تولیت آستان قدس رضوی:
صبر و مهربانی از صفات الزامی برای پاسخگویان به مسائل شرعی است
تولیت آستان قدس رضوی شرح صدر، تحمل، مهربانی و مزین بودن به اخلاق نیکو را از صفات الزامی برای پاسخگویان به مسائل شرعی دانست.
به گزارش آستان نیوز، حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی در دیدار مسئولان پاسخگویی مسائل شرعی در دفاتر نمایندگی ولی فقیه سراسر کشور و اعضای شورای فقهی آستان قدس رضوی که در حرم مطهر امام رضا(ع) انجام شد؛ ضمن تأکید بر اهمیت فقه و هدایتگری مردم، به نقل روایتی از بردباری و صبر حضرت فاطمه زهرا(س) در پاسخگویی به سؤالات شرعی پرداخت و اظهار کرد: کسانی که با کسب علم، دانش و حکمت برای هدایت بندگان خدا تلاش میکنند و نه تنها از پاسخگویی به سؤالات شرعی مردم خسته نمیشود بلکه با اشتیاق، صبر و خوشرویی به نیازهای علمی طالبان آگاهی و معرفت پاسخ میدهند، مورد لطف و رحمت خداوند هستند و از سوی پروردگار پاداشی غیرقابل وصف در انتظارشان است.
وی به برخورد با حوصله و مشفقانه با مردم در پاسخ به مسائل شرعی تأکید و اظهار کرد: بیحوصلگی در پاسخگویی به سؤالات شرعی از آفتهایی است که باید مراقب آن بود؛ بیتفاوتی و بیحوصلگی در پاسخگویی به سؤالات، میتواند موجب تضعیف تدین مراجعهکننده شود؛ مردم نحوه برخورد را به خاطر میسپارند و تجربیاتشان را با دوستان، آشنایان و دیگران به منتقل میکنند؛ پس یک برخورد نامناسب کافی است تا نه تنها یک فرد، بلکه جمعی از اطرافیان او، تصویری ناصحیح در ذهنشان ثبت شود.
تولیت آستان قدس رضوی اضافه کرد: مراجعه مردم برای کسب آگاهی دینی نشاندهنده علاقه، اهتمام و حساسیت آنها به احکام شرعی بوده و این مایه خرسندی است؛ لذا اگر گاهی مراجعهکننده کمی پرگویی و وسواس دارد و یا گاهی بر اطلاعات ناصحیح خود پافشاری دارد، باید با حوصله، مهربانی، تواضع و صمیمیت با او برخورد کرد.
اهمیت پاسخگویی دقیق و صحیح به سؤالات
حجتالاسلام والمسلمین مروی فعالیت فقهی و پاسخگویی به سؤالات شرعی را یک توفیق الهی و مسئولیتی سنگین، دشوار و با اهمیت دانست و با تأکید به اهمیت پاسخگویی صحیح و دقیق به سؤالات دینی، ابراز کرد: امروز عصر ارتباطات است و پاسخهای شرعی در فضای مجازی منتشر میشود، گاهی ممکن است به دست دفاتر مراجع تقلید برسد، لذا اگر پاسخ سؤالی را نمیدانیم باید ابراز بیاطلاعی کرد و از سؤالکننده فرصتی برای تحقیق و پاسخ گرفت؛ اینگونه رفتارها نه تنها جایگاه علمی آن روحانی را تنزل نمیبخشد بلکه این اعتماد را در مردم ایجاد میکند که پاسخها دقیق و بر اساس تحقیق و مطالعه است و اگر پاسخ سؤالی را ندانند اعلام میکنند.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت امر مسئلهگویی و پاسخ به سؤالات اعتقادی، اخلاقی و فقهی مردم، نسبت به قداست کتاب توضیح المسائل تأکید و عنوان کرد: این کتاب ماحصل یک عمر تلاش یک عالم و فقیه است، بنابراین «توضیح المسائل» یک کتاب دارای قداست بوده که باید با وضو به سراغ آن رفت زیرا تمامش آموزههای اهل بیت(ع) پیرامون احکام الهی بوده و مسئله گویی نیز کاری بسیار مقدس و ارزشمند است.
تولیت آستان قدس رضوی همچنین نسبت به گسترش راههای پاسخگویی به احکام شرعی توصیه و عنوان کرد: پاسخگویی تلفنی و مراجعه مردم به دفاتر ائمه جمعه یکی از راههای پاسخگویی به مسائل شرعی مردم است، این راهها باید افزایش یابد، به عنوان مثال خوب است در نمازهای جمعه، میزهایی برای پاسخگویی به سؤالات شرعی گذاشته شود؛ این خود تبلیغ و ترویجی برای مردم است که به دنبال احکام شرعی خود باشند و پیام اهمیت مسائل شرعی را برای جامعه دارد؛ همچنین بهانهای خوب برای تقویت ارتباط روحانیت با اقشار مختلف جامعه است.
وی گفت: پیامبر(ص) به هیئتی که به سرپرستی حضرت علی(ع) به یمن برای ارشاد و تبلیغ اعزام کردند، فرمودند اگر حتی يک نفر بهدست شما ارشاد و هدايت شود براي شما بهتر است از هر آنچه که خورشيد بر آن ميتابد و این نشاندهنده اهمیت و ارزشمندی هدایت مردم است.
توصیه آیتالله بهجت درخصوص اهمیت فعالیت علمی
حجتالاسلام والمسلمین مروی در بخش دیگری از سخنان خود با نقل خاطرهای به توصیههای بزرگان به رهبر معظم انقلاب درخصوص فعالیت علمی اشاره و تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب پس از آنکه مبحث «جهاد» را طی چند سال در دروس خارج فقه به طور کامل بیان فرمودند؛ به جهت مشغلات، تدریس را مجدد شروع نفرمودند؛ سالها پیش در عید نوروز که رهبر معظم در مشهد مشرف بودند بزرگواری از اولیاء الله به نام مرحوم آقای درافشان از ایشان درخواست کردند مجدد درس را آغاز بفرمایند، رهبر معظم انقلاب فرمودند آیتالله بهجت نیز پیغام فرستادند که درس را مجدد آغاز کنید و اینگونه شد که مقام معظم رهبری مجدد تدریس را آغاز کردند.
حجتالاسلام مروی: منشأ تمام فضیلتهای اخلاقی شهید مطهری اخلاص بود
مشهد- خبرنگار کیهان: تولیت آستان قدس رضوی گفت: «اخلاص» منشأ تمام فضیلتهای اخلاقی و رفتاری شهید مطهری است این شهید بزرگوار اگرچه در قله فقه و فلسفه قرار داشت، اما در مقام تبلیغ دین هیچ شأنی برای خود قائل نبود و بزرگترین شأن خود را به عنوان مبلغ دین میدانست.
حجتالاسلام احمد مروی در مراسم گرامیداشت یاد شهید مطهری و نکوداشت اساتید برگزیده حوزه علمیه خراسان افزود: آنجا که مارکسیسم به مرزهای فکری و عقیدتی نسل جوان هجمه میکند، استاد مطهری شرحی مبسوط بر کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم» مرحوم علامه طباطبایی مینویسد و آنجا که میبیند توده مردم به آموزههای اخلاقی و تربیتی نیاز دارند کتاب «داستان راستان» مینویسد.
وی ادامه داد: شهید مطهری در مبانی دینی متصلب بود و با هیچکس در دفاع از دین تعارف نداشت و از افرادی بود که از همان ابتدا با سازمان مجاهدین خلق مخالف بود و آنها را منحرف میدانست.
تولیت آستان قدس اظهار کرد: شهید مطهری تمام وجود خود را وقف تبلیغ دین کرده بود و به هیچ عنوان در این راه خود را نمیدید، لذا خداوند نیز نام او را اینگونه بلند کرد و این رمز ماندگاری شهید مطهری است؛ او علیرغم آن جایگاه علمی رفیع، هیچگاه از تبلیغ دین غافل نبود، بهطوری که در مساجد غیر مطرح تهران نیز منبر میرفت.
وی خاطرنشان کرد: این جمله امام خمینی(ره) که فرمودند: «تمام آثار شهید مطهری را بلااستثناء تأیید میکنم» بسیار جمله بزرگی است، امام(ره) تنها درخصوص استاد مطهری این فرمایش را دارند و با توجه به احتیاطهایی که امام(ره) درخصوص افراد داشتند، این جمله نشاندهنده اطمینان ایشان به این شهید بزرگوار است.
تولیت آستان قدس رضوی شهید مطهری را الگویی برای طلاب دانست و گفت: خصوصیات و فضیلتهای شهید مطهری باید در حوزههای علمیه و میان طلاب رشد پیدا کند و تقویت شود؛ این شهید والامقام حقیقتا خادم دین بود.
وی در بخش دیگری به پیشینه درخشان حوزه علمیه خراسان اشاره و بیان کرد: حوزه علمیه خراسان در طول تاریخ از مراکز علمی شاخص و برجسته جهان تشیع بوده، بهطوری که پس از حوزه علمیه نجف دارای بیشتر سابقه و قدمت است.
وی با تأکید بر اینکه حوزه خراسان باید جایگاه حقیقی خود را بهدست آورد؛ گفت: حوزه خراسان باید به جایگاهی برسد که طلاب حوزه قم و نجف بگویند برای کسب علم چند سالی نیز به حوزه مشهد برویم، این جایگاهی است که از حوزه مشهد در جوار مرقد شریف عالم آل محمد(ص) انتظار میرود و با توجه به اساتید توانمند و طلاب با استعداد زمینه تحقق این مهم فراهم است.