اوکراین در خاموشی مطلق کیف دنبال واردات برق
سرویس خارجی-
همزمان با تشدید جنگ بین روسیه و اوکراین مقامات اوکراینی اعلام کردند: به دنبال حمله روسیه به زیرساختهای انرژی، تمام این کشور در خاموشی مطلق فرو رفته و کییف به دنبال واردات برق است.
جنگ اوکراین در جبهه میدانی تشدید شده است. طی هفته گذشته ارتش روسیه حمله بزرگ و برقآسای خود را برای تصرف «خارکیف» دومین شهر بزرگ اوکراین آغاز کرد. روسیه در همین زمینه اعلام کرد: دستکم 9 شهرک و روستا به تصرف نیروهای این کشور درآمده است. با تشدید حملات روسیه به خارکیف، ارتش اوکراین اواخر روز سهشنبه اعلام کرد که نیروهای اوکراینی از ۲ منطقه خارکیف عقبنشینی کردهاند. بر اساس گزارش رویترز شامگاه چهارشنبه نیز وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای این کشور ۲ منطقه دیگر در خارکیف و یک منطقه در «زاپوریژیا جنوبی» را تحت کنترل خود درآوردهاند. این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد که یگانهایی از گروه نظامی «شمال» روسیه پس از درگیریهای شدید، شهرکهای «هلیبوکه» و «لوکیانتسی» در خارکیف را تصرف کرده و «تا عمق منطقه دفاعی دشمن» پیشروی کردهاند. وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که یگانهای گروه نظامی «دنپر» نیز در جنوب پیشروی کردهاند و کنترل کامل شهرک «رابوتین» در منطقه زاپوریژیا را به دست گرفتهاند. با تشدید درگیریها در خارکیف «ولودیمیر زلنسکی» صبح روز پنجشنبه پس از دیدار با فرماندهان نظامی خود در نزدیکی خطمقدم، گفت که اوضاع نظامی منطقه خارکیف «بسیار دشوار» اما همچنان «تحت کنترل» است. خبرنگار شبکه خبری «ایبیسی» آمریکا که زلنسکی را در سفری به بیمارستانی در خارکیف همراهی میکرد، از قول زلنسکی نوشته است: «خیلی مهم است که اینجا باشم. وضعیت بسیار جدی است. ما نمیتوانیم خارکیف را از دست بدهیم». رئیسجمهور اوکراین در پاسخ به این سؤال که آیا وضعیت کنونی خارکیف تقصیر آمریکا است؟ گفت: «این خطای جهان است. آنها فرصت را به پوتین دادند تا به اشغالگری بپردازد اما اکنون جهان میتواند کمک کند.»
حمله به زیرساختهای انرژی اوکراین
اما تشدید تنشها تنها در منطقه «خارکیف» محدود نمانده است و گزارشها نشان میدهد که دوطرف جنگ موشکی و پهپادی خود را نیز گسترش دادهاند. روز پنجشنبه شرکت «اوکرنرگو» اپراتور ملی شبکه برق اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که در پی حملات روسیه به زیرساختهای تولید انرژی برق در این کشور مجبور شده است خاموشیهای موقتی را در سراسر اوکراین اجرا کند. آنگونه که راشاتودی نوشته است، بنا بر اعلام شرکت «اوکرنرگو» به دلیل کمبود قابلتوجه انرژی برق ناشی از حملات موشکی و گلولهباران زیرساختهای خطوط تولید و انتقال انرژی برق اوکراین توسط روسیه و همچنین افزایش مصرف برق به دلیل سردی هوا، خاموشیهای کنترلشدهای برای مصرفکنندگان صنعتی و خانگی در تمام مناطق اوکراین اجرا شده است. بر اساس بیانیه شرکت «اوکرنرگو»، در حال حاضر این اپراتور برای رفع کمبود انرژی برق، از کشورهای همسایه اوکراین از جمله رومانی، لهستان، اسلواکی، مجارستان و مولداوی انرژی برق وارد میکند. به گزارش ایرنا این بیانیه میافزاید: «در حال حاضر عملیات تعمیر و اتصال خطوط شبکه سراسری آسیبدیده انتقال انرژی برق اوکراین از سوی کارکنان بخش تعمیرات این شرکت ادامه دارد اما این عملیات در مناطق نزدیک به خطمقدم جنگ، به طور مداوم توسط آژیرهای حمله هوائی مختل میشود.» در همین حال وزیر انرژی اوکراین مجموع خسارات مالی ناشی از حملات روسیه را به بخش انرژی اوکراین بیش از یکمیلیارد دلار تخمین زده و هشدار داده که این رقم همچنان در حال افزایش است. بر اساس این گزارش مسکو در هفتههای اخیر حملات خود را به زیرساختهای نظامی و انرژی اوکراین افزایش داده است. وزارت دفاع روسیه ماه گذشته اعلام کرد که این حملات در پاسخ به تلاشهای کییف برای هدف قرار دادن تاسیسات نفتی در روسیه بوده است.
ارسال 30هزار پهپاد به اوکراین
یک مقام ستادکل نیروهای مسلح روسیه هم در گزارشی از دستودلبازی گسترده غربیها در ارسال تسلیحات به اوکراین اعلام کرد که از زمان آغاز جنگ اعضای سازمان ناتو حدود ۸۰۰ تانک و بیش از ۳۰هزار هواپیمای بدون سرنشین به نیروهای مسلح «کییف» اوکراین دادند. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، «ایگور کوستیوکوف» در مقالهای با عنوان «ناتو منشأ اصلی تهدیدات نظامی برای روسیه» برای مجله «اندیشه نظامی» وزارت دفاع روسیه نوشت که از آغاز جنگ اعضای ناتو ۲۷۰ سامانه موشکانداز چندگانه، ۱۳۰ هواپیما و بالگرد نیز به آن کشور تحویل دادند. وی گفت که کمکهای ناتو به اوکراین با هدف طولانی کردن جنگ و وارد کردن حداکثر خسارت به روسیه است که همچنان به عنوان تهدید نظامی اصلی ناتو علیه روسیه به حساب میآید. این مقام روس افزود که اعضا و شرکای این ائتلاف نظامی تاکنون بیش از ۱۳۲میلیارد دلار به این هدف اختصاص دادهاند که بیش از ۶۳میلیارد دلار آن از سوی آمریکا بوده است. «کوستیوکوف» با بیان اینکه «تامین تسلیحات و تجهیزات نظامی [برای اوکراین از سوی غرب] همچنان در اولویت است»، اعلام کرد که از زمان آغاز جنگ، ناتو بیش از ۳هزار و ۵۰۰ خودرو زرهی، حدود یکهزار و ۵۰۰ توپ، بیش از ۲۵۰ سامانه موشکی پدافند هوائی و حدود ۲۹۰هزار سامانه ضد تانک نیز در اختیار ارتش اوکراین قرار داده است.
اعزام نیرو به اوکراین اجتنابناپذیر است
همزمان با اظهارات این مقام نظامی روسیه، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا هم اعلام کرد: اعزام نیروهای ناتو برای آموزش دادن به سربازان اوکراین در خاک این کشور اجتنابناپذیر است. آنگونه که روزنامه نیویورکتایمز نوشته است، با تشدید وخامت اوضاع برای سربازان اوکراین، کییف از حامیان غربی خود، خواسته در آموزش ۱۵۰هزار سرباز جدید در نزدیکی خطوطمقدم کمک کند، درخواستی که پیشتر مورد پذیرش آمریکا واقع نشده بود. نیویورکتایمز به نقل از «ژنرال چارلز براون» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نوشته است: استقرار احتمالی نیروهای آموزش نظامی ناتو در خاک اوکراین اجتنابناپذیر به نظر میرسد. او در آستانه حضور در یک نشست ناتو در بروکسل گفت: «بالاخره به آنجا خواهیم رسید.» بر اساس این گزارش، این طرح میتواند جان نیروهای ناتو را به خطر بیندازد، زیرا در مناطق نزدیک به خطوطمقدم جنگ، سامانههای پدافند هوائی باید میان حفاظت از نیروهای آموزشی ناتو و زیرساختهای حیاتی اوکراین، یکی را انتخاب کنند.
دیدار «پوتین» و «شی جین پینگ»
خبر دیگر این که در شرایطی که حمایتهای غرب از اوکراین در جنگ با روسیه ادامه دارد، پوتین روز پنجشنبه با سفر به پکن با «شی جین پینگ» رئیسجمهور چین دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار «شی» گفت: موضع چین درباره بحران اوکراین کاملاً شفاف، منطبق با منشور سازمان ملل، احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی تکتک کشورها و احترام گذاشتن به نگرانیهای امنیتی مشروع هر یک از طرفها» بوده است. رئیسجمهور چین که کشورش بهرغم فشارهای غرب روابط خوب خود با روسیه را پس از جنگ اوکراین حفظ کرده است، ابراز امیدواری کرد که به زودی ثبات به اروپا برگردد.