kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۸۰۶۰
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۸
با اتصال دومین واحد گازی تربت‌حیدریه

ظرفیت نیروگاه‌های کشور از ۹۳ هزار مگاوات عبور کرد

 

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی گفت: ظرفیت نیروگاه‌های کل کشور همزمان با اتصال دومین واحد گازی نیروگاه تربت‌حیدریه به شبکه سراسری برق از مرز ۹۳ هزار مگاوات عبور کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو، «هادی مدقق» با اشاره به اینکه ۸۲ درصد از ظرفیت نیروگاه‌های کشور متعلق به واحدهای حرارتی (گازی، بخاری و سیکل ترکیبی) است، افزود: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۹ هزار و ۱۴۷ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی افزوده شده که این اقدام از طریق سنکرون ۴۷ واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت 
شش هزار و ۷۶۷ مگاوات، رفع محدودیت نیروگاه‌های بخاری و افزایش توان عملی نیروگاه‌های گازی موجود به ظرفیت دو هزار مگاوات و ۳۸۰ مگاوات واحدهای مقیاس کوچک محقق شده است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور با افتتاح پروژه‌های جدید در دولت سیزدهم به ۷۵ هزار و ۷۶۷ مگاوات رسیده است، بیان‌داشت: در حال حاضر ۶۲۹ واحد تولید برق حرارتی در ۱۴۵ نیروگاه کشور وظیفه تامین ۹۴ درصد انرژی موردنیاز مشترکان سراسر کشور را برعهده ‌دارند.
مدقق ادامه ‌داد: واحدهای حرارتی سنکرون شده در دولت سیزدهم شامل ۳۳ واحد گاز در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی شهرهای مختلف و در مجموع به ظرفیت چهارهزار و ۶۷۳ مگاوات بوده است.
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی گفت: همچنین در این مدت ۱۴ واحد بخار در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی جهرم، هریس، ارومیه (دو واحد)، چابهار، بعثت پارس جنوبی (دو واحد)، غرب کارون، عسلویه، فردوسی، خرم‌آباد، سبلان (دو واحد) و کربنات سدیم سمنان نیز با ظرفیت دو هزار و ۱۷۱ مگاوات به شبکه سراسری برق کشور متصل شده است.
وی تاکید کرد: این واحدهای بخار جدید بدون مصرف سوخت اضافی و از طریق حرارت خروجی واحد گاز قبلی در حال فعالیت هستند. احداث این واحدها منجر به صرفه‌جویی سه میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعبی مصرف سوخت در طول سال شده است.
بر اساس این گزارش، در حال حاضر نیروگاه‌های سیکل ترکیبی با مجموع ظرفیت ۳۵ هزار و ۷۹۵ مگاوات افزون بر 38 و نیم درصد ظرفیت منصوبه نیروگاهی کشور را به خود اختصاص داده‌اند.
 نیروگاه‌های گازی با ظرفیت ۲۴ هزار و ۲۰۲ مگاوات سهم ۲۶ درصدی و نیروگاه‌های بخاری نیز با ظرفیت ۱۵ هزار و ۸۲۹ مگاوات، بیش از ۱۷ درصد ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های کشور را برعهده ‌دارند.
در این میان نیروگاه‌های برقابی نیز با ظرفیت ۱۲ هزار و ۱۴۴ مگاوات بیش از ۱۳ درصد ظرفیت نیروگاه‌های کشور را به خود اختصاص داده‌اند.
 نیروگاه‌های تولید پراکنده با ظرفیت دو هزار و ۴۸۵ مگاوات، نیروگاه‌های تجدیدپذیر با ظرفیت یک‌هزار و ۱۴۱ مگاوات، نیروگاه اتمی با ظرفیت یک‌هزار و ۲۰ مگاوات و واحدهای دیزلی نیز با ظرفیت ۴۰۸ مگاوات در مجموع سهم پنج‌درصدی از ظرفیت منصوبه نیروگاه‌های کشور را تشکیل می‌دهند.
 ارائه امتیازات ویژه برای ساخت نیروگاه
عباس علی‌آبادی، وزیر صمت در نشست مشترک ستاد اقتصاد مقاومتی و شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران گفت: مقرر کردیم هر واحدی که به احداث نیروگاه اقدام کند چند سال از پرداخت مالیات معاف باشد.
وی افزود: همچنین برای کسانی که اقدام به تولید برق در واحدهای صنعتی کنند زمین رایگان اختصاص می‌دهیم.
جزئیات ساخت 4500 مگاوات نیروگاه خورشیدی در ایران
توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفته است و دی ماه 1402 بود که عملیات ساخت 4500 مگاوات نیروگاه خورشیدی با حضور رئیس‌جمهور کلید خورد.
«علی پژوهان»، مدیرعامل یکی از شرکت‌های سازنده نیروگاه‌های خورشیدی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به آخرین وضعیت ساخت 4500 مگاوات نیروگاه خورشیدی اظهار داشت: فرآیند تحویل زمین بسیار تسهیل شده و با واگذاری زمین، عملیات آماده‌سازی ساخت‌ نیروگاه خورشیدی را کلید زده‌ایم.
وی که مدیریت نیروگاه‌ 1500 مگاواتی از 4500 مگاوات نیروگاه خورشیدی را برعهده ‌دارد، می‌گوید که نقشه‌برداری و تست‌های ژئوتکنیکی برای زمین‌های تامین شده تکمیل شده است. البته در مسئله تامین مالی با مسائلی مواجه هستیم و هنوز تزریق مالی نداشته‌ایم.
پژوهان افزود: بخش‌هایی از دولت با دیگر بخش‌ها مسائلی در تامین مالی این پروژه دارند که حل نشده و علت عدم تزریق منابع مالی همین است.
به گفته وی هر بخش دولت الزامات و قوانین برای خودش دارد که بر آن پافشاری می‌کند، برای مثال وزارت نیرو به توسعه نیروگاه برای تامین نیاز سنگین برق کشور تلاش می‌کند، از طرفی صندوق توسعه ملی می‌گوید، مشکل انرژی به من ارتباطی ندارد و برای دادن تسهیلات، الزام درآمد ارزی را مطرح می‌کند.
پژوهان بیان کرد: چالش‌های مالی سبب شده تا پروژه از زمان‌بندی تعیین شده توسط رئیس‌جمهور عقب باشد. از دهه 70 تاکنون کمتر از یک درصد از ظرفیت شبکه برق ایران توسط نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین شده در حالی‌که ایران ظرفیت توسعه قابل توجهی در انرژی خورشیدی و بادی دارد.