اعلام دلیل روسیه برای حمله به خارکیف
پوتین:برنامهای برای تصرف خارکیف نداریم هدف ایجاد منطقه حائل است
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با بیان اینکه حمله روسیه به منطقه «خارکیف» در شمالشرق اوکراین با هدف ایجاد یک منطقه حائل انجام شده است، تاکید کرد: در حال حاضر هیچ برنامهای برای تصرف شهر خارکیف نداریم.
این روزها همه خبرها درباره جنگ اوکراین به «خارکیف» دومین شهر بزرگ اوکراین ختم میشود. طی هفته گذشته ارتش روسیه حمله بزرگ و برقآسای خود را برای تصرف «خارکیف» آغاز کرد. روسیه در همین زمینه اعلام کرد: دستکم 9 شهرک و روستا به تصرف نیروهای این کشور درآمده است. در ادامه نیز وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: یگانهایی از گروه نظامی «شمال» روسیه پس از درگیریهای شدید، شهرکهای «هلیبوکه» و «لوکیانتسی» در خارکیف را تصرف کرده و «تا عمق منطقه دفاعی دشمن» پیشروی کردهاند. همزمان وزارت دفاع اوکراین هم اعلام کرد که با تشدید درگیریها نیروهای این کشور از بخشهایی از خارکیف عقب نشسته است. اما روز شنبه پوتین طی اظهاراتی اعلام کرد که هدف از حملات ارتش روسیه در خارکیف تصرف این منطقه نیست بلکه هدف ایجاد منطقه حائل است. به گزارش ایرنا به نقل از تارنمای «ایستبیتایمز»، رئیسجمهور روسیه با اشاره به حملات اخیر اوکراین به شهر بلگورود روسیه، اظهار کرد: من پیشتر به طور علنی اعلام کردم که اگر این حملات ادامه پیدا کند، مجبور میشویم که یک منطقه حائل امنیتی ایجاد کنیم و این کاری است که ما در حال انجام آن هستیم. پوتین در ادامه با رد گمانهزنیها در مورد اینکه تصرف خارکیف دومین شهر بزرگ اوکراین در زمره اهداف حملات اخیر ارتش روسیه قرار دارد، تاکید کرد: در حال حاضر ما هیچ برنامهای برای تصرف این شهر نداریم. پوتین پیشتر نیز در پاسخ به این پرسش که آیا نیروهای روسیه ممکن است نیاز به تصرف منطقه خارکیف داشته باشند، گفته بود که تنها راه برای محافظت از خاک روسیه در برابر حملات اوکراین، ایجاد یک منطقه حائل است که قلمرو مسکو را خارج از آتش نیروهای کییف قرار دهد.
اعتراف کمسابقه زلنسکی
همزمان با تشدید درگیریها در منطقه خارکیف ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین هم در اعترافی کمسابقه درخصوص کمبود نیروهای نظامی این کشور در جنگ با روسیه، گفت: ارتش اوکراین برای تقویت روحیه خود، به افراد بیشتری نیاز دارد. زلنسکی در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری فرانسه در واکنش به حمله اخیر روسیه در منطقه خارکیف، افزود: حمله زمینی هفته گذشته نیروهای روسیه در این منطقه میتواند آغازگر موج جدیدی از حملات ارتش مسکو به خاک اوکراین باشد. وی در ادامه با تاکید بر لزوم بسیج و تهییج جوانان اوکراینی برای نامنویسی و پیوستن به ارتش این کشور، گفت: ما باید صفوف نیروهای ذخیره خود را پر کنیم. زلنسکی با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد زیادی از تیپهای ارتش اوکراین با کمبود نیرو مواجه هستند، افزود: تنها با پیوستن نیروهای تازهنفس به ارتش اوکراین میتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که نیروهای حاضر در خطمقدم نبرد، یک چرخش عادی داشته باشند و افرادی که از ماهها پیش به مرخصی نرفتهاند، با رفتن به مرخصی و پیدا کردن فرصت حضور دوباره در کنار خانوادههای خود، روحیه خود را مجدداً به دست آورند.
لوموند: سربازان اوکراینی روحیه جنگیدن ندارند
نشریه فرانسوی لوموند هم در گزارشی از میادین نبرد اوکراین نوشته است، نه مهمات طرح جمهوری چک که زمستان اعلام شد و نه کمکهای آمریکایی که در ماه آوریل(فروردین) رای آورد، هنوز به خطمقدم جنگ نرسیدهاند؛ وضعیتی که باعث تضعیف روحیه سربازان اوکراینی در مواجهه با فشار نیروهای روسی میشود.
«لوموند» در سرمقاله خود نوشته است: سربازان اوکراینی در موقعیتهایشان قفل شدهاند، و «به طرز بیرحمانهای» فاقد مهمات هستند و فقط برای دفع حملات شلیک میکنند. تبادل آتش، محاسبه تیراندازی در دو طرف جبهه در اصطلاحات نظامی، هرگز برای اوکراینیها که به طور متوسط دوازده برابر کمتر از روسیه پرتابههای انفجاری (گلوله، موشک، راکت و بمب) شلیک میکنند، مطلوب نبوده است. این نشریه فرانسوی با سربازان متعلق به پنج تیپ مختلف مستقر در جبهه دونباس، جایی که شدیدترین درگیریها در حال وقوع است، مصاحبه کرده که همه اطمینان میدهند که نه مهمات مرتبط با «طرح چک» (۸۰۰هزار پرتابه اعلامشده در زمستان) و نه مهمات مرتبط با بسته کمکی آمریکا که در ۲۰ آوریل تصویب شد، به دست آنها نرسیده است. یکی از سربازان به نام ماکسیم میگوید: ما اخبار را میخوانیم، اما در اینجا واقعبین هستیم. ما فقط به چیزی که واقعا در دست داریم، اعتماد داریم. ما کمبود مهمات برای سلاح گرم نداریم، اما مابقی را کم داریم؛ پهپاد، پارازیتانداز ضدپهپاد، گلولههای توپ، موشکها و... و آنچه مشاهده میکنیم این است که تحویلها همچنان کاهش مییابد و به طور فزایندهای نامنظم است. آنها واقعا فقط حداقلها را پوشش میدهند. الکساندر ۳۰ساله هم عنوان میکند: به دلیل نبود پهپاد و پشتیبانی آتش توپخانه، خسارات زیادی متحمل میشویم.روزنامه لوموند در پایان مینویسد: ارتش اوکراین، شناور در امواج ناامیدی پایانناپذیر، در تلاش است تا شکافهای ایجادشده توسط روسیه را که از فرصت آگاه است و تمام نیروهای خود را به جلو هدایت میکند، بپوشاند. متأسفانه برای اوکراین، بهای تاخیر در تحویل مهمات از طریق منبع تجدیدناپذیر پرداخت میشود؛ جان سربازان.
تلاش برای متقاعد کردن آمریکا
خبر دیگر این که همزمان با پیشروی نیروهای روسیه و عقبنشینی نیروهای اوکراینی، مقامات این کشور جنگزده در حال متقاعد کردن دولت جو بایدن هستند تا تحریمهای مربوط به استفاده از تسلیحات آمریکایی علیه خاک روسیه را لغو کند. به گزارش ایسنا، نشریه پالتیکو در گزارشی در همین زمینه مینویسد: دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا پیشتر شرطی را برای ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین مطرح کرد که به موجب آن نیروهای این کشور نمیتوانند از این تسلیحات برای هدفگیری خاک روسیه استفاده کنند. «دیوید آراخامیا» رئیس پارلمانی حزب حاکم اوکراین روز سهشنبه طی سفر به واشنگتن گفت: «اکنون مشکل اصلی سیاست کاخسفید مبنی بر محدود کردن ظرفیتها جهت حمله به خاک روسیه است.» نشریه پالتیکو در ادامه مینویسد: «روسیه به خوبی نسبت به این محدودیت آگاه است و به خاطر همین توانسته دستکم ۳۰هزار نیرو و تجهیزاتی را در مرز مستقر کند». «اولکساندرا اوستینوا» رئیس کمیسیون ویژه پارلمان اوکراین در امور اسلحه و مهمات طی مصاحبهای جداگانه گفت: «ما دیدیم که نظامیان آنها در یک یا دو کیلومتری مرز در داخل روسیه نشستهاند و کاری از دست ما برنمیآید.» نمایندگان پارلمان بخشی از گروه بزرگتری از قانونگذاران اوکراینی هستند که این هفته با چندین تن از مقامات کنگره آمریکا دیدار کردند و تلاش محوری آنها این بوده که سیاستهای کاخسفید را جهت استفاده از تسلیحات آمریکایی علیه خاک روسیه تغییر دهند. البته دو تن از مقامات آمریکایی صراحتا اعلام کردند که سیاست دولت بایدن در این خصوص تغییر نکرده است.