط خواهد بود و به بحران‌های موجود اضافه خواهد کرد. اگر مکانیسم ماشه فعال شود، واکنش ما سخت خواهد بود.
یادآور می‌شود اظهارات عجیب ظریف درباره نقش فرانچسکو در تغییر محتوای برجام، دستمایه نقدهای بسیار در فضای مجازی شده است؛ از جمله:
- هم‌ کشور رو درگیر اسنپ بک کرده‌، هم هسته‌ای رو نابود کرده، هم جنگ آورده‌، حالا پاشو انداخته رو پاش، میگه یه فرانچسکو نامی برجام رو تغییر داده به من نگفته! دوربین مخفیه یا نمایش کمدی؟ هر جایی بود صد بار محاکمه و مجازاتش می‌کردن!
- ظریف اعتراف می‌کند فردی به نام فرانچسکو در واپسین لحظات، برجام را تغییر داده، بی‌آن‌که او را در جریان بگذارند و هرچه بعداً اضافه شده را نخوانده است! شکمبه گوسفند را هم این‌گونه معامله نمی‌کنند که «امیرکبیر ادعایی اصلاح‌طلبان»(!؟) سرنوشت و سرمایه‌ یک ملت را معامله کرد!
- این سخنان ظریف، اهانتی آشکار، اول به رئیس‌جمهور وقت است!
-‌ای فرانچسکوی نامرد! چرا سر قهرمان دیپلماسی ما رو شیره مالیدی؟
- چگونه ممکن است وزیر خارجه، در یکی از حساس‌ترین توافقات تاریخ معاصر، سند نهائی را نخوانده باشد اما آنرا امضا کند؟!! اتفاقاً اولین کسی که باید به این سخنان شرم‌آور ظریف، واکنش نشان دهد و موضع‌گیری صریح داشته باشد، آقای روحانی است. چون اعتماد به وزیری که قراردادی به آن مهمی را نخوانده اما امضا کرده است.
- آنچه ظریف با بی‌خیالی تعریف می‌کند، خاطره نیست، سند یک جنایت دیپلماتیک است! اولا این کارشناس بسیار بسیار توانمندی که ظریف از آن سخن می‌گوید کیست؟! ثانیا، چرا در مورد این تغییر بسیار مهم چیزی به ظریف و تیم مذاکره‌کننده نگفته است؟!
- امروز روشن‌تر از همیشه مشخص است که پشت لبخندهای این مدعی دیپلماسی چه حجمی از بی‌تدبیری و خرابکاری پنهان شده است!